21.2 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPonta: Scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicată din luna...

Ponta: Scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicată din luna iulie

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit va fi aplicată din luna iulie, în baza unei ordonanţe de urgenţă deja redactate de către Ministerul Finanţelor, a anunțat, marţi, premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

"Este o solicitare veche a mediului de afaceri, pe care, în sfârşit, o putem pune în aplicare de la 1 iulie", a spus Ponta, prezent la semnarea unei înţelegeri pentru constituirea unei platforme de consultare între Guvern și Coaliția pentru Dezvoltarea României.

Potrivit proiectului de ordonanţă publicat pe pagina Ministerului Finanţelor, măsura va intra în vigoare la mijlocul acestui an şi va fi aplicată până la 31 decejmbrie 2015, inclusiv. Pentru perioada 1 iulie- 31 decembrie 2014 facilitatea se va aplica pentru investiţiile realizate începând cu 1 iulie 2014.

Finanţele anticipează că scutirea de impozit va cauza un minus la veniturile bugetare de 137,5 milioane lei.

Contribuabilii care beneficiază de scutirea de impozit pe profit nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru echipamentele tehnologice respective.

La începutul acestui an, premierul Ponta a anunţat că Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional să introducă din luna iulie scutirea de impozit pe profitul reinvestit, metodologia de aplicare urmând să fie redactată până în aprilie.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România a solicitat Guvernului să susţină în negocierile cu FMI scutirea impozitării profitului reinvestit, creşterea finanţării unor programe care generează locuri de muncă şi reducerea impozitării salariilor pentru dezvoltarea economică.

Fostul ministru liberal de Finanţe Daniel Chiţoiu a declarat, în 9 ianuarie, că măsura neimpozitării profitului reinvestit se poate aplica din luna iulie, odată cu cea de scădere a CAS, dacă aceasta nu va avea un impact bugetar negativ şi după discuţii pe această temă în USL şi cu FMI.

Categoriile de mijloace fixe pentru care se acordă scutirea sunt echipamentele tehnologice (maşini, utilaje şi instalaţii de lucru), astfel cum sunt prevăzute în subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.

Scutirea se va acorda pentru profitul contabil cumulat de la începutul anului, utilizat în acest scop în anul efectuării investiţiei. În cazul firmelor care au plătit impozit pe venitul microîntreprinderilor, pentru aplicarea facilităţii se ia în considerare profitul contabil cumulat de la începutul anului investit începând cu trimestrul în care aceştia au devenit plătitori de impozit pe profit.

Cele mai citite

Cine este Rareș Hopincă, învingătorul de la sectorul 2?

Sectoarele 2,3 și 4, partea de est a Bucureștiului, poetic denumite scutul de răsărit, vor fi conduse de Rareș Hopincă, Robert Negoiță și Daniel...

Ultima zi de școală

Elevii vor intra de astăzi, după finalizarea cursurilor, în vacanţa de vară, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.Elevii din clasele a XII-a zi, a...

Canicula a leșinat din cauza Dianei Șoșoacă

Ilustrație: Marian Avramescu Valul de căldură ce a poposit deasupra Bătrânului continent și care i-a pus pe gânduri și pe specialiștii Administrației Naționale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă