12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieCoronavirusul a afectat pieţele şi a apreciat metalele preţioase

Coronavirusul a afectat pieţele şi a apreciat metalele preţioase

„În prezent, traderii din România nu par foarte afectați de scena internațională, deşi BET coborâse cu 0.8%, la ora 13”, spune Claudiu Cazacu, de la XTB România.

Starea de spirit a investitorilor a fost afectată de epidemia începută în China. Evident, o componentă prestantă a felului cum funcţionează pieţele e sentimentul pozitiv sau negativ.

Scenariul pare a fi alarmant: 2700 de cazuri, dintre care 461 în stare critică. Totuşi, sunt acum doar 80 de victime (puţin sub 3%), toate în China.

“Teama legată de o posibilă epidemie globală a dus la accentuarea aversiunii față de risc a investitorilor.” Radu Puiu, XTB Research

Principalul efect este în Transporturi. În prima zi a Noului An Chinezesc, numărul călătoriilor din China a scăzut cu 28,8%, față de anul trecut, cauzată de îngrijorările populației, plus măsurile guvernamentale. Scăderea transporturilor au pus presiune pe prețul petrolului, care a pierdut 10%, ca urmare a îngrijorărilor legate de o posibilă reducere a cererii de combustibil.

Urmările s-ar putea resimți și la nivelul economiei din Singapore, în turism și încrederea consumatorilor. Cea mai mare pondere a turiștilor, aici, o au chinezii. Impactul economic resimțit în 2003, în urma epidemiei SARS, indică o evoluție similară.

 

Pesimism pe pieţele din Asia

„Teama de o posibilă epidemie globală a dus la accentuarea aversiunii la risc a investitorilor. Piețele de capital au avut corecții majore din a doua parte a sesiunii de vineri.

S&P 500 și Nasdaq s-au depreciat cu 2,80 %, respectiv 3,50 %”, aminteşte Radu Puiu, Research Analyst XTB România. Pesimism s-a observat în timpul sesiunii din Asia, unde indicele japonez Nikkei și cel australian, S&P/ASX 200, au scăzut cu 2,40 %, respectiv cu 1,10 %.

Investitorii s-au reorientat către active de refugiu, ca metalele prețioase: prețul aurului s-a apreciat cu 28 $/uncie. Dacă contextul actual se va extinde, secvența de creștere a materiei prime ar putea continua, susţine Puiu.

Deschiderea bursieră de luni, în piețele europene, a fost afectată de temerile asociate: la 12.30, indicele DAX, de la Frankfurt, pierdea peste 2%, față de închiderea de vineri.

Cele mai citite

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă