Cum s-a românizat România

de [email protected] , 16 iulie 2015 - stire actualizata la ora 21:13, 16 iulie 2015
Cum s-a românizat România

nouă carte a lui Lucian Boia. Şi, ca de fiecare dată, un subiect nou şi o privire altfel. Noutatea demersului explică interesul din ce în ce mai mare pe care îl stârnesc lucrările sale, şi nu numai printre cititorii români, ci şi în afara României – dovadă stând numeroasele traduceri în engleză, franceză şi germană, ca şi în maghiară, polonă sau bulgară.

Recent, la Universitatea din Jena i s-a acordat de către Südosteuropa-Gesellschaft medalia „Konstantin Jireček“ pentru merite deosebite în domeniul cercetării istorice. „Lucian Boia a abordat în cărţile lui teme noi, pornind pe urma unor mituri rar supuse dezbaterii“, se spune în Laudatio rostită cu acest prilej.

„Fiecare popor îşi are propria experienţă cu «ceilalţi». Puţine însă în asemenea măsură şi cu asemenea intensitate precum românii. Situat într-o regiune «deschisă» şi multă vreme vag structurată, actualul spaţiu românesc a cunoscut o diversitate de dominaţii politice şi de infuzii etnice şi culturale.“

În Vechiul Regat de dinainte de 1918, populaţia oraşelor era cât se poate de amestecată sub aspect etnic şi cultural. În perioada interbelică, România Mare cuprindea, alături de românii majoritari, o diversitate de naţionalităţi ca niciunde în Europa.

Lucian Boia înfăţişează modul cum, începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, apoi în perioada comunistă şi în anii care au urmat, această diversitate a dispărut aproape cu desăvârşire.

România e astăzi mai românească decât oricând. Din păcate, arată autorul, şi românii s-au „românizat“, rupându-se în mare măsură, prin izolaţionismul practicat de regimul comunist, de valorile culturii occidentale pe care se clădise România modernă. 

 

Comentarii

 • maramuresanu

  18 iulie 2015 15:06

  Din nefericire,Romania s-a romanizat si se...rromanizeaza tot mai mult!

  raspunde comentariului
 • Silviu

  16 iulie 2015 23:56

  Lucian Boia cultiva niste teze anti-romanesti evidente, dar intr-un mod cult, paternalist, cu titluri senzationaliste menite sa scandalizeze sau sa suscite curiozitatea normala a orcarui om cand ia contact pentru prima data cu o zicere nemaiauzita. In rest, siruri plictisitoarea de sofisme si de "adevaruri" neadevarate, precum si ignorarea unor segmente de istorie sau unor domenii stiintifice auxiliare istoriei. In conditiile in care noi ne ducem la vale ca popor, cu o natalitate negativa de 25 de ani si emigratie masiva, si in conditiile in care iesi pe strada si intrebi orice copil cine a fost Constantin Brancoveanu si primesti fel de fel de raspunsuri nastrusnice, cartile in stil morbid-senzationalist ale d-lui Boia sunt exact bomboana de pe coliva Romaniei.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design