Cui foloseşte lupta anticorupţie? | OPINIE

de Marius Ghilezan , 12 iulie 2017 - stire actualizata la ora 18:55, 12 iulie 2017
Cui foloseşte lupta anticorupţie? | OPINIE

„Cred că în nicio ţară din lume nu se vorbeşte mai mult decât la noi despre lege, legalitate, Constituţie şi tot ce ţine de justiţie, prin aceasta din urmă înţelegându-se doar DNA. Experienţa arată că numai ea este mai presus de lege, de Parlament, de Guvern, de oricine şi de orice, doar DNA nu plăteşte pentru greşeli şi nu dă nimănui socoteală“, avea să fie ultima opinie a maes­trului literelor Augustin Buzura, în editorialul “Mândria de a fi slugă“, din revista “Cultura“. La scurt timp, viaţa lui s-a stins. A lăsat în urmă o operă monumentală.

“Procurorii şi-au dovedit eficienţa în lupta politică. Ei înclină balanţa în Parlament, în Guvernul României, în viaţa socială. Puterea lor distructivă este uriaşă. Ei îi pot da şi îi vor da preşedintelui nu numai „guvernul său“, ci şi ţara sa, adică, mai pe româneşte, moşia sa“, nota fondatorul Institutului Cultural Român înainte să moară.

Sigur că vor exista croncănitori, gaiţe în iarmarocul de cuvinte, care să-i conteste autoritatea. Aceşti flutură taste şi vântură vorbe, simple iedere în bâlciul deşertăciunilor, precis că nu i-au citit romanele din tinerețe. Când “rezistenţii prin cultură“ purtau cu mândrie cravata de pionier, scriitorul medic trata dramele intelectualilor, intraţi în conflict cu sistemul comunist. “Orgolii,“ “Refugii“, cărţile începuturilor sale li­terare sunt edificatoare. Din romanul “Feţele tăcerii“, cu un mesaj clar anticomunist, s-a inspirat şi regizorul filmului “Undeva în est“.

Aruncatul cu piatra este un sport naţional la români. Oameni care n-au construit un coteţ pentru găini se pretind arhitecţi ai Universului.

Revenind la obsedanta temă a anticorupţiei, oare mai există vreun popor care să-şi dispreţuiască în asemenea hal conducătorii şi să judece mai iacobin decât însuşi iacobinii?

Românii s-au împărţit în două falii. Unii se bucură de măririle salariale şi ale pensiilor, alţii îşi consumă ener­gii în promovarea luptei anticorupţie.

Laura Codruța Kövesi spu­ne că „DNA este un model pentru unele ţări din Europa“. Dar nu ne-a identificat statele care-şi doresc un asemenea instrument de măcelărire a oricăror forme de viaţă ostile sistemului.

Lupta anticorupţie nu a fost stipulată în parteneriatul strategic cu SUA, aşa cum trâmbiţează goarnele sistemului. Documentul s-a semnat odată cu vizita lui Bill Clinton în România, în anul 1997, iar într-o serie de up-date-uri se fac trimiteri doar la statul de drept. Au urmat negocierile de aderare la UE, cu celebrul MCV, un instrument de monitorizare şi de evaluare, util la un moment dat pentru evitarea oricăror derapaje de la domnia legii.

Dar, totuşi, care sunt ţările care-şi doresc un stat al procurorilor, în care ei să decidă cine şi când să adoarmă în Beciul Domnesc şi să poată impune un guvern de ma­rionete?

Într-un discurs în faţa Parlamentului maghiar, Viktor Orban a declarat: „Corupţia nu va fi tolerată, dar refuz să transform Ungaria în România“. Boris Borisov, premierul Bulgariei, a spus că ţara sa nu are nevoie de o astfel de instituţie, pentru că nu există corupţie la sud de Dunăre.

Rămâne antologică fuga Monicăi Macovei din Ma­cedonia, după ce a încercat să exporte modelul de re­voluţie în justiţie şi în Balcani.

A devenit Italia un stat mai puţin corupt după ope­raţiunea „Mani pulite“? Au fost lichidate o serie de partide, pentru a fi înlocuite cu oamenii sistemului.  

Anticorupţia a devenit si­nonimă stâlpului lui Rudolf, unde orice indezirabil al Evului Mediu era răstignit pentru păcate imaginare.

Comisia de la Veneția s-a pronunţat de mai multe ori pentru respectarea prezumţiei de nevinovăţie. A cerut ca instituţiile abilitate în lupta anticorupţie să nu fie folosite abuziv împotriva adversarilor politici și în scopuri politice.

Şi de aici derapajul instituţiei atât de comentate din România.

Plecând ca o pastilă pentru sănătatea statului de drept, folosită în exces a ajuns să fie toxică acelei părţi a societăţii care visează la prosperitate acum şi aici.

Cine nu cântă în corul anticorupţiei de operetă e omul Moscovei sau al penalilor. Stigmatul se coboară rapid ca o ghilotină. La fel ca în Evul Mediu sau în comunism. Judecata poporului a devenit mai aspră decât cea a instanţelor.

Derapajul devine periculos. Orice indezirabil sistemului este etichetat, decapat, vorba şefei DNA, trimis în Beciul Domnesc. Nimănui nu-i pasă că la CEDO arestaţii abuziv câştigă procese după procese.Străjerii statului de drept sunt ca meliţele din pădure. Nu ascultă, doar croncăne. Fac parte din corul robilor, atât de plăcut inchizitorilor fricii, care guvernează din umbră.

Prezent la Bucureşti, Roger Stone (consilier al lui Ri­chard Nixon, Ronald Reagan şi Donald Trump) a decapat definitoriu câmpul tactic: „Sub genericul anticorupţie, statul ascuns face politică murdară. Serviciile secrete au scăpat de sub control“.

Principalul beneficiar al luptei anticorupţie stă pitit după boscheţi, face guverne, merge pe la ambasade cu pantofi plătiţi din fondurile operative, dijmuie multinaţionalele în spiritul şi duhul statului de drepţi. Coboară din limuzine negre, îşi face croaziere în Seychelles, sfidează prin opulenţă. Nimeni nu strigă : “Jos Securitatea!“.

Văzută de departe, România pare predată la cheie statului ascuns. Ce poate fi mai grotesc decât să-l auzi pe naşul sistemului urlând pe televiziuni despre abuzurile sistemului creat de el? O înfrângere în vis. O speranţă, ajunsă cârpă de şters pe jos.

Cred că poporul român nu se mai vindecă. Delatorii, coţcarii, demolatorii sunt triburile dominante. Ei au voci grave, căci doar sunt baritoni sau altiste în corul robilor, nu? Fac paradă de libertate, dar nu pricep că mersul lor e limitat în ţarcul veganilor, al contestatarilor, al bătătorilor de PET-uri în asfalt. Majoritarii rămân tăcuţi, precum „ABSENŢII“ lui Buzura, care se dau bătuţi înainte de a lupta. Sigur că sistemul din umbră se teme de apariţia unui nou Kaczyński sau a unui nou Viktor Orban care să spargă dominoul. De aceea foloseşte vuvuzeaua anticorupţiei. Românul taciturn păţeşte asemenea lui Conor din filmul „A Monster Calls / Copacul cu Povești“. Merge la culcare cu teamă şi speranţa că va avea parte de un somn liniștit în acea noapte. Inevitabil însă, ime­diat după miezul nopţii, are acelaşi coşmar: din întunericul nopţii, vântul îi aduce la fereastră un monstru înspăimântător. Şi de aici întreg coşmarul. Dacă nu joacă partitura umbrelor, înseamnă că-i cu penalii.

Nu ne mai vindecă nimeni. Corupţia (baş) că ucide somnul raţiunii. Călătorie lină maestrului Buzura, doctorul de su­flete care nu s-a simţit confortabil în „corul robilor“. 

Loading...

Comentarii

 • Holden Caulfield

  14 iulie 2017 22:59

  Propunerea mea rămâne valabila...doar ca nu știu ce-o sa fac pana ma obișnuiesc sa stau fără diazepam in doze de pus calu-n c.ur.Când vii la mine adu-mi te rog și niște pere ca m-am saturat de portocale și banane ca de mere pădurețe...tu continua sa-ti iei doza zilnica de subzistenta intelectuala și ai grija sa nu dea p-afara...

  raspunde comentariului
 • Ce reprezinta acest articol?

  13 iulie 2017 21:27

  Este un atac direct, in stil pesedist, la DNA, la Kovesi si la lupta anti-coruptie. Cateva afirmatii neadevarate, socante "Boris Borisov, premierul Bulgariei, a spus că ara sa nu are nevoie de o astfel de instituie, pentru că nu există corupie la sud de Dunăre" . De fapt, chiar RL a publicat un articol despre vizita recenta, din 28 iunie, a presedinteluil Bulgariei, Rumen Radev, care a spus ca "modelul romanesc de combatere a coruptiei si-a dovedit eficienta"si a mai spus ca "Trebuie să preluăm aceste principii astfel încât să scadă în mod drastic nivelul corupției din Bulgaria". De altfel intreg articolul reprezinta o sfidare pentru oamenii cinstiti, care doresc eradicarea coruptiei din Romania si pedepsirea celor care s-au imbogatit din averea statului! Este ciudat ca RL publica asa ceva!

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  13 iulie 2017 17:31

  Patria e norodul nu tagma jefuitorilor ! atunci fanarioti azi occidentali. Cum cui foloseste lupta anti-coruptie ? jefuitorilor occidentali numiti de unii si "investitori". Ei pot astfel sa mascheze dezastrul pe care l-au produs in Romania pretinzand ca de vina sunt nashii de pe tren. Dupa ce veti termina lupta cu coruptia veti descoperi in sfarshit ca Iohannis are Mertzan, avion, palate si salariu triplat cum nu si-a permis nici unul dintre presedintii precedenti. Veti descoperi ca Iohannis i-a donat 6 000 000 000 de dolari lui Trump ca sa fie primit la Casa Alba si sa poata construi Trump zidul la granita cu Mexicul. Veti descoperi ca acum se arunca alte 3 900 000 000 de dolari pe rakete absolut inutile Romaniei dar aducatore de profit pentru Americani dar daca cartiti si pretindeti ca de aia traiesc prost Romanii vi se spune ca sunteti "inferiori" de "rasa Latina" "corupti", "hoti" , "leneshi" , etc. nu ca maria-sa Iohannis de rasa Ariana. Cand Basescu a spus. "Dacia este cea mai proasta mashina din lume dupa Trabant." sigur a primit mita de la Renault pentru asta. Pe langa mita in bani a primit tot de la Renault si de la altii falsificarea alegerilor din 2009 cand intamplator la Paris s-au furat cele mai multe voturi.

  raspunde comentariului
  • Iar bati campii!

   13 iulie 2017 17:34

   Si nu ti-e teama de ridicol!

   raspunde comentariului
   • Ca toe nici atat,cu toate ca stii ca esti cel putin la fel de ridicol.

    14 iulie 2017 4:56

    .

    raspunde comentariului
    • Nu, stimabile!

     14 iulie 2017 7:36

     Ridicol esti dumneata, cel care strecoara soparle si insulte. Nu poti scrie mai mult, nu poti justifica nimic, doar arunci,cate o insulta! Degeaba, nu poti apara coruptia si hotii!!!

     raspunde comentariului
 • Avramescu Ioan

  13 iulie 2017 16:46

  Ati reusit o pledoarie malefica pentru apararea coruptilor in numele libertatilor si drepturilor omului! Nu e ceva nou. Toti penalii recurg la invocarea drepturilor cand se apropie funia de par. Multi chiar scapa datorita avocatilor sau a judecatorilor cu o gandire ca acest autor comunist. Asta nu inseamna neaparat ca procurorii nu si-au facut treaba, ci mai degraba vina e pe la juecatori. Avem cazul cel ai recent in care judecatorii il fac basma curata pe Ponta, in cazul Rovinari, alaturi de Sova! L-am vazut de multe ori pe acest banatean Ghilezan la emisiunea lui Rares Bogdan, pe B1, si chiar ma mir ca-l mai invita. Datorita ideilor pe care le sustine, Dl Ghilezan devine foarte confuz in explicatiile pe care vrea sa le exprime la acea masa rotunda! Probabil ca ii este jena sa spuna clar, direct, ce sustine si imbraca discursul in in scarpinaturi din stanga in dreapta Ceva in gen Iliescian!Mai sunt invitati pe acolo alti 2-3 socialisti cam de aceiasi natura Leca, Rogojanu si inca unul caruia imi scapa numele.

  raspunde comentariului
 • Marius Nicolescu

  13 iulie 2017 12:03

  Domnule Ghilezan, vai, ma mahniti pentru prima oara. Va stiam timisorean, taranist si monarhist. Se pare ca asta a fost o himera. Cand colo, bag seama, va agitati impotriva DNA. Noi nu semanam, nicidecum, cu Italia anilor '80, nici cu Ungaria lui Orban, Polonia lui Kacinski, nici macar cu Bulgaria. Imi pare rau. In niciuna din aceste tari nu a ajuns coruptia sa roada precum o gangrena, ca in Romania. Lasam la o parte corul robilor, alcatuit din cum se cuvine de forumisti neinformati, "oameni manevrati" de catre politicieni. Dar si din ziaristi diversionisti enorm de multi, acoperiti si chiar condamnati SR Stanescu ce ne dau lectii de cinste, buna cuviinta si democratie. Nu ma asteptam sa va vad intrat in acest cor pe care, eu unul, il detest. Sunt de acord ca DNA a facut dosare la comanda politicului. Dar daca stiti, ca si mine, ca buba noastra plina de puroi este Securitatea, intrebarea-i alta mai putem destructura acest SRI, cladit dupa chipul si asemanarea Securitatii? Nu puteti arunca, din plin, cu noroi, in doamna Kovesi ca nu vrea sa mearga la Comisie si de Coldea sa va faceti ca nu stiti nimic. Din acelasi motiv. Haideti, domnule Ghilezan, ca nu suntem chiar toti urechisti in corul asta al domnului Buzura. Si, mai usor, cu intelectualii anticeausisti. Ca nu suntem, chiar toti, copii. Nici imbecili.

  raspunde comentariului
 • Inca un articol...

  13 iulie 2017 10:40

  foarte graitor despre autor! El este Dorneanul Romaniei Libere. Are misiunea de a "rostogoli in spatiul public" denigrari la adresa Laurei Kovesi si a DNA-ului. Autorul ii reproseaza in treacat doamnei Kovesi ca nu mentioneaza care tari apreciaza activitatea DNA. Domnule, te rog, ia de aici vecina noastra Bulgaria a invitat-o pe doamna Kovesi, pentru a impartasi din experienta institutiei pe care o conduce. Presebintele Bulgariei, in vizita in Romania in saptamana trecuta, a afirmat ca bulgarii doresc sa ia model de la activitatea DNA. De asemenea, DNA este apreciata ca model in Ucraina si Macedonia. Doamna Kovesi a primit Legiunea de Onoare in Franta, pentru succesul in lupta anti-coruptie. S-au exprimat elogios si ambasadorul Statelor Unite si politicieni germani. Evident, Putin nu a laudat-o... Esti multumit, domnule Ghilezan? Si ar mai fi multe alte aprecieri laudative. Daca ai ajuns sa te intrebi cui foloseste lupta anti-coruptie, te-ai auto-divulgat, spui din start ce hram porti. Ne miram ca esti acceptat in colectivul de ziaristi RL, iar pentru domnul Malin Bot, om de caracter si adevarat jurnalist, nu a mai fost loc la RL. Este clar in ce directie o ia ziarul!!!!!!!!!!!!!!!!

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  13 iulie 2017 8:20

  DNA-ul trebuie atacat la Curtea Constituțională a României, pentru ca acesta struțo cămilă este în afara constituției, pe motiv ca DISCRIMINEAZĂ cetățenii acestei tari .. ,De pilda, un cârcotaș din o oarecare comuna face un DENUNT primarului din acea comuna, pe o chestiune imaginara ,.. Imediat, dacă primarul nu este în gratiile mai marilor de la județ sa de la Bucure, acasă la primar descind mascații, procurorii, etc... dar dacă șefului de post din același sat, mai multi cetateni Onești din sat, părți vătămate, se plâng în scris la Parchet sau, vine în sat un simplu șef de-al milițianului, eventual un procuror, participa la o chermeza cu mici și bere, pleacă cu portbagajul burdușit iar hoții acelui sat, a doua zi serbează izbanda anticoruptiei, . Deci, care este diferența între primar cercetat de DNA și milițian cercetat de șefi sai ?

  raspunde comentariului
  • Alo, ubafca!

   13 iulie 2017 10:43

   Discriminarea consta in faptul ca doar coruptii si hotii trebuie sa dea cu subsemnatul, la DNA! Le plangi de mila? Iti place hotia si coruptia? Asa se vede!

   raspunde comentariului
   • UBAFCA

    13 iulie 2017 11:06

    Mie nu-mi place nici HOTIA, nici CORUPȚIA, dar nici aceasta struțo- cămilă, numita pompos, DNA, care timp de zece ani A ȚINUT PARAVAN unor mafioți de toate culorile politice, aciuat în jurul unui derbedeu, pe nume Basesu. Pai scriu de atat vreme ca, în timp ce, Hadrian NĂSTASE era CONDAMNAT pe chestii imaginare, intr-un proces cu NUMAR RECORD de nartori,, asa, pentru spectacol, ca sa treacă mult timp pana la condamnare, PD -iști lui dom Traian, FURAU de la ANRP, gigantice sume de bani .. ,.Iata zi-mi talica, de ce DNA-ul, SRI-ul, nu erau cu ochii pe ANANRP ?., Pai cum sa fie, dacă DNA era pus de dom Traian SA PĂZEASCĂ HOȚII din Pd-l

    raspunde comentariului
    • Pompos?

     13 iulie 2017 11:11

     Este prescurtarea numelui institutiei. Tot atat de pompos ar fi si PSD, ca tot prescurtare este. Esti tu sluga pesedista, dar nu poti insela pe nimeni, decat pe stapanii tai, care isi inchipuie ca le esti utile. Si cand colo, sporesti dezgustul pentru partidul victorios cu 18 procente si cu averi in Brazilia! De aia va este ciuda, ca vi se descopera furaciunile!

     raspunde comentariului
 • UBAFCA

  13 iulie 2017 7:27

  FRUMOS, FOARTE FRUMOS punctat, domnule Ghilezan ! Si daca hartia acestui ziar securist, SUPORTA asemenea adevaruri, speranta noastra, trebuie , musai, SA RENASCA

  raspunde comentariului
  • Uite cine te apreciaza, domnule!

   13 iulie 2017 11:23

   Laudele lui UBAFCA arata halul de degradare in care ai ajuns!

   raspunde comentariului
 • Multumiri autorului pentru sinceritate!

  13 iulie 2017 6:02

  .

  raspunde comentariului
  • Nu-i pentru ce!

   13 iulie 2017 17:45

   S-a aratat cu sinceritate un suporter asiduu al coruptilor si un dusman al ideii de demnitate a societatii romanesti. Inca din titlu arata cui slujeste, cand pune intrebarea absurda "Cui foloseste lupta anti-coruptie?" Pai, Romaniei, in primul rand! Tara noastra este etichetata - pe buna dreptate - cea mai corupta din Europa! Am intrecut Bulgaria si chiar Albania la acest capitol. Cand casa este murdara, nu trebuie facuta curatenie, domnule ziarist? Nu trebuie scos gunoiul, mizeria, sursele de infectie? Nu trebuie facuta aerisire? Pai tocmai asta face DNA, condusa excelent de doamna Kovesi. Vrei sa pastram murdaria, vrei sa ramanem tara cea mai corupta? Si chiar, nu rosesti?

   raspunde comentariului
 • Ana

  13 iulie 2017 5:58

  Puterea absoluta corupe absolut.Daca asta nu este evident cu puterile lumii in trecut si in prezent,atunci inseamna ca suntem foarte orbi.

  raspunde comentariului
 • Haru

  13 iulie 2017 5:50

  "Oameni care n-au construit un cotet pentru gaini se pretind arhitecti ai universului"Dorinta de a avea putere asupra altuia este in sine o forma de coruptie.Prin urmare ,puterea unui mic grup de guvernamant asupra lumii ar fi imposibila.Ca sa nu mai vorbim,ca,cu cat este mai mare grupul ,cu atat mai dificil de controlat si este nevoie de control mai restrictiv.Asta inseamna libertate minima.Aceasta printre alte lucruri limiteaza potentialul uman.E colectivism.Negarea de sine.E periculos si distructiv.

  raspunde comentariului
 • Dumitru

  13 iulie 2017 1:08

  Incredibil.....ce articol pentru proști.....si asta la România Liberă

  raspunde comentariului
 • Ion

  12 iulie 2017 19:32

  Coruptia inseamna degradare, anarhie, crima si ruina. Pana si cele mai puternice imperii ale lumii au disparut devorate de coruptie dar apoi Romania.

  raspunde comentariului
 • Alex

  12 iulie 2017 18:35

  Dl Ghizelan, nu inteleg partea in care DNA-ului i se imputa arestarile preventive si investigatiile de coruptie in randul politicienilor. Primele se emit doar in baza unui mandat semnat de un judecator, iar cele din urma sunt principala atributie a DNA-ului. Aduceti va rog argumente despre depasirea atributiilor, eventual fara citate din Roger Stone, un personaj cel putin controversat in politica nord americana.Sunt de acord cu idea conform careia orice institutie abuziva este nociva intr-un stat de drept, insa nu ati demonstrat inca acest abuz.

  raspunde comentariului
 • Matrix

  12 iulie 2017 17:24

  Excelent articol. Nu ma asteptam sa apara asa ceva in RL pentru ca il suspectam de lipsa de impartialitate. Respect autorului ! Este o analiza corecta si profunda a societatii bolnave in care traim.Dupa cum se vede si din comentarii,corul robilor e tot mai numeros.

  raspunde comentariului
  • Alta opinie!

   13 iulie 2017 11:35

   Articolul arata halul de coruptie morala care stapaneste o parte din media romaneasca. Analiza este tendentioasa, cu scopul de a servi interesele politicienilor corupti, care se tem de DNA aproape ca de moarte! Mai ales cand li se descopera averile ilicite, scoase din tara si depozitate in locuri sigure, prin Brazilia si aiurea! Zice autorul ca sunt in societatea romaneasca doua falii, ci-ca "Unii se bucură de măririle salariale i ale pensiilor, alii îi consumă energii în promovarea luptei anticorupie.". De fapt, cele doua falii sunt pe de o parte profitorii, coruptii, mincinosii si slugile lor, iar pe cealalta falie sunt cei care doresc o Romanie curata, cu un parlament cinstit, cu ziaristi cinstiti, auzi domnule Ghilezan, o tara care sa nu mai fie cloaca coruptiei si hotiei. Articolul este, fara ocolisuri, o pledoarie pentru continuarea coruptiei si minciunii. Si este dezgustator ca apeleaza la citate din cele scrise de Augustin Buzura, recent plecat dincolo!

   raspunde comentariului
   • Cata ipocrizie!Nici nu ma mir de faptul ca hotii si coruptii sunt la toate nivelele societatii,Sictir!

    13 iulie 2017 15:02

    .

    raspunde comentariului
    • Nu e clar finalul!

     13 iulie 2017 17:56

     Se pare ca te numesti "Sictir".

     raspunde comentariului
    • Nici eu nu ma mir!

     13 iulie 2017 17:54

     Ipocrizia este caracteristica celor care se intreaba "Cui foloseste lupta anti-coruptie?" si celor care apreciaza atacurile impotriva DNA si a sefei institutiei, pentru ca, zic ipocritii,"Unii se bucura de maririle salariale si ale pensiilor, altii isi consuma energii in promovarea luptei anticoruptie." Si autorul acestui "panseu" este in mod evident de partea celor care se bucura de pomenile pesediste si este in dezacord cu cei care isi consuma energiile in promovarea luptei ani-coruptie. Este clar ca ipocrizia este caracteristica acestuia din urma si a celui care il sustine!

     raspunde comentariului
 • Lulutzu

  12 iulie 2017 14:47

  DNA nu mai pescuieste nimic semnificativ de ceva vreme. Bun, s-ar putea acuza atacurile deloc neglijabile la ,,pivotul'' Laura, dar ... nu cred ca asa ar trebui sa mearga treaba, institutiile noastre depind PREA MULT de persoane.asta miroase a ... ,,soarele rasare''.Autorul are verb, el sta mai prost cu ... adjectivul si gradele lui de comparatie, dar ... are gradul potrivit pentru a juca sub acoperire ca ,,jurnalist demo-kratt''. Sa fie Livinho ,,la asfintit'' ?! Vom mai vedea ...

  raspunde comentariului
 • jurj nicolae

  12 iulie 2017 13:56

  Dl. cred ca va prefaceti ca nu intelegeti de ce e nevoie sa se continue lupta anticoruptie la fel ca in ultimii 12 ani.Miza este bugetul tarii care ar trebui sa ne asigure servicii publice de calitate plus investitii care sa duca la dezvoltare.Datorita fricii de DNA in ultimii ani bugetul tarii si activele statului au fost praduite mai putin decat inainte de 2005.Faptul ca fosti prim ministrii,minisrtii,moguli media,oameni de afaceri au fost condamnati ii face pe cei neprinsi inca sa-si doreasca revenirea DNA la situatia din vremea PNA-Amarie -Nastase-Iliescu.

  raspunde comentariului
 • Holden Caulfield

  12 iulie 2017 13:54

  Te-as lua cu mine-n Agerstown PA dar ma tem ca n-ai intelege mai nimic...scrie in continuare si primesteti ratia de subzistenta intelectuala.Ti-as spune mai multe dar medicatia zilnica ma face sa gandesc mai incet.Daca-ti gasesti timp fa-mi o vizita la Spitalul 9 rezerva 89 si nu te deranja sa-mi aduci ceva ca avem aici de toate...

  raspunde comentariului
  • Daca vine,

   13 iulie 2017 11:22

   fa tot ce poti sa il ajuti sa se interneze si dumnealui. Are mare nevoie, a luat-o razna si devine periculos.

   raspunde comentariului
 • halupigus

  12 iulie 2017 12:24

  DNA e rau, CIANURA e ok...pofta buna!

  raspunde comentariului
 • revelare

  12 iulie 2017 11:24

  Uite aici din Slovacia, cum își doresc httpwww.hlavnespravy.skkiska-od-rumunska-sa-mame-vela-co-ucit-v-boji-proti-korupcii843043

  raspunde comentariului
 • basil

  12 iulie 2017 10:45

  Autorul constata, fara a aduce argumente palpabile, nocivivitatea binomului DNA-Servicii. In schimb, autorul nu vine cu nicio solutie. Desfiintam DNA? Bun, desfiintam!. Crede autorul ca vor merge lucrurile mai bine? Este vina binomului ca politicienii sunt corupti? Cred ca ar fi necesar sa vorbim, nu de un binom, ci de un trinom DNA-Servicii-Politicieni. In acest trinom nociv, fiecare a incercat si incearca sa-l subordoneze pe celalalt pentru a pune mana pe resursele tarii. Sigur, Dna-ul are multe pacate. Dar una este sa vina Buzura si sa spuna acest lucru, alta este sa vedem asaltul coruptilor asupra DNa. Este totusi o diferenta.

  raspunde comentariului
  • UBAFCA

   13 iulie 2017 8:02

   Alta gogorita securistoida, *SOLUTII*, Singura soluție, alternativa, este clara, ANTICORUPTIA este necesara în societatea ROMÂNEASCĂ, SLAVO-TZEIGHANIZATA, iar acesta struțo- cămilă, numita DNA, neconstitutionala, trebuie, pur și simplu sa-și facă corect treaba, nu sa funcționeze ca UN PARTID POLITIC, cu program de făcut autostrăzi, cum zicea cu ceva timp în urma toasha Kodrutza, care probabil , se gândea cum sa-i mai umfle conturile lui Bebe Kioveshy, .Deocamdată, DNA a lucrat pa persoana fizica în interese oculte

   raspunde comentariului
   • Bati campii!

    13 iulie 2017 11:16

    Esti de serviciu pe forum sa denigrezi DNA-ul? Uite ca nu reuseste nici domnul Ghilezan, ceva mai scolit decat tine! DNA salveaza Romania de la dezastru si toti cei care clampaniti impotriva acestei institutii, perfect constitutionala, sunteti aparatorii hotiei, ai averilor ilicite, ai minciunii, ai dezastrului. Vreti sa distrugeti Romania, sa o scoateti din randul tarilor civilizate, din UE si NATO! Rusine!

    raspunde comentariului
    • Cetatenii tarilor civilizate asa cum spui tu,sunt transfigurati de nedreptatea si injosrea la care sa ajuns.

     13 iulie 2017 15:07

     .

     raspunde comentariului
     • Esti certat cu ortografia!

      14 iulie 2017 7:40

      "s-a ajuns"! Se invata in scoala elementara!

      raspunde comentariului
     • Ai dreptate asa se intampla in imediat califatul europa.Europenii cetateni de mana a doua.

      14 iulie 2017 5:26

      .

      raspunde comentariului
     • Fara ifose!

      13 iulie 2017 18:40

      Nu mai vorbi in numele cetatenilor din tarile civilizate! Marea majoritate a romanilor este formata din oameni civilizati. Sunt cei din randul carora au iesit in strada in martie 600.000 de protestanti la Bucuresti si altii in marile orase ale tarii. Sunt cei carora le pasa de Romania, nu doar de pomenile pesediste, sub forma de mariri de salarii si pensii. Sunt cei carora le pasa de viitorul care nu arata deloc bine, dupa felul cum conduce psd. Sunt cei care sustin DNA in lupta anti-coruptie. Nu mai vrem sa isi faca politicienii si acolitii lor averi prin Brazilia si prin alte tari, pentru a-si camufla hotiile! Si de altfel, "cetatenii tarilor civilizate" o apreciaza pe Laura Kovesi, ca dovada ca a primit Legiunea de Onoare a Frantei. Crezi ca Franta nu e tara civilizata?

      raspunde comentariului
     • Gramatica

      13 iulie 2017 18:32

      Se scrie "s-a ajuns".

      raspunde comentariului
      • Sara

       14 iulie 2017 5:11

       Nu conteaza cum se scrie ai inteles ft bine ce am vrut sa spun.De ce nu ajung hoti la inchisoare?Ce fac institutiile statului?De se taraganeaza hotiile cu anii?Nu mai imi spune mie cine sunt romanii si cine nu ...Cu totii sunteti tradatori daca nu faceti dreptate.Inseamna ca vreti sa va ascundeti dupa hoti cu alte hotii,ca sunteti toti hoti.Tradatorilor!!

       raspunde comentariului
       • De ce se taraganeaza justitia?

        14 iulie 2017 8:01

        Stii foarte bine de ce! Pentru ca hotii si coruptii lucreaza foarte subtil si este greu sa fie prinsi! Au bani din belsug si isi angajeaza avocati priceputi in tertipuri, avocati pentru care banii nu au miros! Treaba asta functioneaza peste tot! Voiculescu nu a putut fi dovedit pentru furtul banilor lui Ceausescu, nici Nastase pentru delapidarile comise si pentru mitele primite, iar exemplele sunt numeroase! Nu din cauza amanarii proceselor a scris ziaristul articolul acesta, ci pentru a-si aduce contributia la atacurile contra lui Kovesi si DNA. Degeaba mimezi indignarea, stii bine ca hotii si coruptii sunt greu de dovedit, desi sunt arhicunoscuti si desi au averi pe care nu le pot justifica!

        raspunde comentariului
       • Sara ca de tine, rade lumea!

        14 iulie 2017 7:43

        Se pare ca apartii si tu natiei romane, deci din ceea ce ai scris, rezulta ca te consideri si pe dumneata insati o tradatoare!

        raspunde comentariului
  • Remus

   12 iulie 2017 11:40

   Subscriu

   raspunde comentariului
 • Daniel

  12 iulie 2017 8:30

  Intr-o tara măcinată de corupție la toate nivelele autorul ne da de inteles ca problema Romaniei este DNA.CINE TE PLĂTEȘTE URATULE ?

  raspunde comentariului
  • E clar cine!

   13 iulie 2017 11:18

   Aceia care au averi prin Brazilia si alte tari exotice.

   raspunde comentariului
   • E clar cine!E foarte clar ca este un om adevarat..spre deosebire de o sluga ca tine.

    13 iulie 2017 15:11

    .

    raspunde comentariului
    • Cine iti este idolul?

     13 iulie 2017 18:30

     Cine este "omul adevarat"? Dragnea sau ziaristul? Deci unul care a luat cu japca bunurile unui judet si acum duce tara la criza, sau unul care ataca DNA-ul, deci care apara coruptia? Ai o intelegere total pe dos a ceea ce inseamna sa fii om adevarat. Presupun ca si faptele iti sunt pe masura conceptiilor. De aia se duce tara asta de rapa, impinsa de psd. Pentru ca sunt unii ca tine, dispusi sa impinga si ei!

     raspunde comentariului
     • Daca avei o minima inteligenta ,ora postarii ti-ar fi descifrat misterul...si anume ca era vorba despre autorul articolului,ingrato!

      14 iulie 2017 5:19

      .

      raspunde comentariului
      • Ai ajuns la insulte directe!

       14 iulie 2017 7:52

       Asta e ultima treapta pe care o cobori, in calitate de postac! Am priceput eu incotro bati, dar matale nu ai priceput sarcasmul meu!

       raspunde comentariului
    • De fapt, ce vrei?

     13 iulie 2017 18:26

     De ce as fi eu sluga si nu ai fi tu? Tu esti cel care apara coruptia si penalii! Ori esti tu insuti un corupt, un penal, ori esti o sluga cu misiunea de a lovi in DNA. Nu ma intereseaza carei categorii ii apartii, in ambele situatii esti de compatimit. Dar nu de iertat! Faci rau tarii acesteia, aparand coruptia!

     raspunde comentariului
    • Nu mai spune!

     13 iulie 2017 18:21

     Eu cred ca sunt "transfigurati" ca exista insi ca dumneata si ca autorul, care ataca DNA, sansa unica de salvare a Romaniei! Degeaba ataci sub centura, esti sub orice critica sa gasesti merite unui articol care sustine coruptia, in modul cel mai direct! Se pare ca ai niscaiva probleme la capitolul coruptie. Numai coruptii apara coruptii!

     raspunde comentariului
     • Articolul nu apara coruptia.Spune adevarul pe care-l interpretezi te cum ai chief,dar asta nici nu mai conteaza pentru orbi.

      14 iulie 2017 5:32

      .

      raspunde comentariului
      • Mai invata!

       14 iulie 2017 8:03

       Se scrie "chef", nu "chief"!

       raspunde comentariului
      • Regret ca ai de suferit!

       14 iulie 2017 7:49

       Daca esti orb, nu ti-e usor! Chiar si daca numai mintal, dupa cum se vede! Esti de compatimit! Din fiecare fraza a articolului rezulta clar atitudinea autorului, contra a tot ce ne poate elibera de coruptie. Nu are rost sa recapitulez. Daca nu vrei sa pricepi, sau esti incapabil sa pricepi, tot nu te pot convinge! Este un articol rauvoitor, scris parca de Nicolicea, sau Serban Nicolae, sau, din pacate, chiar de Basescu cel resapat!

       raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design