21.6 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăLeul continuă deprecierea, sub presiunea moțiunii de cenzură. Ce spune Isărescu despre...

Leul continuă deprecierea, sub presiunea moțiunii de cenzură. Ce spune Isărescu despre evoluția monedei naționale

Moneda națională continuă să se deprecieze, menținându-se la cel mai slab nivel din aproape ultimii cinci ani în raport cu euro, care a fost cotat la 4,5987 lei, pe fondul moțiunii de cenzură depusă de coaliția PSD-ALDE împotriva Guvernului Grindeanu. 

Cursul a crescut cu 0,3 bani (0,07%) comparativ cu ședința de marți, când s-a cifrat la 4,5957 lei. Un curs mai slab a fost înregistrat în 3 august 2012, de 4,6481 lei pentru un euro, atins tot pe fondul unor tensiuni politice determinate de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, de către USL.

Românii nu mai trebuie să creadă că leul se va deprecia continuu, cursul de schimb fiind unde trebuie, a afirmat astăzi guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„Nu suntem noi românii un caz unic și nici nu trebuie să mai credem ba că suntem o țară cu inflație care nu se putea rezolva ba că leul se va deprecia continuu. Uitați că am avut inflație negativă chiar dacă a fost determinată de unele politici fiscale. Inflația este scăzută. Leul nu se depreciază. Este unde trebuie. Cred că am scăpat de foarte multe marote, idei fixe ale trecutului și suntem o țară normală, europeană, să spunem așa. Și în domeniul politic și social nu suntem departe de o anumită frecvență, poate suntem mai emoționali așa", a spus Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

De asemenea, leul a pierdut astăzi teren și în fața dolarului american, până la un curs de 4,1287 lei, cu 0,98 bani sub cotația precedentă (0,24%), când moneda americană valora 4,1189 lei.

Francul elvețian a fost cotat la 4,2371 lei, în creștere cu 0,44 de bani (0,1%), comparativ cu anunțul de marți, când un franc valora 4,2327 lei.

Gramul de aur s-a scumpit, miercuri, cu 38,13 bani (0,23%), până la 165,4851 lei, de la 165,1038 lei, cât se stabilise în ședința anterioară.

Cele mai citite

Fabrica de diamante a lui Ceaușescu a ajuns tun imobiliar

Recent am povestit într-un articol despre pasiunea familiei Ceaușescu pentru diamante și cum au reușit să obțină, temporar, concesiunea unei mine de diamante...

Angajări în schimbul contractelor cu statul într-o primărie din Buzău

Cazul denumit „Fata lu’ tata” a intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în urma unor suspiciuni legate de angajarea Biancăi Firon, fiica...

Anunț făcut de ministrul Educației. Cum își pot echivala unii elevi examenul de bacalaureat

Conform declarației ministrului Educației, Ligia Deca, elevii care au obținut premii individuale la concursurile sau olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației vor putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă