3.1 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialAdrian Năstase i-a permis lui Dan Voiculescu să premediteze privatizarea ilegală a...

Adrian Năstase i-a permis lui Dan Voiculescu să premediteze privatizarea ilegală a ICA

Procurorii DNA au cerut mărirea pedepsei cu închisoarea pentru Dan Voiculescu în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), după ce judecătorii au decis ca preşedintele onorific al Partidului Conservator să fie condamnat la cinci ani de închisoare.

Numele cel mai sonor din această privatizare, însă, cel al lui Adrian Năstase, nu apare în dosarul penal. Fostul premier, însă, a luat o decizie, în 2002, fără care Dan Voiculescu nu ar fi avut niciodată posibilitatea să cumpere acţiunile ICA.

ICA, transformat de Năstase din institut în societate comercială

Institutul de Cercetări Alimentare a fost privatizat în 2003 prin vînzarea de acţiuni (printr-o procedură iniţiată şi desfăşurată de Agenţia Domeniilor Statului, subordonată Ministerului Agriculturii) către, în final, Dan Voiculescu. Însă nu această vînzare de acţiuni (complet netransparentă şi mult subevaluată, conform DNA) a fost originea fraudei comise de Dan Voiculescu. Ci o Hotărîre de Guvern (HG) din 2002, fără care privatizarea nu ar fi putut avea loc niciodată iar ICA ar fi fost şi acum în proprietatea statului. Este vorba de HG 4511 din 16 mai 2002, publicată în „Monitorul oficial” 344 (partea I) din 23 mai 2002. Hotărîrea privea „înfiinţarea Societăţii Comerciale „Institutul de Cercetări Alimentare” – S.A. prin reorganizarea Institutului de Chimie Alimentară Bucureşti”.

Citeşte şi: DNA cere creşterea pedepsei pentru Dan Voiculescu, în dosarul privatizării ICA

Hotărîrea de Guvern a lui Năstase: ICA poate coopera cu persoane juridice

În chiar primul articol al HG menţionate, se prevede că „Se înfiinţează Societatea Comercială „Institutul de Cercetări Alimentare” – S.A., ca societate comercială pe acţiuni, cu personalitate juridică, cu capital integral de stat, cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Gîrlei nr. 1, sectorul 1, prin reorganizarea Institutului de Chimie Alimentară Bucureşti din subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, care se desfiinţează”. La articolul 4 din aceaşi HG, se prevede că „Societatea Comercială „Institutul de Cercetări Alimentare” – S.A. poate realiza în cooperare cu persoane juridice sau fizice române şi străine activităţi potrivit obiectului său de activitate”.

HG 451 din 2002, decisiv pentru privatizare

Practic, prin transformarea Institutului de Chimie Alimentară în societatea comercială Institutul de Cercetări Alimentare (ICA), societate pe acţiuni, s-a deschis drumul spre vînzarea acestui institut. Conform legii, institutul nu putea fi vîndut, dar societatea comercială putea vinde acţiuni, deci să fie privatizată. Astfel a fost posibil ca ICA, cu bunurile aferente, să ajungă în proprietatea lui Dan Voiculescu.

Citeşte şi: Dosarul ICA urmează să ajungă la Curtea de Apel

Ecaterina Andronescu: „Mencinicopschi mi-a explicat că e nevoie de transformarea ICA în societate comercială”

Semnatarii HG 451 din 2002 sînt fostul premier Adrian Năstase, ministrul Agriculturii din 2002, Ilie Sârbu, secretarul de stat (şi atunci, şi acum) Gheorghe Gherghina, pentru ministrul Finanţelor, şi Ecaterina Andronescu, ministru al Educaţiei. Andronescu a spus că habar nu avea că se pregăteşte o privatizare a ICA.

„Mai multe institute au fost transformate în acea perioadă în societăţi comerciale pentru ca, astfel, să poată să se asocieze şi să obţină finanţare mai uşor”, a spus fostul ministru. Andronescu a invocat şi o lege care susţinea transformarea în masă a institutelor de stat în societăţi comerciale, însă nicăieri în cuprinsul HG 451 nu este pomenită o astfel de lege. Cu atît mai interesant este că fostul ministru al Educaţiei a arătat că chiar Gheorghe Mencinicopschi, de asemenea condamnat în primă instanţă (la şase ani de închisoare cu executare), director al Institutului de Chimie Alimentară la acea vreme, a făcut lobby ca ICA să devină societate comercială. „Domnul Mencinicopschi a venit şi la mine şi mi-a explicat că ICA are nevoie să se transforme în societate comercială pe acţiuni pentru a se putea finanţa, că era foarte greu dacă rămînea institut”, a adăugat Andronescu.

Citeşte şi: Cum motivează judecătorii condamnarea lui Voiculescu în dosarul ICA

Cele mai citite

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...

Donald Trump va continua să sancționeze Rusia dacă nu se va așeza la masa negocierilor cu Ucraina

Președintele american Donald Trump a apreciat marți ca 'posibile' noi sancțiuni împotriva Rusiei dacă Moscova nu negociază încetarea războiului împotriva Ucrainei, potrivit barrons.com. 'Este posibil',...
Ultima oră
Pe aceeași temă