14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalRevizuirea Constituţiei: Proprietarii instituţiilor de presă NU MAI RĂSPUND pentru informaţiile difuzate

Revizuirea Constituţiei: Proprietarii instituţiilor de presă NU MAI RĂSPUND pentru informaţiile difuzate

Proprietarii instituţiilor de presă, fie că sunt ziare, radiouri sau televiziuni, ar putea scăpa de orice răspundere civilă pentru informaţiile difuzate public de angajaţii lor. Comisia de revizuire a Constituţiei a decis că răspunderea civilă pentru informaţiile difuzate aparţine autorului, şefului editorial şi mijlocului de comunicare în masă, adică administratorului, în niciun caz a patronului.

Parlamentarii au eliminat din textul actual categoria proprietarilor, pe motiv că un mijloc de comunicare în masă poate avea mai mulţi decidenţi şi va fi greu de stabilit răspunderea fiecăruia.
„Nu proprietarii au răspunderea deciziei, ci, aşa cum se precizează acolo, un colectiv sau persoane, manageri, cei care iau decizii editoriale. Proprietarul poate să se afle pe un alt continent, să nu aibă niciun fel de implicare în aceste decizii pe care instituţiile le iau”, a declarat Crin Antonescu, potrivit Digi 24.

Citeşte şi REVISTA PRESEI. IPOCRIZIA USL: Parlamentarii rămân fără hârtie, dar cu camere în hoteluri de lux

Membrii comisiei de revizuire au mai adoptat un amendament care obligă mijloacele de comunicare în masă să declare nu numai sursa finanţărilor, ca până acum, ci şi structura acţionariatului.

„Declararea publică a acţionariatului e făcută din motive de transparenţă publică. Aşa cum cerem transparenţă instituţiilor politice este normal să cerem şi institituţiilor mass-media. S-a argumentat că prevederi similare există în majoritatea constituţiilor europene”, a mai spus Antonescu.

Citeşte şi Statul – ferm cu presa, tolerant cu finanţarea partidelor din surse private

În acest moment, obligativitatea declarării acţionariatului este reglementată de Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...
Ultima oră
Pe aceeași temă