18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBijuteriile handmade - totul se poate transforma în artă

Bijuteriile handmade – totul se poate transforma în artă

O alternativă pentru cei care nu vor să caute ore întregi cadouri de sărbători prin magazine este să comande online pentru cei dragi de la icoane pictate manual, parfmuri sau bijuterii şi până la electrocasnice.

Anul acesta am decis să îi cumpăr prietenei nişte bijuterii handmade. Majoritatea artiştilor handmade au site-uri sau bloguri, deci este foarte simplu să alegi cadoul care îţi place. Aşa am găsit-o pe Alexandra Ion, studentă la Facultatea de Urbanism şi Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti, care confecţionează brăţări broşele şi cerceii Senseplastique din lemn şi plexiglas.

Cum plexiglasul nu este un material obişnuit pentru industria de accesorii, creaţiile ei sunt mai deosebite. Am sunat-o pe Alexandra şi am rugat-o să îmi facă o brăţară personalizată pentru prietena mea, iar ea a acceptat imediat. „Nu am mai lucrat de ceva timp şi de-abia astept să mă apuc iar de treabă“, a venit răspunsul entuziast al Alexandrei de cealaltă parte a telefonului.

Tot pe internet am descoperit bijuteriile Biba Bijoux, realizate de Andreea Văduva. Andreea lucrează cu metal, cupru şi sticlă, iar combinaţia este fascinantă. Am contactat-o şi pe Andreea ca să cumpăr o bijuterie, iar ea s-a oferit cu multă amabilitate să mă ajute să găsesc cadoul potrivit pentru prietena mea.

Aveam impresia că realizarea accesoriilor handmade este o artă, pentru care designerii îsi lasă imaginaţia să debordeze. În schimb, o brăţară din plexiglas este realizată printr-un proces complex de opt ore! „Crearea unei brăţări nu înseamnă numai imaginaţie, ci şi un pic de muncă fizică“, spune Alexandra. Motiv pentru care, atunci când realizează bijuteriile, poartă mănuşi şi ochelari de protecţie ca să nu se accidenteze.

Alexandra lucrează cu o maşină improvizată de ea şi tatăl ei, un fel de bormaşină cu ajutorul căreia rotunjeşte tuburile din plexiglas şi le lipeşte. „Cel mai mult îmi place partea de realizare a colajului ce va fi inserat în brăţară. Finisajul brăţării nu mă pasionează deoarece nu există creativitate în acest proces. Forma este mereu aceeaşi, conţinutul însă mereu altfel”, spune ea.

A creat prima brăţară pentru o prietenă. „Nici nu mi-a trecut prin cap că o să se cumpere, dar vestea s-a răspândit prin şcoală şi am început să primesc comenzi“, mărturiseşte ea. La început, nu stăpânea prea bine forma, mai degrabă culorile şi imprimeurile, care sunt adunate din fotografii, colaje, dar şi din viaţa de zi cu zi. Îmi povesteşte că dacă vede într-un magazin o plapumă cu un model frumos, îi face o poză, iar acasă prelucrează fotografia ca să creeze un imprimeu.

„Aveam totuşi nevoie şi de un ambalaj pentru ideile mele“, mărturiseste ea. Iniţial, a încercat să topească plastic, l-a „copt“ la cuptor şi tot aşa. Plexiglas-ul e un material greu de prelucrat, de aceea la început brăţările aveau altă formă. „Cu ajutorul tatălui meu, care este si el arhitect, am găsit undeva in Ungaria o firmă care confecţionează tuburi din plexiglas. Apoi mi-a fost foarte greu până am găsit tubul potrivit care să încapă pe mână şi care să îmi permită să încastrez imprimeul“, spune Alexandra. Practic, brăţara este formată din două tuburi concentrice de plexiglas care intră perfect unul într-altul, iar imprimeul este prins la mijloc şi poziţionat paralel cu mâna.

Poate pare simplu, dar confecţionarea unei brăţări durează opt ore şi urmează un proces complex: inserarea imprimeului, presarea tuburilor de plexiglas, topirea marginilor brăţării, lipirea şi şlefuirea lor şi în cele din urmă lustruirea brăţării. Totul se petrece într-un garaj, unde Alexandra are la îndemână toate schiţele şi ustensilele de lucru, nu într-un atelier cochet aşa cum îmi imaginam eu.

Nici pentru Andreea Văduva, creatoarea Biba Bijoux, procesul de confecţionare al unui colier nu este tocmai uşor, pentru ca bijuteriile din cupru şi sticlă sunt foarte dificil de realizat. Cu ajutorul unui cleşte, Andreea modelează fierul, iar focul are un rol important pentru bijuteriile din cupru.. În spatele bijuteriilor pe care le face Andreea astăzi, stau bijuteriile din… plante uscate pe care le făcea la facultate, cu o ingeniozitate admirată de toate colegele ei.

Ca şi în cazul Alexandrei, a început să primească comenzi şi să se dedice din ce în ce mai mult acestei activităţi. Povesteşte că ideea i-a venit după ce a descoperit un blog de accesorii fimo (o pastă polimerică, ce se întăreşte la cuptor) care i-au plăcut foarte mult. Şi-a propus apoi să realizeze propriile sale creaţii, fiind încurajată de mama ei, de profesie cusătoreasă şi probabil persoana de la care Andreea a moştenit spiritul creativ.

Pentru colecţiile personale are mai multe surse de inspiraţie. „Colecţia Învârtita este inspirată de cântecul şi dansul tradiţional cu acelaşi nume, în timp ce colecţia Dreamy Days este inspirată de o serie de fotografii cu o compoziţie romantică şi feminină”, spune Andreea. Una din camerele din casă s-a transformat în atelier: încăperea e plină de cutii cu materiale, unelte, rafturi cu cărţi şi reviste, două birouri la care Andreea lucrează, flori, parfumuri, păpuşi, ceasuri, genţi şi o oglindă mare.

Ambele fete au participat la târguri de artizant şi modă şi aşa au început să devină cunoscute. Pe rafturile micilor buticuri improvizate la târguri, nu o să găseşti niciodată două bijuterii la fel. „Îmi place să rămân surprinsă de rezultat la sfârşitul procesului. Nu îmi place deloc să mă repet, de aceea să fac de mai mult de două sau trei ori un model e o corvoadă”, spune Alexandra. Din acelaşi motiv, nici nu îşi doreşte să îşi deschidă propriul ei magazin.

„Cred că pe rafturile unui magazin, bijuteriile de serie au un aer impersonal. În plus, dacă aş deschide un magazin ar trebui să mă dedic total acestei activităţi, iar crearea accesoriilor ar deveni mai mult o obligaţie decât o plăcere. Mie îmi place să experimentez noi materiale, să creez modele speciale, fără să fiu condiţionată de nimic”, adaugă ea.

Nici Andreea nu consideră că este momentul să îşi deschidă un butic de accesorii. „Nu e o treabă deloc uşoară şi implică multe aspecte, care m-ar îndepărta treptat şi definitiv de Biba Bijoux” spune Andreea, care administrează singură magazinul online www.bibabijoux.ro. Iniţial, îşi posta creaţiile pe un blog, iar pe măsură ce a făcut mai multe bijuterii, a putut să creeze şi un site pentru brand-ul BiBa Bijoux.

Preţurile bijuteriilor variază de la 20 la 120 de lei, în funcţie de materialele folosite şi de concept. Un inel din cupru şi sticlă este 20 de lei, iar un colier 35. Alexandra Ion, designerul bijuteriilor Senseplastique, utilizează în continuare blogul http://symplastique.blogspot.com. Prin intermediul acestui blog, primeşte comenzi de la cliente care trimit poze sau imprimeuri pentru a-şi crea brăţări personalizate. Preţurile accesoriilor variază între 20 de lei o pereche de cercei şi 30 de lei o brăţară din plexiglas. Aşadar, nu este o regulă că trebuie să cheltuieşti foarte mulţi bani ca să îţi cumperi bijuterii şi accesorii de calitate.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă