Ingrediente:
320-340 g de făină
80-100 g de zahăr
1 ou
125 g de iaurt de 2%-4% grăsime
50 ml. de ulei de floarea-soarelui
un praf de sare
1 plic praf de copt
coajă de lămâie/esență de vanilie (opțional)
Umplutura:
250 g gem de prune sau orice alt gem preferat
Preparare:
Într-un bol amestecați energic iaurtul, oul, zahărul, uleiul și un praf de sare. Dacă doriți puțină aromă, acum este momentul să o adăugați: coaja de lămâie, esența de vanilie etc. Dacă veți folosi pentru umplutură un gem foarte dulce, puteți să diminuați cantitatea de zahăr. Făina și praful de copt se adaugă în compoziție treptat, până când începe să se formeze aluatul. Apoi mutați-l pe masa de lucru și încorporați restul de făină până când veți obține un aluat elastic și nelipicios. Personal, am folosit un iaurt de 3% grăsime și mi-a luat 320 g făină. Dar cantitatea respectivă poate varia foarte puțin în plus sau în minus, grăsimea iaurtului jucând un rol important.
Împărțim aluatul obținut în jumătate. Prima jumătate o întindem uniform pe toată suprafața unei tăvi rotunde de 20-22 cm, pe care am tapetat-o înainte cu hârtie de copt.
Distribuim pe toată suprafața toată cantitatea de gem aleasă, în cazul nostru cu gem de prune.
Iar cu restul de aluat formăm biluțe uniforme și acoperim suprafața prăjiturii, lăsând distanță între ele pentru că la coacere își vor dubla volumul.
Puteți să decorați tarta cu fulgi de migdale sau nuci mărunțite.
Coacem tarta în cuptorul încălzit în prealabil la o temperatură de 175 grade C, timp de circa 40 minute, până suprafața ei capătă o culoare aurie.
Lăsați-o să se răcească și presărați pe suprafață puțin zahăr pudră.
Mihaela Negrescu, www.fantezieinbucatarie.ro