5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalDonald Trump desființează „Loteria vizelor”, „visul american”

Donald Trump desființează „Loteria vizelor”, „visul american”

Trump a început prin a aduce „ofrandă” poporului american.

„În ultimul an, lumea a văzut ce am ştiut mereu: că niciun popor de pe lume nu este la fel de neînfricat, de îndrăzneţ şi determinat ca poporul american. Dacă există un munte, îl urcăm. Dacă există o frontieră, o traversăm. Dacă există o provocare, o înfruntăm. Dacă există o oportunitate, profităm. Deci, să începem în seara aceasta, afirmând că starea Uniunii este puternică pentru că poporul nostru este puternic. Împreună, construim o ţară sigură, puternică şi mândră”, a afirmat preşedintele Trump, în primul discurs despre Starea Uniunii.

      A punctat cu „tranzacțiile comerciale necinstite”

Ca și la Davos, Trump a ținut să sublinieze că SUA s-au aflat într-un declin al prosperității din cauza unor tratate comerciale, cele din care Administrația a demarat procedurile de ieșire, care nu au fost în favoarea statului. „Într-un final, America a schimbat pagina unor decenii marcate de tranzacţii comerciale necinstite care ne-au sacrificat prosperitatea. Ne-am pierdut prosperitatea, însă o vom recupera foarte rapid. Era capitulării economice s-a încheiat. De acum înainte, ne aşteptăm ca relaţiile comerciale să fie corecte şi bazate pe reciprocitate”, a afirmat Trump.

Donald Trump a anunţat pilonii care vor sta la baza reformei din domeniul imigraţiei, iar una dintre măsuri vizează anularea programului „Loteria vizelor”, „un vis american” care a atras mulți imigranți, forță intelectuală și forță de muncă, pe care Trump le contestă.

„Trebuie să ne securizăm graniţele. Asta înseamnă să construim un zid la graniţa sudică şi să angajăm mai mulţi oameni pentru siguranţa comunităţilor noastre. Un alt pilon vizează încheierea «Loteriei vizelor», un program care oferă în mod aleatoriu cărţi verzi, fără să ţină cont de merite, îndemânare sau siguranţa poporului nostru. Este timpul să ne îndreptăm către un sistem de imigraţie bazat pe merit care admite oameni calificaţi, care doresc să muncească şi care vor iubi şi respecta ţara noastră”, a subliniat președintele american.

    Recunoașterea că liderul ISIS a fost eliberat „în mod naiv”

În privința luptei împotriva terorismului, Trump a ținut să sublinieze că aproape tot teritoriul controlat de reţeaua teroristă ISIS în Siria şi Irak a fost eliberat de sub ocupaţia jihadiştilor şi și-a afirmat hotărârea de a menține trupe până la eliminarea completă a teroriştilor și imposibilitatea de revenire a unor grupări teroriste. Discursul său a avut o referire neașteptată la liderul ISIS, Al-Baghdadi.

„În trecut, am eliberat, în mod naiv, sute de terorişti periculoşi, doar pentru a-i reîntâlni pe câmpul de luptă, inclusiv pe liderul ISIS, Al-Baghdadi. Astăzi, tocmai am semnat un ordin prin care secretarul Mattis va reexamina politica noastră de detenţie şi pentru a ţine deschise locurile de detenţie de la Guantanamo Bay”, a precizat preşedintele Statelor Unite.

Pe un front mai larg, în care se regăsesc state inamice sau ostile intereselor americane, inclusiv Rusia și China, Statele Unite trebuie să-şi modernizeze capabilităţile nucleare.

„În întreaga lume, ne confruntăm cu regimuri necinstite, cu grupări teroriste şi cu rivali precum China şi Rusia, care reprezintă provocări pentru interesele, economia şi valorile noastre”, a atras atenţia Trump.

„Ca parte a apărării noastre, trebuie să ne modernizăm şi să reconstruim arsenalul nuclear. Sperăm să nu îl folosim niciodată, ci să îl facem atât de puternic încât să descurajeze orice act de agresiune. Probabil că într-o zi va fi un moment magic în care ţările din lume să se adune şi să elimine armele nucleare. Din păcate, nu am ajuns în acel moment”, a adăugat preşedintele american.

El a solicitat Congresului să abordeze deficienţele fundamentale ale „teribilului” acord nuclear cu Iranul și să reevalueze posibilitatea aplicării sancțiunilor pentru dictaturile comuniste şi socialiste din Cuba şi Venezuela.

În privința Coreii de Nord, Trump a rămas pe poziția declarată deseori despre regimul de la Phenian care are o „preocupare nesăbuită” pentru dobândirea de arme nucleare, ce ar putea deveni o amenințare pentru SUA.

„Experienţa anterioară ne învaţă că vanitatea şi concesiile duc la agresiune şi provocare. Nu voi repeta greşelile administraţiilor precedente, care ne-au pus în această poziţie foarte periculoasă. Nu trebuie decât să ne uităm la caracterul corupt al regimului nord-coreean pentru a înţelege natura ameninţării nucleare pe care ar putea-o reprezenta asupra SUA şi a aliaţilor noştri”, a subliniat Trump.

     Impactul discursului președintelui Trump asupra națiunii

Trei americani din patru, 75%, dintre cei care au privit discursul lui Donald Trump despre starea națiunii au aprobat linia politică a președintelui, conform unui sondaj CBS.

Opt din zece americani au convingerea acum că președintele Donald Trump vrea să unească America, nu să o dividă. Două treimi dintre americanii care l-au privit pe Trump în timpul discursului s-au simțit mândri.

Și, poate cea mai interesantă temă, 42% s-au declarat republicani, comparativ cu 24% înainte de discursul președintelui. Acest procent este foarte îngrijorător pentru democrați, care imediat după discurs au încercat să-l desființeze, catalogându-l ca „gol, fără substanță, o mare păcăleală”.

Cei mai mulți americani s-au declarat de acord cu politica Administrației Trump în privința infrastructurii, a imigrației și a securității naționale. 54% îl creditează pe Donald Trump în privința măsurilor economice din interior și din afara țării, în relațiile cu alte state.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă