12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieLa ce trebuie să te gândești înainte de a cumpăra o locuință

La ce trebuie să te gândești înainte de a cumpăra o locuință

Cel mai probabil știi că trebuie să fie aproape de mijloace de transport în comun, să aibă în apropriere magazine, grădiniță și școală în cazul în care se va mări familia și ai făcut o mică cercetare a prețurilor, prin urmare știi cam ce fel de apartament îți permiți și zona la care ai acces. Iar pentru mobilă, poți să apelezi întotdeauna la o instituție care oferă primul împrumut gratis (kviklån første lån gratis). Dar sunt și unele aspecte care nu sunt la fel de evidente. Iată ce trebuie să iei în considerare atunci când cumperi prima locuință.

Nu ai nevoie doar de banii de avans. Pentru un credit Prima Casă ai nevoie de 5-10% din valoarea apartamentului, iar la un credit imobiliar clasic ți se cere cel puțin 15% avans. Însă, aceștia nu sunt singurii bani pe care trebuie să îi scoți din buzunar. Taxele notariale pentru precontract, dacă este cazul și pentru contract și impozitul sunt alte sume pe care trebuie să le calculezi. De asemenea, de foarte multe evaluatorul trimis de bancă subevaluează apartamentul, ceea ce înseamnă că va trebui să acoperi diferența. Prin urmare, este indicat să ai un fond de urgență pentru casă, care să acopere 5-10% din valoarea apartamentului exact pentru aceste probleme.

Ai grijă la rata lunară. Pentru a ști cât de mult va trebui să scoți din buzunar în fiecare lună pe perioada creditului poți face o simulare la bancă. Există chiar și calculatoare de credit care îți vor spune cu aproximație valoarea ratei lunare. Prin urmare, este foarte ușor să afli acest lucru. Totuși, chiar dacă banca acceptă să ai o rată lunară de 30% din salariu, este indicat să te limitezi la 25-28% din salariu, pentru vei avea nevoie de ajutor după ce vei cumpăra apartamentul pentru mobilă, renovare și electrocasnice. Chiar dacă ești sigur că salariu se va mări în viitor, trebuie să fii prevăzător și să alegi o opțiune mai ieftină. Dacă vrei neapărat un anumit tip de apartament într-o zonă foarte bine conturată, poți opta pentru unul care are nevoie de îmbunătățiri, astfel, îl vei cumpăra la un preț mai mic.

Ai grijă la toate defectele. Nu te entuziasma dacă apartamentul a fost renovat recent. Asta înseamnă cel mai probabil că proprietarii vor să îi crească valoarea sau să ascundă unele defecte. Dacă nu te pricepi la construcții, ia un expert cu tine la vizionare. Acesta va găsi foarte ușor viciile. De asemenea, trebuie să fii atent și la facturi. Întreabă proprietarul cât de mult costă întreținerea pe perioada iernii și vezi dacă apartamentul are suficientă lumină naturală. Facturile mari te vor împovăra odată ce te muți acolo, iar becurile economice și statul în frig nu sunt o opțiune de termen lung pentru economisire majoră.

Pentru că este o decizie foarte importantă care îți va afecta viața cel puțin 10 ani, atunci când cumperi un apartament trebuie să fii foarte atent la toate aspectele. Chiar dacă perioada de căutare este foarte obositoare, nu te descuraja. Trebuie să găsești apartamentul în care te simți ca acasă. Chiar dacă trebuie să faci unele modificări pentru a-l transforma în locuința visurilor tale, trebuie să ai în vedere și alte aspecte. Pentru renovare poți lua oricând un împrumut fără dobândă (afdragsfri lån gratis). Dar dacă nu te simți confortabil în noua ta locuință, nu vei putea să o schimbi foarte ușor cu alta.

Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă