15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDelegaţie româno-germană în Republica Moldova

Delegaţie româno-germană în Republica Moldova

În perioada 12-14 septembrie, Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a organizat, în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti, o delegaţie româno-germană în Republica Moldova. Sebastian Metz, directorul AHK România, împreună cu 13 reprezentanţi ai mediului de afaceri românesc şi german s-au aflat pentru trei zile în ţara vecină pentru a se informa direct de la sursă şi a explora oportunităţile de afaceri pe care aceasta le oferă. Impactul delegaţiei a fost puternic în rândul firmelor şi instituţiilor locale, acestea dovedind o mare deschidere pentru cooperare.

Organizarea acestei deplasări a venit ca răspuns la invitaţia lansată de vicepremierul Octavian Calmîc în cadrul întâlnirii lunare a membrilor AHK România din luna martie a.c. AHK România a colaborat în cadrul proiectului în primul rând cu partenerii săi tradiţionali: Ambasada Germaniei în Republica Moldova, GTAI (Germany Trade and Invest – Agenţia germană pentru relaţii economice internaţionale) şi GIZ (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit). Eforturile organizatorice au fost susţinute şi de către MIEPO (Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova).

Delegaţia a fost primită de către viceministrul economiei, Vitalie Iurcu. La întâlnirea de lucru au participat de asemenea reprezentaţi ai Ministerului Finanţelor din Republica Moldova, ai autorităţilor vamale şi ai MIEPO. Ministrul Iurcu a concluzionat că ”existența unui climat fiscal favorabil pentru investitori, amplasarea geografică avantajoasă, accesul liber pe piața externă, precum și alte facilități oferite de autoritățile naționale constituie unele din principalele avantaje investiționale oferite de Republica Moldova companiilor care vin cu proiecte investiționale”.

Pe parcursul celor trei zile au mai fost vizitate companii moldoveneşti cât şi companii cu capital german prezente în Republica Moldova, cum ar fi CMC-KNAUF SA, Steinel Electronic dar şi Universitatea Tehnică a Moldovei şi Şcoala profesională nr. 5 din Bălţi, şcoală în care a fost implementat un sistem de educaţie dual după model german la iniţiativa celui mai mare angajator german din piaţa locală – Dräxlmaier Group,

În vederea facilitării de contacte cu potenţiali parteneri de afaceri, AHK România a organizat atât o recepţie foarte bine vizitată, dar şi o bursă de cooperare în cadrul căreia au avut loc peste 50 de întâlniri bilaterale între participanţii la delegaţie şi companii din Republica Moldova.

Sebastian Metz explică: „Viziunea acestui proiect a fost de natură trilaterală – în calitate de organizaţie bilaterală urmărim interesele tuturor membrilor noştri – atât germani cât şi români – şi este în interesul acestora să evaluăm şi să le prezentăm oportunităţile de afaceri pe care le oferă acest amplasament investițional”.

Participanţii la delegaţie s-au arătat foarte mulţumiţi de această primă vizită şi încrezători cu privire la activităţile lor viitoare în Republica Moldova.

 

 

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă