15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăINS: Inflaţia anuală s-a menţinut în teritoriu negativ în februarie

INS: Inflaţia anuală s-a menţinut în teritoriu negativ în februarie

Datele publicate, vineri, de Institutul Național de Statistică (INS) arată că inflaţia anuală s-a menţinut în teritoriu negativ în februarie, la minus 2,7%, în coborâre de la minus 2,1% în ianuarie, informează Agerpres.

„Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu -2,7% în luna februarie 2016 comparativ cu luna februarie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) scăderea a fost de -2,1%”, spune INS. 

În luna februarie 2016, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu februarie 2015, este de 59,3%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 24,1%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 16,6%. 

Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2015 – februarie 2016) faţă de precedentele 12 luni (martie 2014 – februarie 2015), calculată pe baza IPC, este de minus 1,1%. Determinată pe baza IAPC, creşterea este minus 0,8%, informează INS. 

În februarie 2016 faţă de februarie 2015, preţurile de consum au scăzut la grupa mărfurilor alimentare cu 6,47%. 

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de minus 3% pentru finalul lunii martie 2016, cu un interval de incertitudine de +/-0,6%, se arată în datele publicate pe site-ul instituţiei. Excluzând efectul runda I privind TVA, inflaţia ar fi atins 1,3%, la finalul primului trimestru din acest an. Ţinta de inflaţie a Băncii Centrale pentru 2016 este de 2,5% +/-1 punct procentual. 

BNR a modificat la 1,4% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, în creştere cu 0,3 puncte procentuale faţă de prognoza anterioară, de 1,1%, conform datelor prezentate săptămâna trecută de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă. 

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) a menţinut, în prognoza de iarnă 2016, proiecţia privind inflaţia la finele acestui an la 1,8% şi pentru anul viitor la 2,5%, estimările fiind similare celor din prognoza de toamnă publicată la finalul lunii noiembrie 2015.

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă