UE amenință Ungaria cu o sabie boantă | ANALIZĂ DW

de Deutsche Welle , 14 iulie 2017 - stire actualizata la ora 17:11, 14 iulie 2017
Christoph Hasselbach

Comisia Europeană critică permanent guvernul național-conservator al lui Viktor Orban, dar premierului ungar nu-i prea pasă de aceste critici, subliniază o analiză publicată de Deutsche Welle.

Jurnalistul Christoph Hasselbach constată chiar că, în ce-l privește pe Orban, "critica de la Bruxelles pare să-i pice chiar bine".

Cele mai recente dispute dintre UE și Ungaria s-au concentrat pe două probleme. Comisia Europeană a aplicat o nouă procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor Ungariei în legea privind ONG-urile, iar cu privire la legea universităților a fost declanșată chiar o nouă procedură de infringement.

Legea împotriva ONG-urilor afectează chiar și celebra organizație Amnesty International, care a declarat că o va ignora. Amnesty a salutat, într-un comunicat, mesajul primit de la Bruxelles: ”Legea Ungariei cu privire la ONG-uri este menită să stigmatizeze și să defăimeze aceste organziații. Pasul anunțat de Comisie constituie un semnal puternic, care arată că asemenea atacuri la adresa societății civile nu vor fi tolerate în UE".

În cel de-al doilea caz, procedura de infringement a fost declanșată în aprilie. Guvernul ungar modificase legea universităților. Criticii acestei măsuri consideră că ea este îndreptată împotriva ”Central European University” din Budapesta, menită să provoace închiderea ei. Universitatea a fost înființată în 1991 de către miliardarul evreu american George Soros, născut în Ungaria.

Dar premierul Orban nu are motive să se teme de UE. De altfel, europarlamentarii partidului său, Fidesz, fac parte din grupul Partidului Popular European (PPE). Toate încercările celorlalte grupuri să forțeze excluderea Fidesz din PPE au eșuat.

Într-o oarecare măsură, președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, tratează tendințele autoritare cu o doză de umor: la un summit în 2015, l-a întâmpinat pe Orban cu cuvintele ”Bună, dictatorule”, relatează DW.

Comentarii

 • Earth

  18 iulie 2017 15:05
 • Swet

  15 iulie 2017 9:54

  Pai UE e mai dictator decat Orban.Orban doar vrea ceva normal,dar UE,cine este aceasta UE ca a ingrozit toata europa.Sa duca ***** UE ,guvernu mondial,vaticanul ,toti tampatii si toti bogatanii,sa-si faca curatenie in mizerie si sa lase lumea in pace! Sper sa va pice o bomba in cap la toti!

  raspunde comentariului
 • Adrian

  14 iulie 2017 21:39

  Asta pentru ca Orban stie foarte bine ca Germanii si Austriecii ii vor acoperi intodeauna DAR INTODEAUNAAsta este ISTORICUL regiunii

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design