21.6 C
București
joi, 4 iulie 2024
AcasăSpecialFabrici de facturi pentru evaziune fiscală

Fabrici de facturi pentru evaziune fiscală

UPDATE

 

Ion Oboja, fost vicepreședinte al UTI, este cercetat în libertate, sub control judiciar, au decis miercuri noaptea procurorii DIICOT. El este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. Alături de Obloja , sunt cercetate alte patru persoane, între care și rude apropiate ale acestuia.

Obloja a atras în schemele sale infracționale și pe Cristian Demostene Marulis, Rozalia Ionescu, Ariton Stan, Ioan Cristian Manole și Florin Gabriel Stroe, angajați la UTI.  

Beneficiind de cunoștințele economice ale unor angajați din grupul de firme UTI (Cristian Demostene Marulis și Rozalia Ionescu), Ion Obloja a conceput un mecanism foarte elaborat în care fiecare membru al grupului avea atribuții specifice, acționând în mod concertat și coordonat.

Astfel, membrii grupului cunoșteau foarte bine practica organelor de control fiscal că, în majoritatea cazurilor, verificările în cazul societăților comerciale se extind doar cu privire la firmele de la care au fost înregistrate facturile de achiziție, fără a se continua aceste verificări pe lanțul achizițiilor spre a se stabili realitatea acestora.

Pornind de la aceste considerente, Ion Obloja a creat un sistem de firme care funcționa pe trei paliere, fapt ce a necesitat înființarea și administrarea unor societăți comerciale de tipul "fabrici de facturi". Acest tip de societate comercială este situată pe ultimul palier infracțional și se caracterizează prin aceea că nu își declară toate veniturile ce provin în mod exclusiv din prestări de servicii și emit facturi fiscale către firmele situate pe palierul doi infracțional, facturi fiscale pe care, de asemenea, nu le înregistrează în contabilitate.

Cunoscând modul de lucru al organelor cu atribuții de control, membrii grupului au folosit o perioadă de timp aceste societăți, după care au dispus cesionarea părților sociale, iar apoi radierea acestora. Înainte de radierea acestor societăți, se emiteau facturi fiscale ce atestau activități comerciale fictive către societățile controlate de membrii grupului, fie pentru diminuarea profitului, fie pentru retragerea unor sume în numerar.

=====

Ion Obloja, fost vicepreședinte al companiei UTI, tatăl, fratele și soția sa ar fi implicați într-o rețea de firme create pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Procurorii au făcut percheziții domiciliare, găsind câteva zeci de mii de euro, lire sterline, dolari și franci elvețieni, ascunse și printre hainele din dulapuri sau sub pat. Cinci membri ai rețelei, printre care și coordonatorul Ion Obloja, au fost duși la DIICOT din București pentru audieri.

Ion Obloja este acuzat că între 2009-2011 (perioadă în care a fost și vicepreședinte la UTI) ar fi creat un sistem de firme care funcţionau pe trei paliere, ­unele fiind de tipul „fabrici de facturi”, susțin procurorii DIICOT.  Acesta, fratele său, Dorel Obloja, și  soţia sa, Sorina Luminiţa Obloja, erau asociaţi și administratori în mai multe societăți cu obiect de activitate „prestări servicii”. La acest grup au aderat mai multe persoane, printre care contabili și administratori de firme, afirmă anchetatorii. Firmele respective  ar fi folosite pentru emiterea ­unor facturi fiscale false, prin care erau atestate relaţii comerciale fictive care să justifice majorarea artificială a cheltuielilor și implicit deducerea de TVA, conform DIICOT.

În mecanismul firmelor pe trei paliere, fiecare membru al grupului avea atribuţii specifice și acţiona concertat și coordonat. Administratorii firmelor ar fi ajutat la retragerea unor sume importante de bani provenite din lichidarea unor societăţi în insolvenţă ori a bunurilor acestora, societăţi ce s-ar fi aflat în portofoliul firmelor de lichidare deţinute de membrii grupului infracţional organizat, susțin procurorii.

Mecanismul ar fi fost pus la punct de Ion Obloja, iar fiecare membru al rețelei ar fi avut rolul său dinainte stabilit. Ion Obloja s-ar fi folosit și de cunoștinţele economice ale mai multor angajaţi din grupul de firme UTI, acuză DIICOT.

Surse judiciare au comunicat presei că s-ar fi făcut percheziții și la sediul UTI de la Aeroportul Otopeni. Într-un comunicat de presă, UTI a anunțat că nici un sediu al său nu a fost percheziționat și că vicepreședintele Ion Obloja a părăsit grupul în 2011.

Fostul președinte al UTI, acuzat de dare de mită

Acesta nu este primul scandal judiciar legat de numele UTI. Anul trecut patronul grupului, Tiberiu Urdăreanu, a fost reținut de DNA pentru că l-ar fi mituit pe fostul primar al Iașilor Gheorghe Nichita.

Edilul ar fi întocmit în așa fel caietul de sarcini pentru ca un contract de achiziții publice să fie câștigat de o firmă din grupul UTI.

Primarul Nichita ar fi primit sume de bani cu titlu de mită, 10% din valoarea contractelor.

Deoarece și-ar fi recunoscut vinovăția, Urdăreanu a scăpat de arestul preventiv. Ulterior, pentru a-și îmbunătăți situația juridică, Tiberiu Urdăreanu l-ar fi denunțat pe politicianul Ludovic Orban. Politicianul i-ar fi cerut 50.000 de euro pentru a plăti doi patroni de la două televiziuni cu scopul de a-i promova ima­ginea în campania electorală la alegerile locale. Solicitarea politicianului ar fi fost înregistrată de tehnica instalată pe corpul lui Urdăreanu. După scandalul de corupție, Tiberiu Urdăreanu a anunțat că a renunțat la conducerea grupului UTI.

Grupul UTI este unul dintre liderii de piață în domeniul IT, având numeroase contracte cu instituții ale statului din administrația centrală și locală.    

Cele mai citite

Bărbat de 45 de ani arestat preventiv. Știind că are HIV, acesta a întreținut relații sexuale neprotejat cu o femeie

Un bărbat în vârstă de 45 de ani a fost plasat în arest preventiv într-un dosar în care este acuzat că a întreținut relații...

Bunicul Biden și spiridușii de campanie

Dezbaterea televizată dintre Joe Biden și Donald Trump este îndelung comentată. Dar puțini au sesizat că, oricât de împovărătoarea ar fi tensiunea, consilierii nu-și...

Un înalt comisar al ONU denunță discursurile ce instigă la ură în timpul campaniilor electorale

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, şi-a exprimat miercuri îngrijorarea în legătură cu discursurile ce instigă la ură şi limbajul dezumanizant...
Ultima oră
Pe aceeași temă