Cât de toxică e atitudinea PSD împotriva companiilor mari. Economia României s-ar prăbuși fără multinaționale. Peste 1,2 milioane de români sunt angajați la companiile cu investiție străină și taxele pe salariile lor sunt uriașe

de Florin Budescu, Mircea Marian , 08 februarie 2017 - stire actualizata la ora 15:06, 08 februarie 2017
Cât de toxică e atitudinea PSD împotriva companiilor mari. Economia României s-ar prăbuși fără multinaționale. Peste 1,2 milioane de români sunt angajați la companiile cu investiție străină și taxele pe salariile lor sunt uriașe

Într-un gest care are precedent doar în Rusia lui Vladimir Putin, PSD a cerut SRI să cerceteze implicarea companiilor multinaționale în protestele anti-guvernamentale.

Președintele comisiei SRI, Adrian Țuțuianu (PSD), a anunțat că va cere acestui serviciu un raport în acest sens. În utlimele zile, mai multe asociații ale investitorilor străini au criticat dur OUG 13/2017.

Pe de altă parte, experții economici arată că transnaţionalele sunt un factor esenţial de dezvoltare a economiei, greu de înlocuit în urma procesului de globalizare. Companiile cu investiție străină directă au avut, în 2015, o cifră de afaceri cumulată de 143,8 miliarde de euro, în creștere cu 1,6% față de anul anterior, reiese din cele mai recente date ale Băncii Naționale a Românie. În 2015, numărul mediu al angajaților din aceste companii se ridica la 1,2 milioane de persoane, cu 3,7% mai mult decât în 2014.

Declaraţiile senatorului PSD Adrian Ţuţuianu, referitor la implicarea transnaţionalelor în organizarea protestelor antiguvernamentale din România, este criticată de experţii chestionaţi de „România Liberă“.


Citește și: Gabriel Liiceanu îi explică lui Liviu Dragnea cine manipulează protestul anti-PSD: Fiecare protestatar este manipulat de cel mai mare manipulator pe care-l cunoaște omenirea

Filosoful și scriitorul Gabriel Liiceanu i-a explicat liderului infractor al PSD, Liviu Dragnea, cine manipulează protestul uriaș împotriva PSD care are loc în toate orașele mari de două săptămâni... citește mai departe aici...


Aceştia atrag atenţia asupra avantajelor pe care le are prezenţa firmelor multinaţionale în economia unei ţări şi notează şi efectele negative pe care le pot aduce acestea.

Astfel, transnaţionalele sunt un factor esenţial de dezvoltare a economiei, care s-a structurat în urma procesului de globalizare. Ele tind să-şi optimizeze profiturile acolo unde acţionează, dar pot fi obligate prin metode gentile să investească în ţările precum România.

Lipsă totală de viziune

„Eu am rămas uimit de lipsa de viziune a acelui domn, care este preşedintele Comisiei de Supraveghere a SRI, care a propus cercetarea multinaţionalelor. Asta este un lucru care nu se face niciodată“, a declarat „României libere“ profesorul universitar de Economie Mircea Coşea. “În momentul în care Parlamentul unei ţări emite astfel de teorii, în viitor va exista o teamă faţă de această ţară, unde există posibilitatea anchetării multinaţionalelor doar pe prezumpţii. Nu există nici o dovadă că ele au fost în piaţă sau că şi-au forțat oamenii să meargă acolo.  Orice politică naţionalistă, patriotică nu cred că trebuie să înceapă cu alungarea multinaţionalelor“, a explicat Coşea.

Analistul economic Ion Radu Zilişteanu a amintit  că, “în dezvoltarea industriei, serviciilor, comerţului de-a lungul anilor, capitalul a început să aibă o mobilitate din ce în ce mai mare“. Astfel, de la o anumită dimensiune în sus, companiile au început să se coteze pe bursele din ţările lor, dar şi pe alte burse din afara ţărilor. Pachete de acţiuni au început să circule între investitorii din diverse ţări, iar firmele care nu erau multinaţionale au devenit multinaţionale.

Firme care au ajuns la o anumită cifră de capital au ajuns să-şi mărească reţea­ua de distribuţie în alte ţări decât cele în care erau bazate şi să atragă capital suplimentar de lucru, mărindu-şi capitalul social ş.a.m.d., spune Zilişteanu, care e profesor de Finanţe-Bănci la ASE. Aproape că nu mai există companie peste o anumită dimensiune care să nu fie transnaţională.

Problema externalizării profitului

UE tinde acum să rezolve acest lucru, prin directiva care spune că utilizarea profiturilor se face în ţara în care se fac profiturile. Chestiunea cu preţurile de transfer a fost luată foarte în serios în toate ţările UE, inclusiv în România. ANAF are o divizie specializată, care se ocupă numai de preţurile de transfer.

Impactul economic

Companiile cu investiție străină directă au avut, în 2015, o cifră de afaceri cumulată de 143,8 miliarde de euro, în creștere cu 1,6% față de anul anterior, reiese din cele mai recente date ale Băncii Naționale a României. Cumulate, afacerile companiilor ce au cel puțin un acționar străin au reprezentat aproape 90% din PIB, se arată într-o analiză newmoney.ro. Numărul mediu al angajaților din aceste companii se ridică la 1,2 milioane de persoane, cu 3,7% mai mult decât în 2014. Mai exact, peste un sfert dintre angajații din România lucrau într-o companie cu investiție străină direct, potrivit calculelor NewMoney, pe baza datelor Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Printre cei mai mari angajatori privați se numără Kaufland, OMV Petrom, Dacia și Profi.

Propaganda rusă

În ultima perioadă  și  Vladimir Putin se axează  pe criticarea transnaţionalelor. “Eu nu am vrut să zic aceasta. Aşa e, mai face Putin la fel. Este o metodă de un securism primitiv“, a reacţionat Coşea. “Cred că s-ar putea, dacă va guverna în continuare PSD, cu un guvern care are minte la cap, să lămurească multinaţionalele să urmeze aşa-numita politică de economie socială, pe care vor să o pună în practică francezii: stimularea multinaţionalelor de a investi mai mult în România“, a opinat universitarul.    

Efecte negative: Îşi exportă capitalul prin aşa-numitele preţuri de transfer. Din profiturile pe care le fac, plătesc consultanţă în altă ţară, care e un paradis fiscal şi îşi optimizează veniturile.

Efecte pozitive: Accesul gratuit al unor ţări mai puţin dezvoltate la tehnologie occidentală este fundamental; populaţia are acces la o gamă mai mare de produse la preţuri relativ accesibile; sunt investiţii străine, ce înseamnă dezvoltare economică pentru ţara în care apar; 143,8 miliarde de euro este cifra de afaceri cumulată a companiilor cu investiție străină din România în anul 2015

Topul firmelor cu datorii la stat

În comparație cu firmele multinaționale, cele românești au datorii mai mari la stat sau sunt chiar în faliment. Dacă în privința companiilor cu capital străin putem vorbi despre externalizarea profitului, cele autohtone au doar pierderi, nici vorbă de profit.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, în august 2016,  o listă a datornicilor mari la bugetele statului. Astfel, 139.479 de companii mici aveau  datorii totale de circa 17,5 miliarde euro, de 20 de ori mai mult decât  valoarea datoriilor firmelor  mari, acolo unde sunt incluse și companiile multinaționale. Tot anul trecut , ANAF a publicat și topul datornicilor la stat, pe primul loc aflându-se compania Oilfield Exploration Business Solutions SRL - controlată de kazahii de la KazMunayGas, care deţine Rompetrol.

Pe locul doi se află Complexul Energetic Hunedoara,  companie de stat în insolvenţă, urmată de European Food, companie controlată de fraţii Micula, Societatea Română de Televiziune, firma de pariuri Public Games, aflată în faliment  şi Grup Servicii Petroliere, firmă controlată de Gabriel Comănescu. 

PSD asmute SRI împotriva investitorilor străini

Într-o solicitare fără precedent în istoria ultimilor 27 de ani, președintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Adrian Țuțuianu, a cerut acestui serviciu secret să verifice implicarea „multinaționalelor“ în protestele din stradă.

„Îmi pun o întrebare pentru că, de exemplu, un ziar din Prahova a spus că salariaţii de la o firmă cu capital străin au fost forţaţi să iasă la miting. Lucrul ăsta e nelegal. Chiar nu vreţi să înţelegi ce spun eu? Vorbesc de lucruri nelegale. Nu aduc acuze nimănui, dar cred că instituţiile abilitate ale statului trebuie să ne dea un răspuns. (…) Ăsta e un răspuns pe care îl va da SRI. Nu îl dau eu“, a declarat Adrian Ţuţuianu. Întrebat ce bunuri a văzut în piaţă aparţinând unor societăţi, Adrian Ţuţuianu a răspuns iritat că maşinile cu care se duc angajaţii la miting sunt astfel de bunuri.

„Cred că dumneavoastră nu aveţi noţiunea de bun. Păi, când iei maşina de la firmă, două, trei, şapte, zece, când plăteşti de pe contul firmei maşini care merg la activităţi de tipul ăsta... nu e folosirea bunurilor societăţii sau creditului ei? Haideţi să fim puţin mai analitici, şi nu doar să luăm aşa ceea ce pare senzaţional“, a mai afirmat Adrian Ţuţuianu. De altfel, el făcuse aceste afirmații și în urmă cu câteva zile, la Antena 3.

Dragnea bate în retragere

Șeful său pe linie de partid, Liviu Dragnea, a avut o atitudine fluctuantă. Duminică, el l-a atacat pe președintele Raiffeisen Bank pentru că a participat la proteste.

„Mi s-a părut mai mult decât incorect ca preşedintele unei bănci străine, un cetăţean străin să protesteze împotriva Guvernului“, a spus liderul PSD. Luni, el a susținut că n-ar fi nevoie de o astfel de anchetă.

„N-a vorbit, cred, ca preşedinte al Comisiei de control SRI“, a afirmat Dragnea.

Încă din decembrie 2016, după ce câștigase alegerile, liderul social-democrat a declanșat atacul împotriva companiilor străine.

Noi trebuie să ne întrebăm de unde consumăm apă, gaze, electricitate? De la firme străine care duc profiturile în străinătate. Noi vrem să facem o Românie unde să producem local ceea ce avem nevoie“, a mai spus preşedintele PSD.

În plus, presa apropiată PSD – Antena 3, RTV și DCNews – a insistat în ultimele zile asupra faptului că „multinaționalele“ au „dat drumul la angajați“ pentru a participa la proteste. Afirmația a fost lansată de către Dumitru Coarnă, lider al unui sindicat al polițiștilor.

Atacul împotriva lui Steven van Groningen, președintele Raiffeisen Bank, a pornit însă de la un senator PNL, Daniel Zamfir, soțul jurnalistei Oana Stancu, de la Antena 3. „Văd bine??? Van Groningen e la proteste? El, președintele Raiffeisen Bank, care a făcut sute de milioane pe cârca statului român?“, a scris Zamfir.

Precizări de la AmCham

Van Groningen a răspuns marți seară. „Da, sunt și președinte de bancă. În acest rol, îmi pasă de cele 5.500 familii de români care depind de salariul de la bancă, îmi pasă de viitorul lor, dar și de cele 2 milioane de clienți care ne-au încredințat economiile lor și de cele 30.000 de companii finanțate de bancă. (...) De aceea am fost în piaţă“, a scris el pe Facebook.

În ultimele zile, mai multe organizații ale investitorilor străini au critica Ordonanța de Urgență 13/2017, prin care Guvernul a modificat Codul Penal.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham) a precizat că aceste măsuri „decredibilizează Executivul şi transmit un puternic semnal de neîncredere şi nesiguranţă atât în plan intern, cât şi extern“. „Modificările aduse Codului Penal vor avea un efect negativ asupra relaţiilor economice bilaterale româno-germane şi transmit un semnal de nesiguranţă în rândul investitorilor germani“, a arătat și Camera de Comerț Româno-Germană, AHK.

Lor li s-a alăturat și Consiliul Investitorilor Străini. „Aplicarea principiilor statului de drept și ale economiei de piață, precum și respectarea legilor sunt ingrediente esențiale pentru un mediu favorabil dezvoltării economice pe termen lung, care să aducă prosperitate populației“, a arătat CIS.  


Opiniile jurnalistilor Romania libera pe aceasta tema: 

Răzvan Chiruta, redactor-șef
PSD trebuie să „abroge“ şi Guvernul Grindeanu
Cariera politică a lui Liviu Dragnea poate fi rezumată în doar două declaraţii. Prima a fost enunțată la numirea premierului Sorin Grindeanu, când pesedistul-şef se simţea pe cai mari și se vedea guvernând ţara timp de patru ani cu mâna de fier cu care era obişnuit pe moşia sa Teleorman... continuarea aici!


Malin Bot, redactor-sef online:
Dragnea, Tăriceanu și Grindeanu nu au fost votați ”pe persoană fizică”, demisiile lor nu schimbă rezultatul alegerilor | OPINIE 
Problma este că votul din decembrie 2016 a fost dat unor partide și unor programe de guvernare. Niciunde în aceste programe de guvernare nu exista planul împotriva Justiției pe care ei acum încearcă să-l pună în practică... continuarea aici!


Silviu Sergiu, senior editor

Am apărat Justiția de politicieni! Cum ne apărăm de Justiție?
Ce ar trebui să se schimbe după această formidabilă descărcare de energie civică? Descărcare pe care, sincer, nu o mai credeam posibilă, după absenteismul de la alegerile parlamentare, care a făcut posibilă victoria PSD. Mărturisesc că mă bântuie întrebarea în aceste zile, în care românii își apără democrația în stradă, refuză abuzurile politicienilor la adresa Justiției și cer schimbarea din temelii a mentalităților care domină clasa politică... continuarea aici!

 

 

Comentarii

 • Vasile Vasile si Gheorghe Gheorghe

  11 februarie 2017 9:50

  Pensionarii semisenili care protesteaza la Cotroceni anti-Iohannis au pensiile platite prin munca oamenilor ce protesteaza anti-Guvern penal in piata Victoriei. Tatae, nu hotii de la PSD va platesc pensiile, aia doar fura, ci sunt muncitorii din Piata. Mai mult respect ptr varsta voastra nu v-ar strica.

  raspunde comentariului
 • PSD Dar si Sclavii din Presa

  09 februarie 2017 15:21

  Mai rau e ca imprastie printre sclavii din presa isteria asta anti-multinationale., vezi doar antena 3 sau site-ul obscur "Lumea justitiei". Deci baetzii ashtia nu sunt in stare sa creeze locuri de munca, ei fiind ocupati cu furatul, dar ca penali ce se respecta, PSD- Tariceanu vitupereaza impotriva strainilor.

  raspunde comentariului
 • Observator

  09 februarie 2017 11:27

  Păi, aa procedează stânga comunistă. Românii trebuie să sufere. Aa ne jucăm cu destinul nostru. Românului îi place jugul. Dacă nu e sclav, se simte incomod. La urma urmei, PSD are majoritate în Parlament i face cum le iese mai bine. Trebuie de îneles, că din cele dintâi timpuri suntem un neam de centru-dreapta. i punctum.

  raspunde comentariului
 • @ dinu

  08 februarie 2017 20:43

  Nu crezi ca esti ciudat? Adica acuzi de dezinformare RL, care arata pericolele ostilitatilor fata de firmele straine care au investit in Romania, dar nu acuzi de dezinformare si instigare alte "aparitii in presa a faptului ca unele companii au obligat angajatii sa mearga la demonstratii"???? Ai exemple concrete? Daca nu, ar fi bine sa te retii de la acuzatii! Ceea ce ii deranjeaza pe sefii de la multinationale si ceea ce v face investitiil mi dificil este metoda asta securisto-politienasca de ancheta a pesedimii, a lui Tutuianu, Dragnea, Tariceanu! Si care sunt "masurile legale adecvate", Securila?????

  raspunde comentariului
 • @ shlomo

  08 februarie 2017 20:01

  Vorbesti aiurea pesedeule! Fara multinationale vor fi peste un milion de someri in plus, in Romania. Investitiile multinationalelor au sustinut economia tarii. Fara acestea, Romania era o a doua Grecie, dar nefiind in zona euro, nu avea nici o sustinere! Iti dai seama cat aberezi?? Economia tarii a fost facuta bucati de guvernele vostre, feseniste, pedeseriste, pesediste, plus cel al gusatului batran numit Tariceanu! Este mai convenabil pentru voi sa incitati la xenofobie, decat sa va potoliti! Rusine!! PSD este perceput de tot mai multa lume ca DUSMANUL si TRADATORUL ROMANIEI!

  raspunde comentariului
 • shlomo

  08 februarie 2017 16:12

  Ce "tari" sunteti bahhh Budescule si Mareane ! Nu rezista economia fara multinationale ??? Pai, ce sa mai reziste cata vreme ji*danii au cumparat simbolic, au demolat fabricile si au ridicat malluri pentru bizoni ? Paradoxul este ca PSD are un tupeu inimaginabil sa cleveteasca dupa ce tot PSD a demolat in anii 90 economia sau a pradat-o cu interlopii juifi din USA sau Palestina. La adapostul SRI si Mosad. Ia mai cautati prin vrafurile de documente, Budescule Mareane ...

  raspunde comentariului
 • fgnv

  08 februarie 2017 15:54

  La fel si Balcanii, bineinteles. Ma refer la capacitatile productive si pentru straini ar fi mai bine sa isi ia si IT-ul de aici, altfel sa nu se mire ca se stie totul, de la proiecte militare la acoperitii din crima organizata si adresele oficialilor.

  raspunde comentariului
 • fgnv

  08 februarie 2017 15:45

  Romania nu e potrivita pentru multinationale. I-au jefuit, i-au bruscat si i-au furat de n-au mai putut pe straini. Daca vreti o solutie, imediat ce se termina tragedia ucraineana la sfarsitul careia sa speram ca lucrurile se vor aranja din bine pentru toata lumea, Ucraina, Moldova si Belarus ar putea fi Asia Chinei. Sunt inca obisnuiti sa munceasca, fac lucruri de calitate si variate si mai au baza industriala. Nu inseamna ca Romania va fi saraca - daca se aduc banii din offshore-uri se va trai bine. La fel cum acum o duce mai bine decat Ungaria si Bulgaria care chiar muncesc, saracele.

  raspunde comentariului
  • Influenta ruseasca!

   08 februarie 2017 20:07

   Influenta ruseasca vorbeste prin tine! Vreti sa distrugeti Romania! Vreti sa creati probleme, sa cresteti somajul si mizeria, sa plece investitorii, ca apoi sa ne scoateti din UE si sa ne intoarceti la rusi! SI sa pozati voi, cei care ati distrus tara, in salvatorii ei! Rusine sa va fie! Slujiti interesele lui Volodea. Lasati Romania in pace !!!!!!!!!!!!!!!!

   raspunde comentariului
 • omuletii verzi

  08 februarie 2017 13:16

  zburda prin Romania, cat despre cozile de topor....sunt mai multe decat tarana drumurilor! Aici SRI si SIE, ar trebui sa faca curatenie! Pentru inceput ar trebui sa publice originea propagandistilor, desi toti oamenii rationali o cam intuiesc.

  raspunde comentariului
 • "BINOMUL" ardeiului umplut cu "BUNATATI" de VARAN si GUITZA-GHITZA

  08 februarie 2017 12:17

  Am ajuns s-o traiesc si pe asta ! Postul de televiziune Antena A3, "MEDIATORUL ROMANIEI" !? Raspopitul gadea "MEDIATOR SEF" !!??La ora aceasta si tonomatul ciutacu, "MEDIAZA" din plin, la HATRINA lui GUITZA-GHITZA !

  raspunde comentariului
 • denes

  08 februarie 2017 12:10

  In lac sa facem ca Viktor Orban sa Scoatem rapid din tara lipitorile,ca banci multinationale,mafia lemnului,mine,industrie sevicii etc. intai ii atentionam sa aiba timp sa-si scoata cpitalul muncit cu truda de romani la salarii mizere. Noi am sperat ca vor muncii altii pentru noi,dar muncim noi pt, altii,ca noi asteptam ajutoare sociale fara sa facem nimic. Cei capabili si harnici ne-au fost momiti sa plece. Sa vedem cine apara tara la nevoie Pensionarii lenesii si leprele care au ramas sa ne conduca????Vai mama noastra si glontele e prea putin pentru ei,sa nu creada ca nu vor plati chiar si nepotii lor.

  raspunde comentariului
  • Esti dusmanul tarii!

   08 februarie 2017 20:12

   Toti cei care bateti campii contra investitorilor straini si a multinationalelor sunteti niste kgb-isti infiltrati si vreti sa deturnati Romania, ori sunteti spalati pe creier si ati absorbit teoria kgb-ista! Inctati cu propaganda asta dusmanoasa, anti-romaneasca! Romania a evoluat, romanii au evoluat, muncesc peste un milion in multinationale, au salarii bune, platesc taxe, sustin bugetul! Ce vreiti voi, tradatori ce sunteti? Vreti inapoi, sub cizma ruseasca, vreti inapoi in comunism? Plecati voi, lasati-ne in pace!!! Suntti tradatori!

   raspunde comentariului
 • avem doua tabere ;cea a lu Dragnea-hoti dar destepti si cea a lui Johanis- hoti sii prosti !

  08 februarie 2017 12:08

  Intre un hot prost si uu destept evdent ca este preferabil cel destept . Pe Johanis u-l poate acuza imeni de inteligenta! Decat asa presedinte ,mai bine lipsa !

  raspunde comentariului
  • Sa iti fi rusine!

   08 februarie 2017 20:24

   Cum indraznesti sa ii insulti pe cei care nu sunt de acord cu hotia si coruptia pesedista? Sunteti deci "hoti si destepti"?? Nu, mai draga, sunteti HOTI si NERUSINATI !!! Sunteti dusmanii Romaniei! Ca sa va aparati pielea si furtisagurile, ati atacat Justitia, ati batjocorit Codul Penal ! Nerusinarea voastra nu mai are limite! Iohannis a spus clar, "Ati castigat, acum guvernati si legiferati, dar nu oricum! In folosul Romaniei si al cetatenilor ei, nu in folosul penalilor!" De ce va deranjeaza acest lucru? Vreti legi in folosul penalilor, nu al romaniei???????

   raspunde comentariului
 • Misu

  08 februarie 2017 11:51

  Un crestin fara litera s este mustaciosul asta!

  raspunde comentariului
 • Sorin

  08 februarie 2017 11:49

  Dragnea si Co stiu foarte bine ca daca scapa de multinationale vor putea intoarce din nou Romania catre Rusia, ei asta isi doresc iar rusii chiar mai mult. Nu conteaza ca vor distruge tara, conteaza ca pot fura ei.

  raspunde comentariului
 • dinu

  08 februarie 2017 11:23

  de ce dezinformati lumea si instigati? ca urmare a unor aparitii in presa a faptului ca unele companii au obligat angajatii sa mearga la demonstratii presedintele comisiei de contro a sri a ceru verificarea acestor informatii si nu cercetarea companiilor respective numai in cazul cind informatiile se adeveresc se vor lua masurile legale adecvate de ce nu va place sa prezentati situatiile exact asa cum au fost si omiterea unei singure fraze dintrun comunicat tot manipulare se numesta

  raspunde comentariului
 • jack

  08 februarie 2017 11:12

  Pompiliu Singerean ai perfecta dreptate si noi avem informatii ca si in Congo sunt infiltarti astfel de companii mai ales de etinie frnaceza care este foarte rai ! despre ceilalti ... plecati in Congo da nu Brazavil ci Kinsasha ! Au jungla unde puteti trai fericiti cu duhul !

  raspunde comentariului
 • ardei umplut de gagesti cu "BUNATATI" de varan si guitza-ghitza

  08 februarie 2017 11:03

  Am ajuns s-o traiesc si pe asta !Antena A3,"MEDIATORUL" ROMANIEI !?Raspopitul gadea "MEDIATOR" !?

  raspunde comentariului
  • eu

   08 februarie 2017 11:08

   Ghinion pentru tine, antena 3 este singura televiziune care a chemat din stada din ambele piețe, din toate partidele, inclusiv de la somnoroși USR

   raspunde comentariului
   • @ eu

    08 februarie 2017 20:51

    Ghinionul este al Romaniei, ca are atatia corupti. Unii se compromit cu firimiturile de la masa elitei pesediste. Aviz amatorilor, daca pricepi aluzia! A ajuns Antena 3 sa medieze in societatea romaneasca, dupa ce a infestat mintile romanilor cu calomnii, cu minciuni ordinare, asigurand zi de zi penalilor de tip Dragnea, Tariceanu, etc, o tribuna de unde sa isi imprastie veninu???? De la Antenele lui Voiculescu a pornit poluarea morala a societatii, dezbinarea intre generatii, calomnierea Justitiei, a Presedintelui, murdarie morala care se revarsa si pe forumuri!

    raspunde comentariului
  • eu

   08 februarie 2017 11:06

   Ghinion pentru tine, antena 3 este singura televiziune care a chemat din stada din ambele piețe, din toate partidele, inclusiv de la somnoroși USR

   raspunde comentariului
 • Romania lucrului bine făcut!

  08 februarie 2017 11:00

  Hopa ! , se dau singuri de gol basisto-iohanisti . ,De fapt ei multinaționalele le apara nu Statul de Drept , . Chestia cu Ordonanță 13 este un pretext doar, pentru prosti ăștia cu telefoanele lanterna, miza este dubla pentru iohanisto-securisti, sponsori din multinaționale și sa nu se umble la codul penal, GHINION, Iohanis pica cat de curând, o data cu dansul pica și Cucuveaua mov, .Desteap-ta romane !, ghinionu, pentru Iohanis poate fi rezolvat intr-o săptămâna, max doua . ,Singura soluție, pentru Iohanis, ca sa evite ghinionul este sa îmbrace chiloți pe dos și sa iasă la mitingul din Piața Victoriei

  raspunde comentariului
 • ion

  08 februarie 2017 10:06

  ce stiu astia de economie ? dragnea si taricila..halesc doar bani din buget ...au facut ei vreun surub vreodata..??!!

  raspunde comentariului
 • spok

  08 februarie 2017 10:04

  Ridica-te Mircică,trezește-te Florine ca pleacă multinaționalele și rămânem cu fundu-n praf...Hai sictaair mai daair d' aicișea!Se sperie si pleacă finanțatorii generoși ai atâtor campanii electorale...Sictaair!Ce legislație din care stat membru al UE non euro permite afișarea la comercializarea unui produs șisau serviciu într-o alta moneda decât cea națională?Ridica-te Mircică ia-l pe Florinache si trageți o tura pe la Vodafone,Orange si toate celelalte reprezentanțe...nimeni nu-i întreabă de profitu' repatriat și sub ce forma pleacă...habar n-aveți de cum se fac banii p-acolo...poate doar fata din multinațională sa va explice ce și cum...

  raspunde comentariului
  • eu

   08 februarie 2017 11:04

   Ghinion, Fata din multinațională ce scrie articole pe aici, este basisto-iohanisto-securista

   raspunde comentariului
 • .

  08 februarie 2017 9:58
 • Doru

  08 februarie 2017 9:50

  Minciuna prin omisiune !" Multinationalele sunt singurele care fac productie in Romania" Ganditi-va la cei 3 emitenti de tichete de masa aflati in piata noastra.Fac "productie" adica tiparesc tichete de masa.. Tare complex ...nu ?Toate sunt firme straine cu profit declarat pt ca este si altfel de ...profit anual de 30 milioane de lei.Adevarul e ca sunt firme care fac bani multi pe seama prostiei noastre.In exemplul de mai sus Ungaria , a rezolvat problema astfel. Statul emite tichete de masa , iar profitul e directionat catre scoli, spitale etc.

  raspunde comentariului
  • Becali

   08 februarie 2017 10:08

   stai linistit ca daca era usor le tiparea firmele lui Ghita, Videanu sau Voiculescu.

   raspunde comentariului
 • Relu

  08 februarie 2017 9:49

  Deși dețin puterea legislativă , pe cea financiară și pe cea administrativă ei rămân credincioși modelului comunist, bazat pe sărăcie și teroare. Comunismul le este far călăuzitor, cu alimentare goale, cu cartele alimentare, cu pâine raționalizată etc. Băieții aceștia răi, lacomi, avizi de putere, își pierd orice rațiune când își adulmecă prada. Și aceasta este o anumită parte a populațiunii, care are în față lideri precum Floricica Dansatoarea, Liviu Nicolae Dictatorul etc. Să ne temem deei!

  raspunde comentariului
 • Dorel

  08 februarie 2017 9:09

  Multinationalele sunt singurele companii care mai fac productie, in rest oamenii merg la servici pentru a socializa.

  raspunde comentariului
 • Devil Shaiseh

  08 februarie 2017 1:40

  Sunt mai multe abuzuri care se fac. Dar este clar ca oamenii astia nu inteleg ce se intampla cu Romania si ca ce a mers pana acum nu va mai merge de acum inainte

  raspunde comentariului
 • Tupeu de pesedist!!!!

  07 februarie 2017 23:39

  Acest individ, Președintele comisiei SRI, Adrian Țuțuianu - PSD, dotat cu un singur neuron atrofiat, risca mediul de afaceri din Romania si posturile celor care lucreaza la multinationale. Pentru imbecilitatea si nesimtirea lui va plati toata Romania! De ceea sunt necesare alegeri anticipate! Romania nu este un kulag pesedist, Țuțuiene !!!! Ce le faci celor de la multinationale?? Le dai peste degete???

  raspunde comentariului
  • Doru

   08 februarie 2017 9:59

   Da tipul e un rau pt ca a inceput sa intrebe SRI-ul de firmele ce le detin , Hexipharma, Romania TV, Realitatea TV, firma in faliment de vreo 5 ani....

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design