Papa Benedict al XVI-lea deplânge faptul că scandalurile sexuale „au atins un nivel inimaginabil” în 2010, ceea ce a afectat serios imaginea Bisericii, informează Realitatea.net
Suveranul Pontif a subliniat că Biserica Romano-Catolică trebuie să analizeze serios situaţia pentru a vedea unde s-a greşit, să ajute victimele abuzurilor sexuale comise de preoţi şi să găsească o cale pentru a preveni intrarea agresorilor în rândurile clericilor.
„Trebuie să ne întrebăm ce putem face pentru a repara pe cât posibil nedreptăţile”, a spus Papa, într-un mesaj de Crăciun adresat ierarhiei Vaticanului.
„Trebuie să ne întrebăm ce este rău în proclamaţia noastră, în întregul nostru mod de viaţă creştină, de s-a ajuns la astfel de întâmplări”, a continuat Papa Benedict al XVI-lea.
În ultimele luni, anchete desfăşurate în Irlanda, Germania, Belgia şi Olanda au scos la iveală numeroase cazuri de copii abuzaţi sexual de clerici şi, mai grav, faptul că astfel de acte regretabile au fost acoperite de mai marii bisericilor.
Victimele abuzurilor au acuzat Vaticanul că nu a acţionat cu mână de fier împotriva preoţilor căzuţi în păcat şi că a apelat la tertipuri birocratice şi la aplicarea inechitabilă a legilor Bisericii pentru a-i proteja pe agresori.
În apărarea sa, Vaticanul a dat publicităţii recent o scrisoare datând din 1988, în care se arată că Papa Benedict, pe atunci cardinalul Joseph Ratzinger şi şef al biroului doctrinal de la Vatican care se ocupa cu cazurile de abuz sexual, a propus pedepse aspre pentru preoţii agresori, dar că demersul său nu a avut succes la acea vreme.
După scandalul sexual în care a fost implicată Biserica în SUA, în 2002, Vaticanul a introdus o serie de norme privind pedepsirea preoţilor, iar episcopii americani au aplicat o politică de toleranţă zero faţă de clericii suspectaţi de abuzuri, aceştia fiind suspendaţi la prima acuzaţie. Victimele au considerat însă aceste măsuri tardive şi nesemnificative, iar în noiembrie câteva zeci de victime ale abuzurilor preoţilor s-au adunat la Roma pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de Vatican şi pentru a-i cere Papei să nu se limiteze la a prezenta scuzele Bisericii, ci să ia măsuri concrete.
Vaticanul lucrează în prezent la un ghid pentru episcopiile din întreaga lume privind procedura în cazurile de abuz, iar acesta prevede raportarea unor astfel de incidente autorităţilor civile din ţările respective.
„Suntem conştienţi de gravitatea deosebită a acestui păcat comis de preoţi şi de faptul că suntem responsabili în acest caz”, a menţionat Papa Benedict al XVI-lea, adăugând că scandalul sexual care zguduie din temelii Biserica Romano-Catolică trebuie privit în contextul general al vremurilor noastre, în care pornografia infantilă şi turismul sexual sunt flageluri care trebuie aspru condamnate.