Frăția postacilor

de Tudor Artenie , 15 februarie 2016 - stire actualizata la ora 22:34, 15 februarie 2016
Frăția postacilor

M-am gândit o secundă să scriu acest articol sub un alt titlu și să-l fi intitulat “Să ne cunoaștem postacii”. M-am oprit, pentru că tema eticii proceselor de comunicare e prea serioasă și mult mai vastă decât identitatea unor “postaci”, cum sunt etichetați cei care, sub identități false și în interesul cuiva care îi plătește, comentează texte sau imagini publicate pe Internet.

Scandalul “Legii defăimării”, identitatea sub care a pătruns în spațiul public proiectul de Lege privind promovarea demnității umane și a toleranței față de diferențele de grup, a adus în dezbatere o temă mai mult decât interesantă – cea a regulilor comunicării. Sau, mai corect spus, a lipsei de reguli în comunicarea modernă. Dl. Liviu Dragnea are dreptate să se declare îngrijorat de umbrela numită “libertate de exprimare” sub care se manifestă nestingherite insulta, minciuna, grosolănia.

Dacă rupi un afiș pe stradă sau dacă dai cu pietre într-un ecran publicitar, riști să fii pedepsit. Tulburarea liniștii și ordinii publice sau distrugerea sunt infracțiuni. Dar dacă, sub protecția anonimatului sau a unui avatar oarecare, în mediul public online, înjuri, insulți sau minți – nu pățești nimic. După cum nu pățești nimic dacă furi idei sau texte sau imagini și le diseminezi către publicul tău, așa cum fac multe website-uri care se autointitulează “de știri”.

Mai mult, Internetul nu iartă! Odată prins în spațiul virtual, urmele tale rămân acolo veșnic, informația abil comprimată nu stă numai pe un server, informația circulă, venind la suprafață la fiecare chemare. O fotografie, o opinie, un e-mail sau o postare pe Facebook sunt urme ce pot apărea de fiecare dată când tastele se aliniază în configurația potrivită. Ștergi, te ștergi, te ascunzi, încerci să dispari – nu se poate! Minciuna online are picioare lungi și viață la fel de lungă.

Google și Facebook, ca să mă refer doar la acești doi giganți, au politici de reglaj al derapajelor de comunicare. Unele dintre acestea funcționează automat, sunt caracteristici ale soft-urilor, iar rezultatele sunt imediate. Nu poți posta, de exemplu, nuduri. E adevărat, uneori soft-ul poate crea situații hilare, așa cum, de curând, o postare care conținea o fotografie a unui tablou celebru care înfățișa un nud a fost blocată. Dar managerii companiilor de internet încearcă să se adapteze și din perspectivă etică, iar pe lângă funcțiunile etice ale roboților, au creat și departamente distincte pentru studiul și elaborarea de reguli pentru civilizarea comunicării.

Legea propusă de dl Dragnea și susținută, conform informațiilor din comisiile parlamentare, de foarte mulți alți aleși, din partide diferite, încerca să deseneze câteva limite ale dezlănțuirilor online. S-a lovit însă de vehemența avocaților libertății de exprimare cu orice preț, dar și de o serie de suprapuneri cu legi și instituții deja existente, cum este Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Dacă erau mai atenți, parlamentarii noștri ar fi putut elabora un proiect valid al unei legi pe care o socotesc necesară. Așa cum socotesc necesară și o lege a presei, dar nu din perspectiva intimidării și controlului acesteia, ci din perspectiva interzicerii monopolului de presă (un patron nu ar trebui să dețină și ziar și televiziune), a furtului intelectual, a salarizării corecte a jurnaliștilor  și a acreditării practicanților acestei meserii (sindicatele și asociațiile breslei ar trebui susținute). Însă inițiatorii și susținătorii Legii defăimării nu s-au priceput nici să o facă, nici să o comunice...

Nu voi lungi această opinie. Voi mai spune doar că regulile coerente din domeniul comunicării nu au doar darul de a încuraja comportamentul civilizat, ci și de a educa. O lege i-ar face, vrând-nevrând, pe iubitorii insultei și ai minciunii să se gândească de două ori înainte de a se arunca în văzduhul virtual. Se pare că mai avem de așteptat, campaniile electorale online se bazează mult prestațiile adesea murdare ale “postacilor”. Momentul lansării dezbaterii nu a fost potrivit, avem în față un an cu două rânduri de alegeri. Amatorii de înjurături își freacă mâinile cu bucurie; insultele vor fi nu doar libere, ci și remunerate.   

Loading...

Comentarii

 • Joaquin Murieta

  16 februarie 2016 19:59

  Stiu ca va deranjaza adevarul ticalosilor dar eu voi continua sa-l spun.

  raspunde comentariului
 • UBAFCA

  16 februarie 2016 16:48

  Bine punctat de catre autor, altiminteri nu ma desamageste in nici un fel domnul asta.. ,..., INTREBA CINEVA, cand aparu prima data pe Romania Libera un subiect pe tema Legii DEFAIMARI, daca, citez, EU, POSTACUL Ion Antonescu, patesc ceva canj jignesc pe cineva, caci am probleme de SANATATE MINTALA. ,..., Vai, ce mai ULRLA DERBEDEUL BASIST, ba raspundea dansu, ba fica-sa, in realitate UNA si ACEEASI PERSOANA, postac de meserie, NAIMIT sau nu,m oricum,, PROLIFIC si ANACRONISC, deci nu va ingrijorati domnule autor, este VREMEA DERBEDEILOR, de orice fel, ei nu sant DNA-bili,m nici ARESTABIL caci au tzertikat medical

  raspunde comentariului
 • e surprinzator

  16 februarie 2016 9:52

  cata naivitate-ca sa nu zic altfel, poate sa aiba cineva care crede ca toti cei care se exprima critic pe forum sunt platiti de cineva!

  raspunde comentariului
 • Negro

  16 februarie 2016 7:58

  Domnul Tudor Arsenie e preocupat de stingerea brumei de spirit critic ce a aparut dupa 1989 la romani. Preocupare inteleasa, dat fiind ca dumnealui s-a format in timpul vechiului regim. Prin urmare, apropierea de domnul L. Dragnea si gastile PSDUNPRALDE pare a fi subterana, cam toti fiind rezultatul acelui mod de educatie intelectuala si politica. Dar realitatea din teren este alta. Aceste gasti tasnite din coloanele solide ale PCR si ale institutiilor de forta ale acestuia s-au dovedit lipsite de abilitati practice si chiar ideologice atunci cand s-au napustit peste bogatiile Romaniei foste comuniste. Esuand in toate mai putin in spolierea dementa a ceea ce a fost si mai putea dainui daca sus mentionatii nu erau prea lacomi si lipsiti total de materie cenusie incep sa nu mai suporte tratamentul celor fara spatii publice de exprimare. Mai ales ca domnul Dragnea nu prea are in propriul partid credibilitate, dupa cum a actionat cu atata succes in pierderea presedintiei pentru coalitia sa adanc jefuitoare. Sunt convins ca domnul Tudor Arsenie stie acest lucru, dar il trece sub pioasa tacere. Are scoala! Refuzul trezirii la realitate ramane scopul si idealul dumnealor. Numai ca nu prea stiu sa-l gestioneze. Chiar daca o iau acum pe latura tolerantei. Pentru tradare, furt, spoliere si dispret pentru semeni? Cam greu sa scoti camasa patata si rupta domnule Arsenie!

  raspunde comentariului
 • "Morala" fanariotă: bîrna din ochiul propriu și paiul din ochiul celuilalt

  16 februarie 2016 3:13

  Dar cu frăția agenților de influență din presa ta cu ambasadele, cum rămăne, mă moldovene ? Cine manipulează mai mult ? ...postacii iviți pe forumuri, zici tu ? ...nu agenții de influență aflați în poziții oficiale în presa de că cat de la BucaIe ?

  raspunde comentariului
 • Cine cere comunicare "a la Vladimir ...." nu a inteles ca de injurat - s-a injurat si in dictatura . Calitatea exprimarii ce o ofera o societate deschisa se dobindeste prin educatie in spir

  16 februarie 2016 1:50

  se vede ca distrugerea calitatii comunicatiei se aplica oamenilor care nu au fost educati in spirit critic . Rusii de azi proveniti din -omul sovietic- mininca informatia mai departe dupa cum este mestecata de puternicii lor Nici o data nu trebuie blocat spiritul de a te exprima liber numai ca o societate nu are un sistem imun contra comunicatiei - care nu are continut . Fara ingradiri si altfel de opriri in comunicatia societatii. Omul critic si liber hotaraste ce consuma si ce nu !

  raspunde comentariului
 • neaLiniata

  16 februarie 2016 0:37

  tastati Vladimir Tismaneanu pe gugal, ca sa vedeeti rezultat mishto. cu poza! Deci, libera exprimare sa fie mai putin libera doar pentru postaci, nu pentru nealiniati!

  raspunde comentariului
  • aaa

   16 februarie 2016 3:32

   Nici nu mai este nevoie sa tastam. Din fericire ai scris corect "Vladimir Tismaneanu", asa ca putem "da" un "copy-pastesearch"

   raspunde comentariului
 • esti fudul

  15 februarie 2016 23:20

  Demnitatea umana nu poate fi promovata de puscariasi escroci si mincinosi.

  raspunde comentariului
 • Esti prost

  15 februarie 2016 23:01

  Demnitatea umana nu poate fi promovata de un puscarias escroc si mincinos.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design