17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBacalaureat: între testarea cunoştinţelor şi corupţia generalizată

Bacalaureat: între testarea cunoştinţelor şi corupţia generalizată

Fraudele şi corupţia din învăţământ au fost descoperite în ultimii ani datorită poliţiei şi procuraturii. Cei care ar fi trebuit să supravegheze bunul mers al învăţământului, profesori, inspectori şi Ministerul Educaţiei, nu au trecut examenul la această probă.

În anul 2013, un liceu întreg, elevi, profesori, inspector şcolar şi părinţi, se coalizează pentru ca absolvenţii care au dat mită câte 500 de euro să promoveze examenul de maturitate. Iar imaginile cu părinţii care blochează microbuzul cu elevii duşi la audieri şi se îmbrâncesc cu poliţiştii arată adevărata faţă a sistemului românesc de învăţământ.

Până în anul 2010, an în care s-a spart buba numită bacalaureat, erau destul de puţine scandaluri şi asta pentru că elevii copiau cu acordul profesorilor şi nu existau camere de supraveghere. Era o înţelegere tacită, de fapt, între minister, profesori, elevi şi părinţi: totul să fie un simulacru, iar la final toţi să se pupe în Piaţa Endependenţii cu patalamaua de absolvent de liceu cu bacalaureat la mână.

După 2010, an care a însemnat confruntarea cu realitatea (promovabilitatea a scăzut vertiginos), a început lupta poliţiei, SRI şi a procuraturii cu cei hotărâţi să încalce legea pentru o diplomă, care să permită apoi înscrierea la facultate (cu toate astea, există universităţi private care acceptă studenţi fără bacalaureat).

Cazul „Bolintineanu“. Manipulare pentru a abate atenţia?

În acest dosar instrumentat acum de Parchet, nu e vorba de cazuri izolate de corupţie. E un buboi uriaş în care şi-au făcut sălaş elevi, profesori, inclusiv directorul liceului, arestat preventiv pentru 29 de zile, şi inspectorul şcolar de la Sectorul 5. Totul părea să funcţioneze după o schemă bine gândită: 500 de euro de elev pentru a trece examenul de bacalaureat. Banii erau împărţiţi între cei implicaţi în acest caz de corupţie. Întrebarea rămâne însă: de ce SRI a monitorizat doar acest liceu? Să aibă legătură această atenţie deosebită cu patronii politici ai liceului? Oare în câte alte licee nu există această corupţie endemică, această cârdăşie între profesori, elevi, părinţi şi inspectoratul şcolar de care aparţine liceul? Elevi din întreaga ţară se laudă pe forumuri câţi bani au dat pentru examen sau cum au copiat.

Citeşte continuarea în Revista 22.

Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...
Ultima oră
Pe aceeași temă