33.9 C
București
luni, 3 iunie 2024
AcasăInternaționalGrecia propune Macedoniei să-și schimbe numele într-unul "intraductibil" ca să nu mai...

Grecia propune Macedoniei să-și schimbe numele într-unul “intraductibil” ca să nu mai apară confuzii

Guvernul de la Atena consideră că o țară numită Macedonia ar putea emite o revendicare teritorială asupra regiunii Macedonia din nordul Greciei.

“Primul lucru de discutat este un nume în graiul sau graiurile ţării vecine care nu poate fi tradus în altă limbă”, a declarat Nikos Kotzias, ministrul grec de Externe, pentru postul de televiziune ERT, informează site-ul postului France 24.

Kotzias, care marţi urmează să se întâlnească cu mediatorul ONU, Matthew Nimetz, a mai afirmat că orice acord pe această temă va trebui ratificat de Parlamentul de la Atena şi va fi necesară modificarea Constituţiei Republicii Macedoniei.

Săptămâna trecută, Nimetz a propus patru nume alternative în limba macedoneană, inclusiv “Republika Nova Makedonija” (Republica Noua Macedonia).

Republica Macedonia şi-a declarat independenţa în anul 1991 şi a reuşit să evite violenţele ce au urmat dizolvării Iugoslavei.

Din cauza disputei cu privire la denumirea Macedoniei, Grecia a blocat încercările fostei republici iugoslave de a adera la NATO şi candidatura acesteia la UE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum au fost prăduite terenurile unui om de afaceri grec de „săgețile” lui Iulian Dumitrescu

Baronul PNL de Prahova, Iulian Dumitrescu, aflat sub control judiciar pentru o mită de 3.200.000 de euro, a fost denunțat la DNA și...

Un primar din Buzău este acuzat că și-a trecut proprietatea pe numele concubinei

În comuna Cozieni din județul Buzău, tensiunile au atins cote maxime după ce un locuitor a postat pe rețelele sociale informații compromițătoare despre...

Unghiile false: Mituri și realități

În lumea frumuseții, unghiile false au devenit o alegere populară pentru multe femei care doresc să aibă mâini impecabile și elegante. Cu toate acestea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă