Specialii pensiilor speciale sunt Binomul și Trinomul | OPINIE

de Călin Hera , 02 august 2017 - stire actualizata la ora 12:55, 02 august 2017
Călin Hera

Pe la începutul anilor ‘90, un grup de tineri jurnaliști acreditați la noul Senat al României, Sala Omnia, asculta ușor distrat sfaturile unei jurnaliste mai experimentate, care le spunea să aibă grijă la contracte, să nu fie plătiți la negru și să se asigure că vor avea pensii decente când va fi să fie.

După douăzeci și cinci de ani, jurnaliștii care au rămas în breaslă s-au trezit că mare parte din timp au lucrat pe salariul minim la alb și restul la negru, că, deși au prestat săptămână de săptămână, ani în șir fără să-și ia concediu, nu le-au fost plătite contribuțiile la pensie cu anii etc. Puteți înlocui jurnalist cu alte meserii. Dar nu cu cele care oferă pensii speciale. Acolo e altă poveste.

Pensiile speciale sunt pentru oameni speciali. Sunt cei care merită să primească pensii încă mai mari decât salariul de la vârste la care alții mai au încă mult și bine de tras. De ce? Pentru că ei sunt speciali, s-au aflat în poziții-cheie și au suficient lobby în Parlament și pe la Guvern, pe la orice guvern, astfel încât să-și conserve privilegiile și să și le sporească. Pentru că cine-mparte... parte-și face. Sieși sau specialilor.

Discuțiile despre pensiile speciale apar în spațiul public din când în când. De obicei, atunci când există o nerăbdare sau mirosul înălțătorului sentiment al lui „hai, că se poate!”. Sau atunci când lideri politici fără anvergură reală au nevoie să facă frumos în fața specialilor de care depind mult mai mult decât se vede la televizor. Pentru că specialii care contează reprezintă forța aceea mută fără de care puterea politică nu poate. Reprezintă puterea mută. Specialii pensiilor speciale sunt Binomul și Trinomul.

Știrile din ultima vreme cel mai probabil de aici au pornit. Din această nevoie de a-i satisface pe speciali. Așa cum au fost satisfăcuți aleșii locali, cum s-au satisfăcut pe ei înșiși parlamentarii, care și-au oferit sume forfetare de peste zece mii de lei.

Partea proastă este că guvernarea PSD-ALDE, deși se bucură de o majoritate mai mult decât confortabilă și a bătut monedă pe un program de guvernare tip Tăblițele lui Dragnea, n-a ieșit până acum în evidență decât prin provocarea unor proteste masive în stradă, moțiunea de cenzură împotriva propriului cabinet, decizii economice amato-ricești, cele mai multe retrase de pe agendă ca fiind prea proaste, și preocuparea obsedantă de a-i salva de pușcărie pe corupți. Atât. Nimic pentru oamenii simpli, totul pentru speciali. Ipocrizie. Școala socialistă.

Comentarii

 • Joaquin Murieta

  02 august 2017 17:06

  Alt articol marshav care uita de cei 3 900 000 000 de dolari cheltuiti de Iohannis pe amament dar se cramponeaza de pensiile pilotilor care nu pot zbura pe F-16 pana la 80 de ani. Acolo e risipa la achizitiile de fiare vechi, numite armament, din SUA nu la pensiile absolut necesare pentru militari. O parte insemnata din banii cheltuiti pe armament inutil s-a intors in contul lui Iohannis din Elvetia ca mita. Cand ati aruncat miliarde de dolari pe armament American absolut inutil trebuia sa va ganditi ca e nevoie si de militari care sa opereze acele arme acum e deja pre tarziu raul a fost deja facut.

  raspunde comentariului
 • Dacul liber

  02 august 2017 15:32

  Desi mi-am promis ca ma voi abtine sa mai comentez, pentru ca e mare pierdere de vreme, consum nervos inutil si risc sa mai fiu si injurat de troli, nu pot fi indiferent la toata tevatura asta cu pensiile speciale. Clar, ele nu trebuie sa existe! Sunt o crima contra natiunii romane. Dar cainii latra, ursul trece. O sa fie panarama cateva zile, o saptamana, dupa care se va lasa linistea. Iar pensiile speciale nesimtite vor exista in continuare. Toata lumea se intreaba de unde se vor lua bani pentru plata lor. Pai de la spitale, scoli, autostrazi .... Pare nesemnificativ dar cu totii vedem zilnic drame inimaginabile, cu oameni care mor cu zile prin spitale, copii care mor din lipsa incubatoarelor, drumuri proaste care ucid oameni in accidente rutiere, scoli care produc tampiti gen Liviu Pop. Si tot asa....Nu mi-e teama sa afirm ca acesti pensionari, generali cu 4 stele gen Oprea si cu doctorate cumparate la kilogram, magistrati condamnati pentru coruptie gen Florin Costiniu, care primesc pensie speciala in continuare de sute de milioane de lei vechi pe luna, sunt niste criminali, cu mainile patate de sange, care primesc bani manjiti de sange, de sangele politistului Gigina, ucis de un drum prost cand il escorta pe parazitul de Oprea, al politistului Vezeteu, omorat in gara la Suceava s.a.m.d. Cei care ar fi trebuit sa primeasca pensii decente sunt cei care isi risca viata,. Fiecare categorie profesionala a avut meritele sale, dar din pacate in sistemul romanesc cuantumul pensiilor este invers proportional cu meritele cu cat salariatul a fost mai parazit cu atat are pensie mai mare. Ca sa inchei, revin si spun pensiile speciale sunt bani manjiti de sangele copiilor morti de la revolutie incoace, impuscati, ucisi de boli, de lipsa medicamentelor, a hranei..... Sangele lor sa fie asupra celor care primesc pensii speciale!

  raspunde comentariului
 • Oare cine ...

  02 august 2017 13:36

  a tras in noi, oare cine i-a adus ? - pentru ca toti stim cine i-a chemat ! Ei bine, in premiera pt. noi toti, maria sa Systemul, scris cu chirilice, ne raspunde, cumva indirect, la intrebarile clasice, perene si de neatins pina mai ieri. Astia sunt cei care au tras in noi, unii sunt copiii lor, naturali sau copii de trupa, esenta sovietica a structurilor ticaloase care l-au propulsat pe eternul si fascinantul nelu -K.Ghebelu ' !

  raspunde comentariului
 • spartacus

  02 august 2017 12:48

  PENSIILE SPECIALE TREBUIE ANULATE . DOAR MILITARII DIN TEATRELE DE RAZBOI MERITA ASA CEVA. SUNT FOARTE FOARTE PUTINI CARE FAC SAU AU FACUT CEVA SPECIAL PT ACEASTA TARA . MI-E RUSINE CA SUNT ROMAN . UNII MUNCESC IAR PULELE ASTEA DE LA STAT NE FURA IN MOD SISTEMATIC

  raspunde comentariului
 • goe

  02 august 2017 10:22

  Oamenii speciali, care "merita" pensii speciale, sunt acei "patrioti" care se tavaleau pe asfalt si amenintau cu procese si sinucideri, cand Basescu vroia sa le taie pensiile nemeritate. Acum s-a vazut si s-a revazut ca patriotismul de carton e direct proportional cu marimea veniturilor. MAI si SRI e plin de asemenea "patrioti".

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design