15 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSpecialCelebrul roman ”Să ucizi o pasăre cântătoare” a fost exclus din lista...

Celebrul roman ”Să ucizi o pasăre cântătoare” a fost exclus din lista de lecturi pentru clasa a opta în statul Mississippi

Romanul ”Să ucizi o pasăre cântătoare”, de Harper Lee, a fost exclus din lista de lecturi pentru clasa a opta într-un district şcolar din statul american Mississippi, din cauză că acesta conţine un limbaj care îi deranjează pe unii cititori, informează, luni, The Guardian citat de News.ro.

”Au fost înregistrate plângeri în legătură cu acest roman. Acesta conţine un limbaj care deranjează o parte din cititori, iar noi putem preda aceeaşi lecţie, folosind alte cărţi. Romanul se află în continuare în biblioteca noastră. Însă, vor folosi o altă carte pentru cursul clasei a opta”, a spus Kenny Holloway, vicepreşedinte al consiliului şcolilor din Biloxi, din statul american Mississippi, pentru The Sun Herald.

Un mesaj publicat pe site-ul şcolilor din Biloxi arată că romanul ”Să ucizi o pasăre cântătoare” învaţă elevii că empatia şi compasiunea nu depind de rasă şi educaţie.

Publicat în anul 1960, romanul scris de Harper Lee, recompensată cu un premiu Pulitzer, tratează problema inegalităţii rasiale dintr-un oraş mic din statul american Alabama, după ce o femeie ar fi fost violată de un bărbat de culoare, care este judecat pentru acest lucru. Romanul a fost vândut în peste 40 de milioane de exeplare şi a fost adaptat într-un film, în 1962, care a câştigat trei premii Oscar.

Un e-mail trimis publicaţiei The Sun Herald de un cititor îngrijorat arată că decizia conducerii şcolii a fost generată de folosirea cuvântului ”nigger” în acest roman.

”Cred că acesta este unul dintre cele mai tulburătoare exemple de cenzură despre care am auzit”, a spus cititorul. 

Romanul ”Să ucizi o pasăre cântătoare” a mai fost eliminat anterior din programa unor şcoli, în 2016, în statul american Virginia, din cauza plângerii depuse în instanţă de un părinte care a acuzat limbajul rasist folosit de anumite personaje în această carte. 

Harper Lee a murit anul trecut, la vârsta de 89 de ani, după descoperirea şi publicarea controversată a unui al doilea roman, ”Du-te şi pune un străjer/ Go Set a Watchman”, care prezintă evenimente care au loc după cele prezentate în volumul ”Să ucizi o pasăre cântătoare”. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 732. Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este tranșată, este a Rusiei, susține Lavrov

Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este definitiv închisă, ea este a Rusiei, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Ministrul Lavrov a făcut această...

Piedone, primarul Sectorului 5, și-a lansat candidatura pentru Primăria Capitalei. La Sectorul 5 își susține drept candidat fiul

Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 5, și-a lansat oficial candidatura pentru funcția de primar al Capitalei, la alegerile din anul 2024. Piedone nu va beneficia...

Rusia – Ucraina, ziua 732. Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este tranșată, este a Rusiei, susține Lavrov

Chestiunea apartenenței peninsulei Crimeea este definitiv închisă, ea este a Rusiei, a declarat ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov. Ministrul Lavrov a făcut această...
Ultima oră
Pe aceeași temă