8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăAlegeri 2016Interviul colectiv testează reacţii

Interviul colectiv testează reacţii

Î.Am fost la un interviu alături de mai multi candidaţi, fără să fiu anunţat înainte. Mi s-a părut destul de greu să răspund la nişte întrebări în prezenţa altor persoane care luptau pentru acelaşi post. Mai mult, la unele întrebări deschise a trebuit să mă „zbat” ca să ofer un răspuns şi să mă remarc. Încă nu am primit răspuns de la firma de recrutare, dar sunt curios cum ar fi trebuit să mă prezint la un astfel de interviu. Ce calităţi urmăreşte recrutorul când suntem mai mulţi candidaţi şi ce ar trebui să evit să fac? În plus, de ce alege recrutorul un astfel de interviu?

R.Companiile organizează astfel de interviuri pentru a testa abilităţi specifice. În principiu, ceea ce urmăresc se referă strict la abilităţile necesare pentru a performa într-o anumită poziţie. Nu există un comportament indicat. Dacă, spre exemplu, postul pe care îl au în vedere este în domeniul vânzărilor, atunci spontaneitatea în răspunsuri şi modul în care vă faceţi remarcat sunt un plus pentru acest tip de activitate. Dar, dacă postul respectiv presupune o activitate diferită, atunci aceste abilităţi pot fi considerate irelevante sau chiar un minus.

Este indicat să fiţi natural, în sensul în care să acţionaţi aşa cum aţi face-o în condiţii normale de job.
Ceea ce vă doriţi în final este un post care să vi se potrivească şi în care să vă simţiţi bine.

În acelaşi timp, în cadrul unui astfel de interviu, angajatorul poate să urmărească şi cât de corect sunteţi faţă de ceilalţi participanţi la interviu, dacă acest aspect este important pentru el. Dacă interveniţi şi nu îi lăsaţi să vorbească sau preluaţi o idee şi încercaţi să o susţineţi ca aparţinându-vă este posibil să fiţi depunctat.

Motivele pentru care recrutorii aleg acest tip de interviu pot fi diverse: poate fi o problemă de timp (e posibil să aibă prea puţin timp la dispoziţie pentru a ocupa poziţia), dar, în acelaşi timp, poate să îşi dorească să testeze anumite abilităţi/reacţii în situaţii artificial create.

Vivien Untaru – Director general Von Consulting

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă