18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialVă uitați la meciul Dragnea-Grindeanu? După colț, PSD pregătește un nou Bancorex...

Vă uitați la meciul Dragnea-Grindeanu? După colț, PSD pregătește un nou Bancorex | OPINIE

Da, e ca într-un film de categorie B cu mafioți: în timp ce poporul se uită la televizor la incendiul pornit de Dragnea, o gașcă de pesediști hotărâți pregătesc marele jaf, după modelul Bancorex. Luni, în comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților s-a decis ca ultimele două bănci de stat, CEC și Eximbank, să fie scoase de sub incidența ordonanței privind guvernanța corporativă.

Ministerul de Finanțe va putea plasa la conducerea acestor bănci pe vărul din Videle și, mai departe, liber la credite date pe ochi frumoși. Teoretic, Mugur Isărescu ar putea interveni și ar putea bloca numirile politice. Dar nu cred că o va face: PSD poate oricând pune pe tapet dosarul său de turnător la securitate și-l poate revoca.

Predecesorul PSD, PDSR, a mai dat o lovitură în visteria băncilor, în perioada guvernării Văcăroiu – azi, președintele Curții de Conturi. Gaura lăsată doar la Bancorex este estimată la 0,9 miliarde de dolari. Pentru a acoperi dezastrul de la Banca Agricolă – generat tot în perioada 1992-1996 – statul român a plătit circa 800 de milioane de dolari. Nici un decident politic nu a răspuns pentru acest jaf. Tot Mugur Isărescu era șeful BNR și la acel moment, dar a susținut că nu avea instrumentele necesare pentru a interveni. Între 2012 și 2014, rețeta a fost preluată în Republica Moldova, unde a dispărut un miliard de dolari din trei bănci – raportați situația la PIB-ul acestei țări, de doar 6,5 miliarde de dolari, în 2015 (România are un PIB de 178 de miliarde de dolari).

Prima concluzie a acestei situații este că, oricât de mare ar fi haosul generat de bătălia Dragnea-Grindeanu, pesediștii își văd de planul lor de a jefui tot ce se poate. Spitale de stat, investiții în infrastructura școlară sau în autostrăzi, fonduri europene sau bănci de stat – totul trebuie controlat pentru a fi dijmuit.

A doua concluzie este că guvernanța corporatistă pur și simplu nu funcționează în România. Poate că statul este un administrator eficient în țări precum Norvegia sau Suedia. Dar în România companiile de stat au fost, sunt și vor rămâne niște vaci de muls de către clientela partidelor. Nici măcar guvernarea Cioloș nu a avut forța să întrerupă acest fenomen, deși a avut câteva tentative. Singura soluție este privatizarea companiilor de stat, inclusiv a băncilor. Nu trebuie să avem iluzia că, dacă scoatem PSD de la guvernare, aceste societăți vor fi bine administrate. Tot ce se va schimba este, eventual, dimensiunea jafului.

 

Cele mai citite

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă