10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalB1 TV, somat de CNA din cauza lui Banciu. Află de ce

B1 TV, somat de CNA din cauza lui Banciu. Află de ce

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de joi, să someze public televiziunea B1 TV din cauză că, în emisiunea “Lumea lui Banciu” din 6 iunie, realizatorul Radu Banciu i-a transmis lui Gigi Becali că “o să îl calce în picioare”, scrie Mediafax.

CNA a primit două reclamaţii în urma difuzării emisiunii “Lumea lui Banciu” din 6 iunie, în care se spune că Radu Banciu l-a “atacat” şi i-a transmis “ameninţări directe” lui Gigi Becali.

Potrivit monitorizării CNA, în respectiva emisiune, Radu Banciu a citit şi comentat un comunicatul de presă remis de Gigi Becali, aflat în prezent în închisoare.

“A dat un comunicat la gura puşcăriei, i l-a transmis lui M.M., da, doi chiori s-au întâlnit şi unul îi dicta celuilalt (…) «Am ieşit definitiv şi irevocabil din viaţa publică, aşa că vor rog, din inimă», asta scris între virgule, «pentru cât v-am stat la dispoziţie atâta timp, un minim respect pe care cred că-l merit» (…) Şi acum eşti la mâna noastră, deci niciodată, băiatule, niciodată n-o să te iertăm! Şi când o să avem noi chef, o să vorbim despre tine, uite-aşa te tocăm, uite-aşa! Mărunt şi de o mie de ori pe zi, dacă va fi nevoie. Să mă ţii minte toată viaţa ta, nenorocitule, da? Uite asta ţi-am transmis-o aşa, ca de la om la om. Cu mine nu-ţi merge băiatule, şi-o să te toc şi-o să te fac zdrenţe, acolo unde eşti, cât mai jos o să fii, tot aşa o să calc în picioare, câte zile vei avea, să nu spui că nu ţi-am spus”, a spus Radu Banciu.

Prezent la şedinţa de joi a CNA, Rareş Aniţa, reprezentantul B1 TV, a spus că Radu Banciu a folosit un limbaj metaforic şi nu l-a ameninţat pe Gigi Becali.

“Eu, personal, nu m-am bucurat că domnul Becali a devenit un personaj mediatizat şi un fel de model (…) dar nici nu pot să accept asemenea atitudine, indiferent că e vorba despre Gigi Becali (…) Tu nu poţi, ca realizator de emisiune, să spun că «te fac zdrenţe, te toc, te joc în picioare» (…) Este ameninţare publică”, a spus Lorand Turos, membru al CNA. El a propus o amendă de 20.000 de lei pentru televiunea B1 TV.

La rândul său, Radu Călin Cristea, membru al CNA, a spus: “Există indiscutabil derapaje, aşa după cum derapaje vor exista şi în raportul de monitorizare care stă la rând (emisiunea “În gura presei”, realizată de Mircea Badea, n.r.)”. El a propus aplicarea unei somaţii publice televiziunii B1 TV, precizând că aceeaşi sancţiune o va propune şi în cazul televiziunii Antena 3, pentru emisiunea “În gura presei”, subiect care urmează să fie discutat în şedinţa de joi a CNA.

“Eu nu sunt de acord cu această abordare. Eu sunt de principiu că amândoi radiodifuzorii – Antena 3 şi B1 TV, punându-i unul lângă celălalt, sunt de amendat, nu discut în ce măsură fiecare dintre radiodifuzori. Observ că trecem la hai să sancţionăm B1 TV acum, eventual cu o somaţie, pentru că ştim că urmează Antena 3, unde, din punctul meu de vedere, e mult mai grav (…) Ar trebui să luăm aceste două emisiuni în paralel şi să ne aplecăm asupra emisiunilor într-un mod echidistant şi egal”, a spus, în schimb, Valentin Jucan, membru al CNA.

În urma votului membrilor CNA, doar propunerea de somare publică a B1 TV a întrunit numărul necesar de voturi (minimum şase) şi a fost aplicată.

“Pentru” somarea publică a B1 TV au votat Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea şi Radu Călin Cristea, în timp ce “împotrivă” au votat Valentin Jucan şi Lorand Turos.

Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 32, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia “Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor” şi a articolului 34, alineatul 1 din Cod – “Orice persoană are dreptul la propria imagine”.

Totodată, B1 TV a încălcat articolul 18, litera a din Cod, conform căruia “Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 – 23.00 producţii care prezintă: violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat”, având în vedere că emisiunea lui Banciu a fost reluată a doua zi, la o oră accesibilă minorilor (în jurul orei 07.00).

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Premieră mondială! Taxa pe care trebuie să o plătești dacă vrei să vizitezi Veneția

Veneția, una dintre cele mai frumoase și vizitate destinații din lume, se confruntă de mult timp cu provocări legate de turismul de masă, iar...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă