Cu ce ne-am ales după protestele #Rezist? | OPINIE

de Răzvan Orășanu , 02 mai 2017 - stire actualizata la ora 20:41, 02 mai 2017
Cu ce ne-am ales după protestele #Rezist? | OPINIE

Într-o pauză de emisiune talk-show la un post TV „de casă“ răbufnește cu ocară un obișnuit al postului, cu o sinceritate înduioșătoare din care se scurge râuri-râuri ignoranța țâșnitoare... „Ce naiba o mai fi și cu asta: #rezist? Hashtag?! Ce o mai fi asta?! Un fel de slogan, o propagandă ieftină a ăstora din piață d’alde Nicușor Dan“.

Omul realmente nu avea informația că un hashtag este o modalitate de a eticheta un mesaj Facebook sau Twitter cu scopul precis de a avea o conversație mai largă, în care toată lumea care folosește eticheta respectivă să poată intra, democratic, în dialogul însăilat astfel în timp real. Nu știa că cei care vor să citească toate părerile pe tema X pot da o căutare simplă pentru a le găsi. #Colectiv, #Rezist, #Neamsaturat, #Insist… Nu avea noțiunea de comunități active care se auto-organizează ca o gherilă online, nu avea noțiuni de democrație activă sau participativă, o ținea una și bună: cei care au câștigat alegerile pot face ce vor timp de patru ani. La fel cum opozanții #Rezist pun placa zgâriată cu propaganda, susținătorii se plâng de multe ori că „nu s-a obținut mai nimic în urma protestelor“. De fapt, OUG a funcționat ca un paratrăsnet, furia populară a devenit o descărcare luminoasă și fulgerătoare, politicienii de la vârf au simțit voltajul înalt și au fost nițeluș prăjiți. Unii încă mai tremură spastic, incontrolabil, dând declarații incontrolabile cu părul parcă fumegând (cazul deputatului Rădulescu este simptomatic).

Ce s-a câștigat? În primul rând, societatea și-a câștigat o nouă certitudine: că soluția strămoșească gen „capul plecat sabia nu-l taie“, rafinată în comunism, nu e de fapt o soluție – continuarea „dar cu umilință lanțul-l încovoaie“ e mai puțin citată, dar mai adevărată. Au fost proteste peste tot, inclusiv la Teleorman, PSD-ul a pierdut pentru o generație votanți activi din urban, iar manifestațiile au acaparat încet–încet toată țara, energizându-se foarte tare segmente pe care le vezi adeseori în Vama Veche sau în Centrul Vechi din București, cu o bere în mână, genul de oameni care aproape niciodată nu discută politică (hipsteri, IT-iști, ONG-iști, intelectuali, tineri universitari, corporatiști). Apoi s-a extins povestea, chiar când toată lumea zicea că nu se mai întâmplă nimic: zilele trecute, a fost un protest în fața Consiliului Județean Caraș-Severin pentru neasfaltarea unui drum dintr-o comună – nu știu ceva similar în ultimii 27 de ani, am fost șocat, mămăliga poate, iată, exploda chiar și într-un județ care nu e revoluționar. Țara s-a trezit. Într-un cuvânt, oamenii încep să-și apere drepturile, nu mai acceptă să fie amânați, mințiți, mituiți sau „liniștiți“. Și nici cu sloganul „merge și așa“ nu mai merge – tot mai mulți exasperați au ajuns la concluzia că „așa nu mai merge“.

În al doilea rând, s-a obținut o victorie de etapă semnificativă, bătălia va continua și de aici înainte. Nu e puțin lucru ca o lege care dezincrimina parțial abuzul în serviciu să fie respinsă, sub presiunea publică, nu e puțin lucru că legea grațierii bate pasul pe loc, nu e deloc întâmplător că dl Dorneanu de la Curtea Constituțională a amânat de patru ori decizia cu privire la declararea neconstituționalității acelui articol din Legea de organizare a Guvernului care precizează că membrii acestuia nu trebuie să fi „suferit condamnări penale“. Dacă, la începutul crizei, dl Dragnea părea că are valetul personal trimis în Guvern ca ministru al Justiției (a se vedea rugămintea dlui Dragnea de a se „închide subiectul“ cu OUG 13 cu doar o zi înainte de „execuția“ nocturnă a Guvernului care a declanșat protestele), zilele trecute același domn Dragnea spunea că „îi va cere o audiență dlui Toader“, noul ministru. Răspunsul ministerial, după anunțarea unor largi consultări, a fost să nu facem „o treabă în salturi“. Diferență de două luni – distanță ca de la cer la pământ. Dl Dragnea a ajuns în postura în care „nu e de acord“ cu unele propuneri ale dlui Șerban Nicolae.

Alte jocuri mai discrete au scăpat ca semnificație. Protestele #Rezist l-au costat personal pe dl Dragnea câteva posturi ministeriale, prin pierderea influenței. A trebuit să renunțe nu doar la Florin „Altă Întrebare“ Iordache, ci a trebuit să pună un greu al partidului școlit la SRI și refuzat anterior la Ministerul Economiei, în condițiile în care anunțase în prealabil că nu va face acest lucru, a pus și un nou ministru în funcție la Relația cu Parlamentul. Întărirea corelativă a puterii ALDE, cu un Călin Popescu Tăriceanu care și-a impus propunerea cu ministrul Justiției, a scăpat și a dat afară un vicepremier-copreședinte de partid și propune renunțarea la salariul minim în doar câteva săptămâni succesive. Ce e mai important, premierul Grindeanu dă semne de independență, de pildă în susținerea ministrului Justiției.

În străinătate, România a avut cu #Rezist o acoperire mediatică pozitivă, amplă, fără precedent din 1989 până azi: BBC, France 24, CNN, Al Jazeera, Associated Press, Euronews, The New York Times, Der Spiegel, The Guardian, Reuters... Reverberațiile s-au simțit inclusiv în vizita vicepreședintelui Timmermans la București, iar propunerile de reîmpachetare a OUG 13 pe bucăți se fac cu urmărirea la fiecare pas a răspunsului popular. Mai mult, abia lipsa unui răspuns adecvat în cazul unor noi derapaje viitoare, de genul acordării dreptului condamnaților penali de a fi parte a Guvernului, riscă să ne trimită în prăpastie pentru următorii ani. Mai ales că #Rezist mai… rezistă în aceste zile prin trei-patru manifestanți. Nu e deloc adevărat că până acum nu s-a obținut mare lucru, dar e la fel de adevărat că abia în următoarele luni, în lipsa unei reacții, se poate pierde totul. Miza următorului an e implicarea.  

Comentarii

 • Ghita Bizonu'

  03 mai 2017 15:05

  Sa uti zic o nouatte Razbane Semnul se numeste in lb roaman DIEZ. Dee epste 100 de ani da boi nu aveti de4 unde stii .. Si opricum tun nu te mai alegi cu nimic. Nu o sa mai fie nici o agentie la care sa iti desfasori "competnta" din functia de director

  raspunde comentariului
  • Razvan Orasanu

   03 mai 2017 21:35

   Paguba in ciuperci. Carevasazica nu o sa mai fie vreun an in care statul roman sa castige aproape 3 miliarde de euro din activitatea de privatizare, postprivatizare si vanzare de active executari de datorii...Eu nu ma apuc sa plang, sa stiti Si daca la suma asta dvs numiti "competenta" sa vedeti competenta cand activitatea va fi pe minus si veti plati din buzunar. Probabil atunci veti urla ca s-a facut dreptate

   raspunde comentariului
 • Gigel

  02 mai 2017 23:48

  Interesant articolul. In plus trebuia sa adauge că lumea vrea sa reziste si altfel, vrea sa poata vedea tot ce se mestereste cu spagi si. .....i nformatia a inceput să curga. Nu mai merge cooperativa PSD-PNL, Base are spume si polii de putere se mișca. Pe Codruta nu au mazilit-o doar au redirectionat-o spre PD si PNL surprinzator la cât erau de furiosi. Trebuia si acolo lucrat ca si ei sunt identici. Socant mi se pare cazul Misu Negrițoiu care nu a putut fi schimbat... pare Isarescu2.

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  02 mai 2017 13:31

  N-am castigat nimic semnificativ, decat dovada ca Societatea Romaneasca este inca intesata de niste sacaturi ce stau in spatele unor ONG-uri, ca de pilda, rusinea, rusini, numita si Guseth, pe bani multi, sau mascariciul ala de la Coruptia ucide care nu auzise de rasunatoare cazuri de coruptie germano romane, .. Mitingurile sorosiste din iarna i-au dat scuipat la furca Locotenentului Marcos

  raspunde comentariului
  • UBAFCA

   02 mai 2017 21:35

   Sint intaiul postac al tarii! Cel mai mare CAP SEC. Unde apare un articol, HOP si eu! Musai sa fiu primul. Sa nu indrazneasca careva sa mi-o inainte, ca praf il fac. Pai ce sint platit degeaba ca sa fiu primul prostac, pardon, postac al tarii?

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design