18.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSportProiect: Pensiile militarilor nu mai pot depăși media salariului primit în anii...

Proiect: Pensiile militarilor nu mai pot depăși media salariului primit în anii de activitate

UPDATE 14.38: Proiectul de OUG privind pensiile militare de stat va fi discutat la ora 15.00 de reprezentanţii sindicatelor cu oficialii Ministerului Muncii. Actul normativ prevede că pensia nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor primite în anii de activitate, în baza cărora s-a calculat venitul. Proiectul limitează şi indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuală a inflaţiei, fără alte sporuri, dispoziţie care se va aplica şi pensionarilor din aviaţie, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, funcţionarilor parlamentari, diplomaţilor şi parlamentarilor, potrivit News.ro.

 Proiectul a fost publicat de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care anunţă că la ora 15.00 va avea loc o discuţie cu Ministerul Muncii pe acest draft. Potrivit acestui proiect, cuantumul net al pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, astfel încât pensiile nu vor mai putea depăşi valoarea salariilor.

Sunt eliminate şi sporurile primite în cazul indexărilor. Pensiile astfel nu vor mai fi indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, ci doar cu nivelul mediu al inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.

Prin acest proiect se modifică şi actualizarea pensiilor în cazul unor alte categorii de personae care beneficiază de pensii speciale: parlamentarii, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, funcţionarii publici parlamentari, diplomaţii şi membrii Curţii de Conturi.



Pensiile din Ministerul Apărării Naționale și din Ministerul din Interne se vor plafona, potrivit proiectului ordonanţei de urgenţă care va intra maine în sedința de Guvern, informează Digi24.

  „Vorbim de modificare În ceea ce privește modalitatea de actualizare a pensiilor și de plafonarea acestora. Modificările care vor fi aduse se referă la actualizarea la nivel de inflație, nu și la procentul din creșterea reală a salariului mediu brut realizat. A doua modificare este că pensia va fi limitată la salariul net corespunzător salariilor lunare brute realizate ca baza de calcul. Baza de calcul este pe 6 luni de zile, în ultimii cinci ani din salariile lunare brute, dar plafonarea se va face la salariile nete. Asta e diferența”, a explicat președintele sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, pentru Digi24.



 

 

Miercuri, MAI și MApN au precizat că sunt co-inițiatoare ale unui proiect de lege privind pensiile speciale.

„În acest moment, specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare. Informaţiile potrivit cărora ministrul apărării naționale nu ar semna proiectul ordonanţei de urgență sunt lipsite de fundament”, se arată în comunicatul MApN. 


Cele mai citite

Klaus Iohannis vrea un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că este nevoie de un angajament mult mai ferm pentru Flancul Estic al NATO, pentru apărare, dar şi...

Florin Piersic a fost transferat de la Cluj la Spitalul Matei Balș din București

Actorul Florin Piersic a fost adus marți seară la București, cu o aeronavă SMURD, pentru a fi internat la Institutul Național de Boli Infecțioase...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă