0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialSIPA, prima institutie care a anuntat "evadarea" lui Hayssam

SIPA, prima institutie care a anuntat „evadarea” lui Hayssam

SIPA, proaspat-desfiintatul serviciu secret al Ministerului Justitiei, a fost prima institutie care a avertizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de intentiile lui Hayssam Omar de a parasi ilegal Romania inca de pe vremea cand acesta era cazat ca arestat in sistemul penitenciar, sustin surse judiciare.

Procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost avertizati si de SIPA ca Hayssam Omar isi „pregateste terenul” pentru parasirea ilegala a Romaniei. „Omar Hayssam a stat o perioada in arestul preventiv al Politiei, iar apoi si in penitenciar. In perioada cat a stat in penitenciar s-a aflat ca trage sfori sa iasa din arestul preventiv si sa paraseasca Romania. SIPA a avertizat Parchetul General de intentiile lui Omar”, sustin surse judiciare. Contactat telefonic, Alexandru Serban, directorul general al Penitenciarelor, nu a exclus aceasta ipoteza. „SIPA nu era obligat sa instiinteze conducerea Penitenciarelor de informatiile pe care le culegea din sistem. Obligatia SIPA era sa transmita informatiile institutiilor care se ocupau cu infaptuirea actului de Justitie, adica Parchetului”, ne-a declarat Alexandru Serban. Pana in prezent, se stie ca Parchetul a fost informat despre intentiile lui Omar de a parasi Romania doar de catre DGIPI (UM 0962), serviciul secret al Ministerului de Interne. Cu toate avertizarile repetate ale celor doua servicii secrete, procurorii Parchetului General nu au luat masuri pentru a impiedica fuga lui Omar.

Procurorii l-au menajat pe Omar

Dupa eliberarea lui Omar Hayssam din arestul preventiv, competentele de monitorizare ale SIPA au incetat, el urmand a fi luat in vizor de celelalte servicii secrete, respectiv de DGIPI al MI, de SRI si chiar de SIE, deoarece era acuzat, intre altele, de savarsirea infractiunii de terorism atat in dosarul rapirii jurnalistilor romani la Bagdad, cat si in cel al alimentarii cu bani a unor conturi din strainatate, suspectate a apartine unor celule teroriste. „Scuza fostului procuror general Ilie Botos ca nu avea voie sa ceara serviciilor secrete monitorizarea peste termenul de 120 de zile este fals deoarece infractiunile lui erau continuate, iar Omar era anchetat si in alte dosare, intre care chiar un alt dosar de terorism, fapt ce-l obliga pe procuror sa ceara monitorizarea lui”, sustin sursele noastre. Parchetul General a dat dovada de aceeasi pasivitate in privinta lui Hayssam Omar ca si in perioada 2001-2004, cand, desi ploua cu plangeri impotriva sa, procurorii nu l-au deranjat cu audierile, punandu-i solutia de neincepere a urmaririi penale pe banda rulanta. Abia in 2005, dupa ce a fost acuzat de rapirea jurnalistilor romani la Bagdad, Omar a fost audiat de procurori si apoi arestat preventiv.

Medicul lui Omar, spagar „patentat”

Daca se luau in considerare notele informative ale SIPA cu privire la obiceiurile medicului militar Constantin Tanasescu de a lua mici atentii in schimbul unor adeverinte medicale date detinutilor, Hayssam Omar nu ar fi obtinut adeverinta medicala in baza careia a fost eliberat din arestul preventiv si nu ar fi avut cum sa dispara din tara. In 1998, medicul Tanasescu a fost dat afara din sistemul penitenciarelor pe motiv ca ar fi primit 100 de marci germane pentru eliberarea unei adeverinte medicale, sustin sursele noastre. Ulterior, el a cerut reangajarea, dar SIPA s-ar fi opus tocmai pe motivul ca Tanasescu a fost prins cu spaga si dat afara dupa ce a fost judecat de un consiliu de disciplina pentru luare de mita. Directorul general de atunci, Mihai Ieftimescu, nu ar fi avizat reangajarea lui Tanasescu. Cu toate acestea, Tanasescu a fost reangajat, deoarece ar fi intervenit pentru el un secretar de stat, sustin surse judiciare. Directorul actual al Penitenciarelor, Alexandru Serban, ne-a confirmat aceste informatii, cu exceptia numelui secretarului de stat implicat, motivand ca in aceasta perioada se afla in derulare o ampla ancheta „in cadrul careia evaluam si rapoartele SIPA de atunci, cu notele de fundamentare in baza carora, initial, fostul director Mihai Ieftimescu nu a avizat reangajarea lui Tanasescu, dar apoi acesta a fost reangajat. Pot sa va spun doar ca directorul de atunci al Penitenciarelor, Mihail Ieftimescu, nu are nici o vina deoarece el a semnat in baza notelor de fundamentare ale altor institutii”.

Dr. Tanasescu, judecat astazi
Medicul Constantin Tanasescu nu mai raspunde la telefon. Pana acum el a sustinut in fata presei ca nu este vinovat de eliberarea din arest a lui Omar, solicitand „sa se termine cu gogorita asta de adeverinta”. Astazi, el este asteptat sa se prezinte in fata Comisiei de Disciplina a Penitenciarului Rahova pentru a fi judecat.

Parchetul stie, tace si nu face
Procurorul Ramona Bulcu de la Biroul de Presa al Parchetului General a confirmat faptul ca SIPA i-a avertizat pe procurori de intentiile lui Hayssam Omar. „Tot ceea ce pot sa va spun este ca la momentul respectiv s-au luat masuri specifice unor astfel de situatii. Fiind o cauza in lucru si fiind pe rol o ancheta a Consiliului Superior al Magistraturii nu se pot preciza ce masuri s-au luat atunci”, ne-a declarat procurorul.

Cele mai citite

Rețeta unui an norocos: simboluri din casă și din buzunar

Dacă ai bani în noaptea de Revelion, vei atrage stabilitatea financiară pe tot parcursul anului Noaptea de Revelion este încărcată de simboluri și tradiții menite...

Kate Beckinsale, experiențe traumatizante pe platourile de filmare

Kate Beckinsale, actrița britanică celebră pentru rolurile sale din filme precum Love & Friendship, Canary Black și seria Underworld, a dezvăluit experiențe dureroase și...

Spitalele din București care vor asigura asistenţa medicală de urgenţă pe 1 şi 2 ianuarie 2025

În zilele de 1 și 2 ianuarie, cu ocazia sărbătorii de Anul Nou, nouă spitale din București, atât pentru adulți, cât și pentru copii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă