6.8 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrimar din județul Suceava, trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu...

Primar din județul Suceava, trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor inculpaţi, în legătură cu obţinerea nelegală a sumei de 6.288.765,28 lei – finanţare europeană pentru agricultură.

Au fost trimişi în judecată Vasile Popescu, la data faptelor preşedinte al Asociaţiei Agricole Mălini Stânişoara, judeţul Suceava, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; fals în declaraţii şi spălare a banilor, în formă continuată, dar şi Petru Nistor, la data faptelor şi în prezent primar al comunei Mălini, judeţul Suceava, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

De asemenea, au fost deferiţi justiţiei şi Ilie Bîzu, administrator al unei societăţi comerciale, pentru spălare de bani, în formă continuată; Ioan Ilişescu, la data faptelor casier în cadrul primăriei Mălini, judeţul Suceava, membru fondator şi secretar al Asociaţiei Agricole Mălini-Stânişoara, pentru spălare a banilor, în formă continuată, şi Vasile Gherasim, administrator al unei societăţi comerciale, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Asociaţia Agricolă Mălini-Stânişoara, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că, în perioada 2008 – 2016, Vasile Popescu, în calitate de preşedinte al unei asociaţii agricole, ar fi depus, cu rea-credinţă, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), mai multe documente false, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafaţă, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată, plăţi de agromediu şi alte scheme de plăţi directe, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

“În demersurile sale desfăşurate pe durata a opt ani, respectiv 2008 – 2016, inculpatul Popescu Vasile a beneficiat şi de ajutorul inculpatului Nistor Petru, primar al comunei Mălini (jud. Suceava), care i-a pus la dispoziţie două contracte false şi inexacte (de arendă şi de concesiune) încheiate cu încălcarea prevederilor legale. Prin acţiunile sale, Vasile Popescu ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 6.288.765,28 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a şi constituit parte civilă”, precizează DNA.

În acelaşi context, arată anchetatorii, la data de 15 mai 2013, pentru a dovedi că îndeplineşte condiţiile impuse pentru a beneficia de banii respectivi, Vasile Popescu ar fi completat în fals o declaraţie pe proprie răspundere prin care atesta faptul că nu este rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv cu persoane ce deţin funcţii de decizie în cadrul autorităţii contractante, în cazul de faţă Primăria Mălini, însă, în realitate, acesta era afin de gradul II cu primarul Petru Nistor.

“În perioada 2010 – 2016, pentru a ascunde sau a disimula originea ilicită a sumelor de bani obţinute cu titlu de subvenţie de asociaţia agricolă reprezentată de Vasile Popescu, o parte din bani – 1.267.954 lei – ar fi fost transferaţi către societăţi comerciale cu un comportament specific de ‘firme fantomă’ controlate de inculpatul Bîzu Ilie, pe baza unor facturi fiscale fictive”, mai arată DNA.

De asemenea, sursa citată menţionează că Ioan Ilişescu, în calitate de casier în cadrul Primăriei Mălini, ar fi întocmit în fals procesele verbale de recepţie a lucrărilor pretins executate de firmele controlate de inculpatul Ilie Bîzu şi documentele financiar contabile necesare transferurilor de bani, cunoscând scopul infracţional urmărit de ceilalţi inculpaţi.

“Fiind audiat de către procurorii anticorupţie la data de 3 noiembrie 2017, Vasile Gherasim a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor şi a tragerii la răspundere penală a inculpaţilor Popescu Vasile, Bîzu Ilie şi Ilişescu Ioan”, se mai arată în comunicat.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Vasile Popescu, Petru Nistor, Ioan Ilişescu şi Asociaţia Agricolă Mălini-Stânişoara.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cele mai citite

Cum îți poate afecta corpul o alimentație nesănătoasă?

Alimentația este extrem de importantă pentru ca organismul nostru să funcționeze la capacități maxime. O dietă bogată în substanțe nutritive ne va ajuta să...

Eko News: Pionieratul Jurnalismului Digital în Era Informației

Într-o eră dominată de fluxul rapid și adesea neîntrerupt de informații, discernământul și integritatea în jurnalism devin nu doar valoroase, ci esențiale. Eko News,...

Rusia a arestat patru cetățeni din Tadjikistan care ar fi comis atacul de la Moscova. Toți au urme de violență, unul a fost adus...

Patru bărbați din Tadjikistan au fost aduși în fața unui tribunal din Moscova, fiind acuzați că au comis atacul terorist de vineri, soldat cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă