Care sunt punctele vulnerabile ale economiei românești

de Mona Scărişoreanu , 17 august 2014 - stire actualizata la ora 21:13, 17 august 2014
Care sunt punctele vulnerabile ale economiei românești

 

România, Cipru și Italia sunt cele trei state membre ale UE care au intrat în recesiune, situație ce indică o economie europeană fragilă. Economiștii arată că deciziile luate de Guvern au făcut ca PIB-ul țării noastre să scadă consecutiv două trimestre. Iar la nivel global, deși economia SUA a crescut cu 1%, analiștii avertizează asupra scăderii încrederii cumpărătorilor, adică un posibil declin al consumului.

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, susține că investițiile private au fost afectate de introducerea taxei de stâlp, a accizei suplimentare la combustibil, dar și de posibila scădere a CAS, decizie ce a generat incertitudine în mediul de afaceri deoarece nu s-a precizat sursa de compensare, investitorii așteptându-se la majorări de taxe și impozite. “Este clar că anul acesta nu mai putem discuta de o creștere de 3%, ci de cel mult 2,5%, ceea ce înseamnă o activitate economică ce nu va genera suficiente locuri de muncă. Conform datelor Eurostat, rata șomajului în România era în iunie de 7,1%, media UE fiind de 10,2%.

De asemenea, datele BNR indică, după primul semestru, o scădere a investițiilor străine directe cu 10,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, România atrăgând în luna iunie investiţii în valoare de numai 101 milioane euro.

Pe de altă parte, secretarul general al Asociației Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) semnalează o creștere a deficitului balanței de export-import cu 117,6 milioane de euro în primele cinci luni ale anului. România este dependentă de situația economică din spațiul comunitar, deoarece două treimi din exporturi (schimburi intracomunitare) se fac către statele membre. De aceea, s-au tot căutat noi piețe de desfacere în afara blocului comunitar, însă deocamdată fără succes.

Iar din statistica Eurostat rezultă că producția industrială a țării noastre a crescut cu aproape 10% într-un an, însă în iunie aceasta a scăzut cu 0,7% față de luna mai. Prețurile producției industriale s-au majorat într-un an cu 0,6%. În schimb, retailul a crescut cu 10%, pe baza consumului de produse alimentare și de carburanți, și cu 0,4% în iunie.

La nivel european, Germania, Franța și Italia au publicat date alarmante pentru clubul celor din zona euro. De aceea, fostul economist-șef al FMI, Kenneth Rogoff, citat de El Pais, a spus că Banca Centrală Europeană ar trebui să acționeze rapid pentru revitalizarea inflației, deși opțiunile sunt limitate până la refacerea definitivă a sectorului financiar. Aceeași opinie o are și ministrul francez de finanțe, Michel Sapin, care îi recomandă lui Mario Draghi să ”stimuleze inflația” în zona euro.

Cum arată economia UE în cifre

Eurostat arată că producția industrială în zona euro a scăzut cu 0,3% în iunie, comparativ cu luna anterioară, pe fondul diminuării producției bunurilor de larg consum cu 1,9% și a celei de energie cu 0,7%. Astfel, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Irlanda (16,5%), Olanda (3%) și Lituania (2,7%). Pe de altă parte, producția industrială a crescut în luna iunie față de mai, cu 5,2% în Malta, cu 2,4% în Danemarca și cu 1,8% în Ungaria.

În ceea ce privește dinamica anuală a producției industriale din Comunitatea Europeană, s-a înregistrat o majorare cu 0,7%, cele mari creșteri fiind semnalate în Ungaria (11,3%), România (9,9%) și Slovacia (7,5%). La polul opus se situează Grecia, care are o scădere de 6,9%, Malta, 3,8% și Letonia, 2%.

De asemenea, în iunie, prețurile producției industriale s-au majorat cu 0,1% în UE din cauza creșterilor cu 0,3% din sectorul energetic. Spania (0,9%), Letonia (0,6%), Grecia și Ungaria (0,4%) sunt statele membre care au avut cele mai mari creșteri. În schimb Lituania (0,9%), Estonia (0,8%) și Danemarca (0,4) au semnalat o scădere la prețurile producției industriale.

Anual, prețurile au scăzut în UE cu 0,8% pe fondul reducerilor cu 2,3% semnalate în sectorul energetic. Cele mai importante reduceri le-au avut Estonia (6,6%), Lituania (4,7%) și Belgia (4,5%). În schimb, Grecia (1,6%), Suedia (0,7%) și România (0,6%) au cunoscut o majorare a prețurilor producției industriale.

De asemenea, în iunie, retailul a avut o creștere de 0,3%, susținută de majorarea cu 0,5% a consumului de produse alimentare, băuturi și tutun, cu 0,3% a consumului de carburanți și 0,2% pentru bunurile nealimentare. Germania (1,3%), Austria (1,1%), Polonia (1%) și Estonia (0,9%) au avut cele mai importante majorări. Scăderi au înregistrat Finlanda (1,8%), Portugalia (1,4%), Malta (1,1%) și Spania (0,8%). La nivel anual, retailul a scăzut cu 2,5% din cauza scăderii cu 0,5% a consumului de carburanți, care s-a suprapus cu creșterea de 3,5% la produsele non-alimentare și cu cea de 1,8% la produsele alimentare, băuturi și tutun. Creșteri au semnalat Luxemburg (12,9%), România (10%), Estonia (7,8%) și Franța (4,9%). Retailul a scăzut în Slovacia (2,6%), în Finlanda și Malta (1,5%).  

Comentarii

 • mafie si terorism

  18 august 2014 8:52

  Justitia Romana acopera criminalii economici.

  raspunde comentariului
 • dr. mito

  18 august 2014 0:05

  Datele utilizate sunt cele de la INS sau sursa este originala? Cresterea anuala de 9,9 se refera la productia prognozata sau la ? Datele furnizate nu sunt reale sau nu sunt explicate corespunzator. Cu asemenea articole nu veti face nici un serviciu societatii.

  raspunde comentariului
 • dr.samarescu

  17 august 2014 21:32

  Nu ne ziceti si unde s-a realizat cresterea cu 9,9 la productia industriala...Dr.samarescu

  raspunde comentariului
 • JAF DE JAF?

  17 august 2014 21:23

  "Aflati in plina ofensiva anticoruptie, subalternii Laurei Codruta Kovesi sunt pe cale de a deschide un nou front de lupta, care va cutremura, cu siguranta, societatea romaneasca" Sa fie vorba si de CFR Calatori, oare s-a auzit de Dorobantu Valentin, Carmen Maria Popescu, Miu Ileana,Liliana Constantinescu,Claudiu Dumitrescu, Alexandrina Gatej,Dana Galben Rachila,etc?Pe unde "zace" raportul Ministrului Transporturilor, Ramona Manescu inaintat la organele competente ,referitor la activitatea "ireprosabila" a susnumitilor in decursul anului 2013 din care rezultau clar probe pentru comiterea unor fapte de coruptie?Iata cativa dintre abonatii la contracte de milioane de euro incheiate de CFR Calatori pentru salubrizare , bineinteles doar cu firmele de casa ale directoarei de achizitii Romprest, 11 Frangers SRL ,Euro Construct SA,Ghenuta SRL,ESC Servicii Curăenie,Locomotiva SRL, MasterCopi SRL,etc? Toate atribuite "in totalitate legal" prin negociere si nu prin licitatii publice?

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design