Criza datoriilor Greciei nu este rezolvată, iar o încetare de plăţi sau chiar reeşalonări ar putea determina Germania să iasă din zona euro înainte de 2015, când România şi-a propus să adere la Uniunea Monetară, a declarat, joi, Florin Aftalion, profesor la ESSEC (International Bussines School in Europe) din Paris, informează Mediafax.
„Mă întreb dacă euro va mai exista în 2015! Criza Greciei n-a fost rezolvată. Grecia va trebui cel puţin să îşi rescadenţeze împrumuturile, ceea ce va creea o criză majoră în Europa. Populaţia germană va avea interes să iasă din euro, care va fi înlocuit cu un coş de monede. Marca germană se va aprecia faţă de acest coş, astfel că datoriile Germaniei vor scădea”, a explicat Aftalion.
Profesorul de origine română a arătat că în cazul în care criza din Grecia revine, presiunile pe politicienii germani vor fi din ce în ce mai mari, în sensul ieşirii din zona euro.
„Băncile germane vor suferi, guvernul din Germania va încerca să le ajute şi atunci populaţia va reacţiona într-un mod foarte tranşant”, a spus Aftalion.
Probabilitatea ca Germania să se retragă din zona euro nu este exclusă nici de Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, care atrage atenţia că, din punct de vedere cultural, această ţară este adepta unei politici monetare strânse, amintind că după război Banca Germaniei a fost singura bancă centrală care a rămas independentă.
„Cererea pentru inflaţie stabilă în Germania este atât de mare încât este posibil scenariul ieşirii Germaniei din zona euro”, a spus Croitoru, arătând însă că probabilitatea este de până la 20%.