15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăEconomieEcologia în Ploiești. Cum contribuie normele comune?

Ecologia în Ploiești. Cum contribuie normele comune?

 

”Perla petrolieră” a României, cel mai important centru industrial al țării, Ploiești, se confruntă cu anumite provocări ecologice, rezultat al factorilor istorici evidenți. Atât afacerile de la nivel local, cât și UE, se implică în soluționarea lor prin investiții în proiecte ecologice care au ca obiectiv reducerea maximă a impactului negativ asupra mediului. În 2017, Comisia Europeană a anunțat investiția de 46 milioane de EURO pentru construirea și modernizarea a 7 stații de tratare a apei, de care vor beneficia 167.000 de locuitori.

De asemenea, și la nivel local se înregistrează investiții mari în programe de mediu, din partea companiilor care își desfășoară activitatea în regiunile respective. De exemplu, modernizarea rafinăriei PETROTEL-LUKOIL inițiată încă din 1998, a avut ca rezultat reducerea emisiilor de CO2 la 0,15 t/t. Această cifră se încadrează în normele BAT UE și în standardele ecologice. Achiziția unui regenerator prin cracare catalitică în cadrul unității de spălare a gazelor de ardere a avut ca rezultat o reducere a emisiilor de particule de până la 15 ori și
a celor de dioxid de sulf de până la 30 ori. De asemenea, și emisiile de SO2 prin coșurile de evacuare s-au redus în mod semnificativ.

Modernizarea stațiilor de tratare a apei au asigurat respectarea de către companie a limitelor europene stricte cu privire la injectarea apelor reziduale.

Volumul investițiilor destinate modernizării rafinăriei depășește 120 milioane USD. ”Începând cu 2011, PETROTEL-LUKOIL a investit în proiecte ecologice, mai mult decât în producția proprie în ansamblu”, a subliniat Andrey Bogdanov, Directorul General al fabricii.

În același timp, liderul industriei de tutun din România, British American Tabacco (BAT), a anunțat deocamdată planuri de investiție în valoare de 60 milioane de EURO pentru dezvoltarea unităților proprii de producție din Ploiești. Această decizie a fost urmată de închiderea unității BAT din Germania și de optimizarea unui număr de fabrici din Europa Occidentală.

Orașul Ploiești va deveni liderul strategic al producției BAT începând cu 1 ianuarie 2018. Volumul de producție va fi stimulat cu 30%.

În pofida planurilor ambițioase care au ca obiectiv reducerea cu 55% a emisiilor de CO2 până în anul 2025 și cu 80% până în 2050, nu există informații referitoare la planul de parcurs al companiei pentru investiții ecologice.

Noii producători, precum și cei care au părăsit piața industrială din Ploiești, se întorc acum în oraș, efect al unei economii stabile.

Ca exemplu, grupul francez Saint-Gobain, producător și furnizor de materiale de construcții, își va redeschide linia de producție la fabrica Isover din Ploiești, în luna iulie a anului 2018. Fabrica va avea ca obiectiv producția de vată de sticlă și vată minerală. Compania preconizează o creștere suplimentară a producției pe termen scurt.

Grupul danez Rockwool a anunțat, recent, că va investi 50 de milioane de EURO într-o fabrică de vată minerală bazaltică în România.

Având în vedere un interes din ce în ce mai mare al diferitelor ramuri de activitate pentru România și pentru Ploiești, necesitatea armonizării normelor de mediu sub forma unui standard unic devine una evidentă. Abordarea față de problemele legate de mediu este una diferită, în funcție de diferitele domenii de activitate. În timp ce marile corporații sunt preocupate de reputația lor, fiind forțate să respecte cele mai stricte standarde de mediu și făcând publice datele rezultate din monitorizările ecologice, companiile mai mici nu sunt la fel de interesate de investițiile destinate protecției mediului.

 

Cele mai citite

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...
Ultima oră
Pe aceeași temă