3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăContribuția mică cere investiţii tăiate în 2015

Contribuția mică cere investiţii tăiate în 2015

Veniturile obţinute în perioada 2014-2015 din taxa de stâlp vor fi insuficiente pentru a acoperi gaura bugetară produsă de micşorarea CAS cu 5%. În acest an taxa acoperă nu atât reducerea CAS, cât pierderile la colectare înregistrate în prima parte a anului, în timp ce anul viitor din birul pe stâlp se va acoperi micşorarea deficitului bugetar cu 1% din PIB.

Gradul în care statul este în măsură de a recupera banii pierduţi din micşorarea CAS cu 5% de la 1 octombrie 2014 a devenit un subiect disputat printre economişti. Exponenţii societății civile susţin că taxa de stâlp nu aduce suficienţi bani la buget încât să compenseze diminuarea contribuţiei, în timp ce oficialii Finanţelor dau dovadă ca de obicei de optimism şi susţin că există banii necesari.

Introducerea taxei pe stâlp din acest an a adus bugetului un miliard de euro însă banii au fost deja cheltuiţi, spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal (CF), organism înfiinţat de stat cu rolul de a superviza politicile fiscale ale Guvernului. “E adevărat că la taxa pe stâlp estimarea în buget era de 500 milioane de lei. (…) Se pare că discutăm totuşi de vreo 1,5 miliarde lei, deci e 1 miliard în plus faţă de buget, însă este iluzoriu să crezi că acei bani mai sunt la dispoziţie, pentru că deja de la începutul anului sunt peste 1 miliard de lei care nu s-au colectat faţă de program şi mi-e greu să cred că vor fi recuperaţi în lunile următoare, deci deja acel câştig pe care-l avem pe taxa pe stâlp s-a epuizat prin necolec­tarea taxelor din primul trimestru”, a declarat joi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Se promite pielea ursului din pădure

Problemele nu vor fi atât în 2014, cât în 2015. Anul viitor însă vor fi adoptate măsuri suplimentare prin care să se acopere deficitul de venituri provocat de micşorarea CAS, susţine secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Gheorghe Gherghina.

“Noi prinsesem 448 (de milioane lei – n.r.) şi vom colecta 1.455. Pentru anul viitor, sunt două abordări, în primul rând taxa pe stâlp, cu o colectare mult mai mare, se va menţine şi la anul. În al doilea rând, sunt o serie de măsuri pe linia colectării, şi în scrisoarea de intenţie cu Fondul, şi în cea aprobată şi cea discutată acum, sunt o serie de astfel de măsuri. Eu sunt convins că, dacă se vor implementa măsurile prevăzute pe linia colectării, nu va fi o problemă să acoperim acea diferenţă”, a spus Gherghina.

Argumente subrede

Argumentaţia lui Gheorghe Gherghina nu îl convinge pe şeful CF. Un prim motiv este faptul că anul viitor, pe lângă reducerea CAS, mai trebuie asigurată şi reducerea deficitului bugetar cu 1% din PIB, deci încă un minus de 1,2-1,3 miliarde euro. “Anul 2015 trebuie să aducă o reducere a deficitului bugetar de la 2 şi ceva la sută anul acesta, conform angajamentelor asumate faţă de Uniunea Europeană, către 1,4%, deci o reducere de aproape un punct procentual. De la 1 ianuarie, ca să rămânem în ţintele de deficit bugetar pe care ni le-am asumat, va trebui să găsim nişte măsuri semnificative de reducere a deficitului, care în momentul acesta nu există”, spune Dumitru.

Al doilea argument este faptul că sursa de venituri invocată de Gherghina – o mai bună colectare a veniturilor la buget a fost menţionată de mai toate Guvernele de până acum, însă niciunul nu a fost în stare să o folosească.

“În textul de lege (privind reducerea CAS – n.r.) scrie de îmbunătăţirea colectării ca măsură de acoperire. Toate guvernele după 1990 şi-au propus îmbunătăţirea colectării, dar nu s-a produs, deci nu poţi să pleci de la o astfel de premisă”, a precizat preşedintele Consiliului Fiscal.

România şi-a fixat un obiectiv foarte ambiţios pentru adoptarea euro: 2019. Sunt raţiuni politice, strategice în spate, mai degrabă decât raţiuni economice. Dacă privim lucrurile din punct de vedere strict economic, deşi nu este posibil, 2019 pare o ţintă nerealistă.“

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: 4,86 miliarde lei este impactul negativ al reducerii CAS anul viitor, efect care va fi de 5,2 miliarde lei pentru 2016 şi 5,5 miliarde lei atât pentru 2017, cât şi pentru 2018.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Dan Negru: „Dacă aveam atunci curaj azi cumpăram PRO TV, Kanal D și Antena”

Recent, Dan Negru a postat un mesaj pe rețelele de socializare în care vorbește despre creșterea uriașă a bitcoin din ultimele zile. Dan Negru, despre...

Iranul și Rusia și-au conectat rețelele de plată, pentru a facilita tranzacțiile

Acest parteneriat, pregătit de mai bine de doi ani, se desfășoară în contextul sancțiunilor internaționale aplicate ambelor state Iranul și Rusia au realizat o conexiune...

Ciucă: George Simion nu e Vadim Tudor. Cum ar putea câștiga alegerile prezidențiale

George Simion nu e Vadim Tudor, are „alte instrumente în spate”, iar într-o confruntare cu Marcel Ciolacu ar putea câștiga alegerile prezidențiale, avertizează liderul...
Ultima oră
Pe aceeași temă