În ultimii ani, importanţa bibliotecilor publice a crescut în rândul românilor şi este similară cu cea europeană deoarece serviciile oferite de biblioteci s-au diversificat pentru a răspunde nevoilor comunităţii, arată un studiu comparativ efectuat în ţările europene.
Astăzi, 2,6 milioane de români (16%) frecventează bibliotecile publice. Deşi împrumutul cărţilor a rămas în continuare în topul serviciilor oferite de biblioteci, tot mai mulţi români merg la bibliotecă pentru a accesa informaţii în soluţionarea unor probleme legate de educaţie sau sănătate, găsirea unui loc de muncă sau dezvoltarea unui plan de afaceri, comunicarea cu rudele sau prietenii din ţară şi străinătate.
Studiul arată că peste 200.000 persoane dintre utilizatorii bibliotecilor au căutat online un loc de muncă. Dintre aceştia, 28.500 dintre aceştia au aplicat pentru un loc de muncă cu asistenţa bibliotecarilor şi 9.000 de adulţi au fost angajaţi, adică aproape 1/3 dintre aplicanţi cu procent de reuşită.
În condiţiile în care România are în continuare unul din cele mai mici procentaje de acces permanent la internet (54% din gospodării au internet la nivel naţional, penultimul loc printre ţările UE, conform Eurostat 2012), bibliotecile publice dotate cu internet le oferă românilor posibilitatea de a accesa informaţie gratuit.
Rolul sporit al bibliotecii în comunitate este recunoscut de către 61% dintre români care consideră că biblioteca publică îndeplineşte nevoile comunităţii, situând România pe locul 5, după ţări precum Finlanda (87%), Danemarca (69%), Spania (66%) şi Belgia (62%). În plus, 90% dintre cei care au folosit calculatorul într-o bibliotecă publică au declarat că şi-au rezolvat cel puţin o nevoie, comparativ cu media europeană de 83%.
Citeşte şi Lecţii de striptease, modalitate inedită de a aduce oameni la bibliotecă
Cu un procentaj considerabil, 64%, românii consideră că biblioteca publică are nevoie de finanţare suplimentară. Acest lucru ar remedia problemele cu care se confruntă bibliotecile din România legate de fondul insuficient de carte, spaţiu, personal sau tehnologie modernă de acces la informaţiei.
Studiul a fost realizat de TNS, pentru Fundaţia Bill&Melinda Gates, în perioada octombrie – noiembrie 2012, şi a vizat modul în care sunt utilizate bibliotecile publice şi ce impact au în viaţa de zi cu zi. Acesta a cuprins 17.800 respondenţi din 17 ţări din Uniunea Europeană: Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Germania, Denemarca, Grecia, Spania, Finlanda, Franţa, Italia, Lituania, Letonia, Olanda, Polonia, Portugalia, România şi Anglia.
Citeşte şi TOP 10 Biblioteci in Bucuresti