15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăLifestyleDiscriminare pozitivă sau negativă? O măsură luată la Oxofrd generază controverse

Discriminare pozitivă sau negativă? O măsură luată la Oxofrd generază controverse

Studentele care au susținut examenele de matematică și informatică în vara anului 2017 au primit 15 minute în plus la timpul de examinare pentru a-și termina lucrările, după ce Consiliul Profesoral a luat decizia că „studenții de sex feminin ar putea fi mai susceptibili de a fi afectați negativ de presiunea timpului”. Dincolo de aceasta, nu a existat nicio modificare în privința lungimii sau dificultății întrebărilor.

A fost prima dată când au fost luate astfel de măsuri. În anii precedenți, procentajul studenților care au obținut rezultate superioare a fost dublu față de cel al studentelor, iar în 2016 consiliul de examinatori a sugerat ca departamentul să facă schimbări pentru a îmbunătăți notele femeilor.

Totuși, în ciuda intenției de a diminua discrepanțele de gen, efectul principal al prelungirii duratei timpului pare să fi dus la creșterea exponențială a rezultatelor în favoarea bărbaților, în ansamblu. Bărbații au continuat să obțină un punctaj mai bun decât femeile.
 
Un purtător de cuvânt al universității a justificat aceste măsuri ca fiind “exigente și corecte din punct de vedere academic” și a remarcat că, deși 39% dintre matematicienii de sex feminin au obținut diplome de primă clasă comparativ cu 47% dintre bărbați, punctjul femeilor s-au îmbunătățit an de an.

Prelungirea examenelor a fost salutată de unii studenți. Antonia Siu, Reprezentant al Federației de Femei de la Facultatea de Informatică din cadrul Oxford a declarat: „Sunt neliniștită în privința măsurilor care favorizează unu anunmit gen în detrimentul celuilalt.”
 
“Dar mă bucur atunci când se sesizează decalaje între anumite grupuri, care nu ar trebui să existe – cum ar fi între sexe, rase sau clasă socială – și să pornească de la ideea că trebuie să îi luăm în considerare și pe cei pe care îi lasăm la urmă, în mod neintenționat”, a declarat aceasta.
 

Cele mai citite

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...
Ultima oră
Pe aceeași temă