12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLăsați la mâna rușilor. Furnizorii de gaze naturale ar putea să nu...

Lăsați la mâna rușilor. Furnizorii de gaze naturale ar putea să nu mai fie obligați să constituie stocuri pentru iarnă

Furnizorii de gaze naturale ar putea să nu mai fie obligați de către autorități să constituie depozite pentru viitorul sezon rece, în condițiile în care gazele din import vor fi mai ieftine, spune președintele ANRE, Niculae Havrileț.

El a mai spus că, în iarna care va veni, importurile vor fi mai ieftine decât gazele de producție internă depozitate și în aceste condiții se pune problema cine va suporta costurile suplimentare.

„Dacă o vom face, dacă vom obliga furnizorii, o vom face pentru securitate, nu pentru a avea prețul cel mai mic. Însă trebuie să ne gândim și cine plătește siguranța. Consumatorul poate nu vrea, cine l-a întrebat? S-ar putea interpreta ca fiind ajutor de stat pe care îl dăm unei firme care înmagazinează“, a spus președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), răspunzând astfel unei întrebări adresate de RL.

Potrivit lui Havrileț, din contractele care se încheie deja pentru la iarnă, gazele din import vor fi mai ieftine cu 12 lei pe MWh față de cele înmagazinate.

În opinia sa, cel mai corect ar fi să existe un stoc strategic. „Este o inițiativă legislativă să se facă din acest an un stoc strategic. Legea va stabili cine îl va face, ar putea fi chiar Rezervele Statului“, a adăugat președintele ANRE.

Până în prezent, furnizorii au fost obligați să depoziteze o anumită cantitate de gaze în perioada aprilie-octombrie, gaze care erau utilizate în timpul iernii, pentru securitatea aprovizionării în vârf de consum. Potrivit informațiilor noastre, stocurile strategice sunt însă limitate și în niciun caz nu pot asigura consumul ridicat, atunci când temperaturile sunt foarte scăzute. În aceste condiţii, va trebui să importăm de la ruşi volume mult mai mari şi la preţuri de vârf, care vor fi decontate tot de consumatori.  

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, în prezent consultant în probleme energetice, a atras atenția marți, într-o postare pe o rețea de socializare, că „instituțiile statului (ANRE în principal) au uitat să publice obligațiile de stocare la gaz natural, deși termenul cred că era pe undeva prin februarie. Fără gaz în depozite, ne rămân trei opțiuni pentru iarna următoare: a) ne bazăm pe ruși; b) tremurăm; c) ne rugăm la Dumnezeu să fie iarnă ușoară“.

Fără stocuri, am fi întrerupt furnizarea

De altfel, chiar și compania franceză ENGIE, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze către populație, s-a pronunțat pentru constituirea stocurilor. Eric Stab, CEO al ENGIE România, a afirmat ieri că obligaţia de stocare a gazelor este foarte importantă pentru a asigura securitatea în aprovizionare în timpul iernii, cel puţin până când piaţa angro de gaze din România va fi una matură.  El a subliniat că, în perioadele foarte reci din timpul iernii, gazele din depozite au o pondere foarte importantă.

„În cele mai friguroase zile ale iernii trecute, vârful de consum a fost 72 de milioane de metri cubi pe zi. În acea zi, depozitele au asigurat 24 milioane de metri cubi, adică o treime din cererea din acea zi. Dacă nu ar fi existat gazele depozitate, am fi avut probleme mari de securitate a aprovizionării şi ne-am fi întrebat pe cine întrerupem primii“, a precizat Stab, într-o dezbatere pe tema gazelor naturale, organizată de Energy Policy Group. 

Acesta a amintit situaţia din 2009, când ruşii au oprit livrările de gaze timp de mai multe săptămâni, însă România a reuşit să depăşească cu bine acea perioadă datorită gazelor înmagazinate. 

La rândul său, fostul ministru al Energiei Victor Grigorescu a declarat că nu avem în momentul de față o piață suficient de dezvoltată, cu suficiente resurse de gaze naturale, astfel încât să ne asigurăm necesarul în perioade de criză pe baza ofertei curente. 

„Dar nu costul financiar este criteriul de evaluare a eficienței măsurii, ci asigurarea cantităților de gaze de care avem nevoie pentru a trece eventualele momente de criză“, a afirmat Grigorescu.   

Citește ziarul integral în format .PDF aici !

Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă