3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialDe ce a venit miliardarul Mittal în România

De ce a venit miliardarul Mittal în România

La un an de la ultima vizită pe care a făcut-o în România, pentru a discuta cu autorităţile române despre preţul energiei pentru combinatul de la Galaţi, vineri, preşedintele companiei ArcelorMittal, Lakshmi Mittal a purtat discuţii cu primul ministru Victor Ponta şi a fost primit de preşedintele Traian Băsescu. Tema a fost aceeaşi, în condiţiile în care miercuri, la Consiliul European, va fi abordată problematica energiei.

Lakshmi Mittal i-a prezentat premierului, potrivit comunicatului Guvernului, evoluţiile din industria oţelului şi preocupările grupului ArcelorMittal pentru asigurarea unui viitor sustenabil al acestei industrii în Europa şi în mod particular în România. Au fost discutate unele propuneri privind creşterea eficienţei activităţii la ArcelorMittal Galaţi, între care soluţii de optimizare a costurilor de producţie.

“Preşedintele ArcelorMittal a exprimat speranţa că mediul investiţional din România îşi va păstra atractivitatea şi că vor putea fi identificate soluţii sustenabile, în mod special, în domeniul energiei”, se spune în comunicat.

Dacă aveam Statele Unite ale Europei…

Preşedintele ArcelorMittal a fost primit la Palatul Cotroceni şi de preşedintele Traian Băsescu. Lakshmi Mittal i-a spus şefului statului că, în opinia sa, criza europeană poate fi rezolvată prin înfiinţarea Statelor Unite ale Europei, iar Băsescu i-a răspuns că susţine această idee.

„Sidex este foarte importantă pentru ArcelorMittal şi suntem determinaţi să fim parte a industriei româneşti. În acelaşi timp, suntem într-o situaţie în care starea macroeconomică europeană nu este bună. Cererea europeană de oţel a scăzut cu 30%, comparat cu perioada precriză. Asta înseamnă 60 de milioane de tone de capacităţi în exces. Nu este cerere, nu este creştere, comparat cu SUA, unde cererea este deja asemănătoare cu cea din perioada precriză (…) Deci avem multe capacităţi, dar nu ne dezvoltăm, sau nu ne întoarcem la nivelul precriză”, a spus Lakshmi Mittal. Preşedintele Băsescu a spus că Uniunea Europeană este în criză, nu în precriză, cum este situaţia în Statele Unite.

„Comentariul meu este că criza europeană poate fi rezolvată dacă am avea Statele Unite ale Europei, nu Consiliul European”, a spus Mittal.

Dacă în Europa e rău, în România e groaznic

Cu o zi înainte, Victor Ponta explica, în cadrul unei emisiuni la TVR1, contextul vizitei lui Lakshmi Mittal: “Mittal, ca toţi producătorii din Uniunea Europeană, are o mare preocupare faţă de deciziile pe care UE le va lua miercurea viitoare la Consiliul European pe energie. Ei spun aşa: Europa, dacă nu reduceţi preţurile la energie şi continuaţi să le creşteţi nu mai suntem competitivi, ne ducem în China, în Africa, în altă parte pentru că în Europa nu mai sunt competitive”.

Dacă producătorii de oţel din Europa se confruntă cu unele probleme, în România situaţia e mult mai dificilă, preţul final al curentului electric făcând ca producţia de oţel să meargă în pagubă.

Factura finală include pe lângă preţ şi alte costuri adiţionale: tarife reglementate de distribuţie şi transport, certificate verzi, taxe de cogenerare, costuri de echilibrare şi accize.

Potrivit specialiştilor, în Germania marii producători de oţel sunt scutiţi de 90% din plata acestor taxe, în Franţa aceste scutiri fiind de 100%. La noi, o centrală eoliană primeşte două certificate verzi, în valoare totală de 116 euro, pentru fiecare MWh generat, dar mai încasează şi preţul de vânzare a energiei electrice, de circa 40 euro/MWh. În 2012, ArcelorMittal Galaţi a plătit numai pe certificatele verzi aproape 50 milioane euro.

La Galaţi vor fi ţinute în frâu taxele şi impozitele

Ministrul Dan Nica a precizat că preşedintele Grupului ArcelorMittal a făcut mai multe referiri la nivelul taxelor şi impozitelor locale şi a primit asigurări că la Galaţi acestea nu vor afecta în următorii cinci ani activitatea combinatului ArcelorMittal.

„O solicitare pe care a avut-o domnul Mittal şi delegaţia pe care a condus-o a fost aceea privind asigurarea unor predictibilităţi şi s-a referit la nivelul taxelor şi impozitelor locale şi aici a fost asigurat că nu există la nivelul Consiliului Local Galaţi nici o intenţie ca în următorii cinci ani să se facă o mărire a taxelor şi impozitelor locale care să afecteze negativ situaţia financiară a combinatului ArcelorMittal Galaţi, pentru că acesta este mai important decât orice altceva, este inima economică a municipiului şi judeţului Galaţi.

Cifre

ArcelorMittal e cea mai mare companie siderurgică şi minieră integrată din lume, prezentă în peste 60 de ţări. Compania deţine combinate siderurgice şi metalurgice în peste 20 de ţări, de pe patru continente. În 2012, a avut venituri de 84,2 de miliarde de dolari SUA şi o producţie de oţel de 88,2 milioane de tone, reprezentând aproximativ 6% din producţia mondială de oţel. Compania deţine în România două combinate siderurgice, la Galaţi şi Hunedoara şi două unităţi metalurgice, la Roman şi Iaşi.

 

Cele mai citite

Roxana Mînzatu, după audierea din Parlamentul European: Cel mai complex examen al vieții mele

Candidata României la funcţia de vicepreşedinte pentru portofoliul "Oameni, competenţe şi pregătire", Roxana Mînzatu, a declarat marţi, că audierea sa tocmai încheiată din Parlamentul...

Economisirea, cheia pentru independența financiară. Cum ne dezvoltăm acest obicei?

Economisirea este un proces esențial care necesită o gândire matură, care să permită o viziune pe termen lung și o pregătire pentru situațiile neprevăzute...

Dan Negru: „Dacă aveam atunci curaj azi cumpăram PRO TV, Kanal D și Antena”

Recent, Dan Negru a postat un mesaj pe rețelele de socializare în care vorbește despre creșterea uriașă a bitcoin din ultimele zile. Dan Negru, despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă