10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCIS: Taxa pe stâlp şi acciza la carburanți nu au avut efectele...

CIS: Taxa pe stâlp şi acciza la carburanți nu au avut efectele scontate

Taxa pe stâlp, creșterea accizei la carburanți sau electorata nu au avut efectele anticipate de Guvern, consideră Steven van Groningen, membru în conducerea Consiliului Investitorilor Străini. În plus, acesta condamnă Executivul că nu a făcut studii de impact și nici nu a avut consultări cu mediul de afaceri înainte de a adopta aceste măsuri.

"Dialogul dintre mediul de afaceri și Guvern s-a îmbunătățit în ultimii doi ani, mai ales prin intermediul Coaliției pentru Dezvoltarea României. Există un dialog, o agendă clară, ceea ce este foarte important. Este un pas mare înainte. Aceasta este însă o structură mai puțin formală, iar structurile care sunt create special pentru dialog social nu prea funcționează în România, asta este temă de discuție", a spus van Groningen, potrivit Mediafax.

El a arătat că deși s-a făcut un pas înainte în ceea ce privește dialogul atunci când vine vorba de transparență lucrurile lasă de dorit.

"Avem Legea 281, privind transparența decizională, care stabilește clar cum să fie adoptată legislația. Este bine că avem legi, dar degeaba dacă nu le respectăm", a adăugat van Groningen.

El s-a referit la mai multe proiecte de acte normative care nu au trecut prin etapele prevăzute în legislația privind transparența decizională.

"Insolvența persoanelor fizice de exemplu. Scrie în acordul cu FMI că Guvernul nu va promova această inițiativă, dar faptul că o discutăm nu este un element de predictibilitate. Nu a existat consultare cu mediul de afaceri pe acest subiect. Un alt exemplu este propunerea privind impozitarea a 85% din cesiune de creanțe bancare. Nu există un studiu de impact, nu a avut loc consultare, iar măsura trebuie legiferată prin Codul Fiscal, nu prin lege cu articol unic", a explicat reprezentantul CIS.

În acest context, van Groningen apreciază că piața locală nu a ajuns la acel nivel de predictibilitate și de dialog pe care mediul de afaceri și-l dorește.

El a ridicat și problema numărului mare de ordonanțe de urgență adoptate de Guvern.

"Avem o ordonanță de urgență la trei zile. Este un semnal bun că în acest an numărul ordonanțelor de urgență s-a redus (73 față de 115 în 2013). Important este să avem o consultare mai bună, să respectăm legea în domeniul transaprenței, să existe la fiecare propunere studii de impact, să nu ne grăbim și să alocăm timp mult pentru consultare. Facem pași, dar nu am ajuns la un nivel care să ne ajute la un mediu mai predictibil și la o creștere economică mai mare", a spus el.

În opinia sa, din cauza lipsei de studii de impact măsuri precum taxa pe stâlp, creșterea accizei cu 7% la carburanți, dar nici electorata nu au dus la rezultatele scontate de guvernanți, mai scrie Mediafax.

CIS este una dintre cele mai importante organizații de investitori din România și reunește 20 de companii cu capital străin care cumulează două treimi din totalul investițiilor de pe piața locală.

Cele mai citite

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă