15.8 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInternaționalRusia transmite un avertisment Ucrainei

Rusia transmite un avertisment Ucrainei

‘Federaţia Rusă este deschisă unui dialog constructiv cu privire la situaţia din jurul Mării Azov şi doreşte să avertizeze Ucraina împotriva încercărilor de a revizui statutul actual al Mării Azov ca apă internă a celor două ţări, ceea ce ar fi în contradicţie cu dreptul internaţional’, declară MAE rus, îndemnând Kievul ‘să se abţină de la orice aventuri care vizează stabilirea unilaterală a frontierei de stat în Marea Azov, pe care Rusia nu o va recunoaşte’.

Rusia avertizează că ‘responsabilitatea pentru posibila agravare a situaţiei în zona Mării Azov şi a strâmtorii Kerci va aparţine Ucrainei şi statelor care susţin acţiunile provocatoare ale acesteia’ şi respinge toate acuzaţiile Kievului de acţiuni ‘agresive’ şi ‘ilegale’ în Marea Azov şi în strâmtoarea Kerci.

În acelaşi timp, Moscova a respins criticile Uniunii Europene potrivit cărora ea este cauza tensiunilor cu Ucraina în Marea Azov de la construirea podului Crimeii peste strâmtoarea Kerci şi a acuzat Kievul de militarizarea zonei, conform declaraţiei menţionate, citată de EFE. ‘În pofida declaraţiilor Kievului şi Bruxellesului, Rusia nu şi-a crescut prezenţa militară în Marea Azov. Forţele (ruse) desfăşurate acolo sunt utilizate în cea mai mare parte pentru a proteja podul Crimeii’, susţine MAE rus.

Potrivit diplomaţiei ruse, ‘acţiunile Ucrainei, care a anunţat construirea unei baze navale la Berdiansk şi care închide periodic zone din Marea Azov pentru a efectua exerciţii cu tiruri de artilerie, vizează tocmai militarizarea Mării Azov’.

‘Rusia este profund îngrijorată de încercările persistente ale Ucrainei de a agrava situaţia din Marea Azov şi regretă că politica antagonistă a Kievului de a destabiliza relaţiile ruso-ucrainene găseşte sprijin în unele ţări, inclusiv în ţările membre a Uniunii Europene’, susţine MAE rus.

În acelaşi comunicat, diplomaţia rusă subliniază că, de la ‘reunificarea peninsulei Crimeea şi a Sevastopolului’ cu Rusia, acţiunile desfăşurate de Moscova în apele menţionate sunt în conformitate cu dreptul internaţional, vizează garantarea securităţii şi corespund amplorii ameninţărilor provenind din partea extremiştilor, ‘inclusiv din partea ucrainenilor’.

În ceea ce priveşte inspecţiile navelor, considerate excesive de Kiev şi UE, care acuză Rusia de blocadă maritimă împotriva porturilor ucrainene, Moscova le consideră ‘justificate’ şi ‘legale’. ‘Creşterea numărului acestora din aprilie 2018 corespunde consolidării măsurilor de securitate în strâmtoarea Kerci din cauza dării în exploatare, în primul rând, a podului din Crimeea şi nu a dorinţei de exercitare a presiunii politice sau economice asupra Ucraina, aşa cum sunt prezentate lucrurile la Kiev, Washington şi Bruxelles’, mai spune diplomaţia rusă.

Potrivit MAE rus, aproape jumătate (48%) din navele inspectate în luna aprilie se îndreptau spre porturi ruseşti, iar vasele care navighează sub pavilion rusesc nu sunt exceptate. Inspecţiile nu durează de obicei mai mult de trei ore şi se desfăşoară atunci când ambarcaţiunile formează o caravană la intrarea în canalul Kerci-Yenikale, care leagă mările Azov şi Neagră şi nu sunt efectuate în largul mării.

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, a declarat luni că Bruxellesul intenţionează să ia măsuri în zilele sau săptămânile următoare pentru stabilizarea situaţiei din această regiune.

Tensiunile în Marea Azov au crescut de la deschiderea podului de 19 km ce leagă Crimeea de Rusia continentală prin strâmtoarea Kerci în luna mai.

Ucraina, care acuză Rusia de blocarea tranzitului naval în regiune din cauza intensificării inspecţiilor, şi-a anunţat intenţia de a revizui baza juridică a cooperării cu Rusia, inclusiv acordul de cooperare în această mare şi în strâmtoarea Kerci, semnat în 2003.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden despre programul Visa Waiver

Preşedintele Klaus Iohannis a abordat în discuţia avută marţi la Casa Albă cu preşedintele Joe Biden şi despre acceptarea României în programul Visa Waiver,...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...
Ultima oră
Pe aceeași temă