18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce se amână fuziunea dintre Alpha Bank şi EFG Eurobank

De ce se amână fuziunea dintre Alpha Bank şi EFG Eurobank

Alpha Bank a anunţat că vrea o nouă adunare a acţionarilor în privinţa fuziunii cu EFG Eurobank, care să fie informată de costurile celor două grupuri privind reducerea datoriilor Greciei, însă EFG afirmă că fuziunea a fost deja aprobată de acţionari şi condiţionată doar de acordul autorităţilor, potrivit Mediafax.

Cele două bănci au revenit cu informaţii mai detaliate, după ce iniţial au remis bursei din Atena comunicate foarte scurte.

Grupul Alpha Bank a anunţat, luni, într-un prim comunicat transmis bursei, că nu poate da o estimare precisă pentru pentru un calendar şi evoluţia de ansamblu a fuziunii celor două bănci. Anunţul foarte scurt al Alpha Bank a fost urmat de un răspuns la fel de scurt al EFG, care informa că se consultă cu Alpha Bank pentru a finaliza procesul de fuziune cât mai curând posibil. Potrivit EFG, nu existau motive pentru a amâna încheierea fuziunii.

Alpha Bank a revenit cu un al doilea comunicat în care a explicat că adunarea generală a acţionarilor băncii din noiembrie nu a luat în calcul impactul costurilor din participarea celor două bănci în programul de reducere a datoriilor statului elen către creditorii privaţi. Liderii europeni au convenit la sfârşitul lunii octombrie cu reprezentanţi ai sectorului bancar internaţional ca investitorii privaţi care deţin obligaţiuni ale Greciei să accepte pierderi de 50%. Detaliile acestei înţelegeri se discută încă, iar un acord final ar putea fi anunţat în această săptămână.

Conducerile celor două bănci au confirmat la momentul respectiv că nu pot determina impactul implicării în reducerea datoriilor statului elen, din cauza lipsei de claritate asupra termenilor implmentării, se arată în comunicatul Alpha Bank.

“Alpha Bank intenţionează să aştepte finalizarea termenilor acordului de implicare a sectorului privat în reducerea datoriilor Greciei şi să întrunească o adunare generală a acţionarilor, care să fie informată şi să decidă în consecinţă”, se arată în al doilea comunicat al Alpha Bank. Banca notează că, potrivit aşteptărilor, impactul asupra celor două părţi va fi disproporţionat.

Potrivit celui de-al doilea comunicat al EFG Eurobank, transmis ca răspuns la al doilea anunţ al Alpha Bank, finalizarea fuziunii, deja aprobată de adunările generale ale acţionarilor în noiembrie, a avut drept singură condiţie acordul autorităţilor competente din Grecia.

“Toate aprobările necesare au fost obţinute şi mai sunt în aşteptare doar semnarea actului notarial, formalităţi procedurale şi aprobări formale”, se araă în comunicatul EFG.

La momentul adunărilor generale, se cunoşteau deja parametrii şi cadrul de bază pentru participarea sectorului privat la reducerea datoriilor statului elen, conform deciziilor luate la summit-ul UE din 26-27 octombrie, potrivit băncii.

Chiar dacă impactul final nu era cunocut, deciziile adunărilor generale ale acţionarilor nu au stabilit drept condiţie pentru finalizarea fuziunii încheierea unui acord pentru reducerea datoriilor Greciei sau evaluarea impactului şi nimic de acest fel nu a fot comunicat comunităţii investitorilor.

“Toate condiţiile şi aprobările fuziunii au fost îndeplinite şi nu este necesară nicio altă decizie din partea unei entităţi corporatiste”, notează EFG.

La 13:40, acţiunile Alpha Bank se aflau pe bursa din Atena în creştere cu 14,5%, iar cele ale EFG în urcare cu 0,38%. Cotaţia EFG a înregistrat un declin de aproape 11% în prima parte a şedinţei de luni, înainte de a recupera pierderile. Cotaţiile celor două bănci au fost suspendate luni, ca urmare a anunţurilor legate de fuziune.

Alpha Bank şi EFG Eurobank, situate pe poziţiile a doua şi a treia în topul băncilor din Grecia, au convenit în august să fuzioneze şi să creeze cea mai mare bancă a ţării, pentru a face faţă mai uşor crizei datoriilor.

După ce Alpha Bank a anunţat, luni, că vrea să aştepte finalizarea acordului pentru reducerea datoriilor Greciei, Ministerul elen al Finanţelor a transmis, într-un comunicat citat de agenţia Athens News şi Reuters, că nu există niciun motiv pentru care negocierile privind schimbul de obligaţiuni ar trebui să afecteze procesul de fuziune dintre cele două bănci.

“Managementul celor două bănci a urmărit îndeaproape negocierile dintre Grecia şi creditorii privaţi. Astfel, ei cunosc acordul cadru PSI (participarea sectorului privat la programul de salvare a Greciei – n.r.), care nu este nou şi nu a fost modificat faţă de varianta luată în calcul anterior”, se spune în comunicat.

Expunerea EFG pe obligaţiuni ale statului elen este de aproximativ două ori mai mare decât cea a Alpha Bank. EFG deţine obligaţiuni guvernamentale de 6,9 miliarde de euro, iar Alpha Bank de 3,8 miliarde de euro, potrivit Reuters.

“Piaţa estimează că termenii acordului s-ar putea schimba în favoarea Alpha Bank. EFG Eurobank are un portofoliu mai mare de obligaţiuni guvernamentale elene, aşa că, potrivit pierderilor rezultate din valoarea netă actuală a obligaţiunilor de stat, n.r.), va avea un necesar de recapitalizare mai mare”, a declarat un analist bancar.

În urma fuziunii, acţionarii EFG Eurobank, a doua mare bancă din Grecia, ar trebui să primească 5 acţiuni la compania formată prin fuziune, care se va numi Alpha Eurobank, în schimbul a 7 titluri existente Eurobank. De asemenea, pentru fiecare acţiune Alpha Bank va fi acordată o acţiune Alpha Eurobank.

“Piaţa consideră că Alpha Bank este într-o poziţie mai bună dacă se modifică raportul schimbului de acţiuni sau se renunţă la fuziune”, a declarat traderul-şef al Beta Securities, Takis Zamanis.

În România, Consiliul Concurenţei a autorizat absorbţia EFG Eurobank de către Alpha Bank, stabilind că fuziunea nu denaturează concurenţa pe piaţa românească. În România, fuziunea EFG Eurobank, acţionarul majoritar al Bancport, cu Alpha Bank va duce la cea mai mare consolidare înregistrată până în prezent pe piaţa locală, banca rezultată urmând să ocupe locul al treilea în funcţie de active.

În România, grupul Alpha deţine controlul asupra Alpha Bank România, Alpha Leasing România IFN, SSIF Alpha Finance România, Alpha Insurance Brokers, Alpha Astika Akinita România şi AGI-RRE Participations 1.

Pe piaţa locală, grupul EFG deţine controlul asupra Bancpost, EFG Eurobank Finance, EFG Eurobank Securities, EFG Leasing IFN, EFG Eurobank Property Services, EFG Retail Services IFN, Eliade Tower, IMO Property Investments Bucuresti, IMO-II Property Investments, Retail Development, Seferco Development, EFG Eurolife Asigurari de Viata, EFG Eurolife Asigurari Generale şi EFG IT Shared Services.

Cele mai citite

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă