9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Guvernul PSD s-a hotărât: Vom plăti prima tranșă de bani pentru...

VIDEO. Guvernul PSD s-a hotărât: Vom plăti prima tranșă de bani pentru rachetele Patriot

Premierul Mihai Tudose și ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, au anunțat, miercuri, că va fi făcută prima plată pentru achiziția de rachete Patriot, cel mai probabil în luna noiembrie. În acest context, șeful Executivului a susținut că cei 2% din PIB alocați de România pentru Apărare au ca scop învestirea în proiecte.

 „Am discutat. Are un plan, săptămâna viitoare în vom aproba. Nu am pus 2% ca să îi avem acolo, ci ca să ne respectăm angajamentele către partenerii NATO. Banii vor fi cheltuiți spre ce solicită Ministerul Apărării Naționale”, a spus Mihai Tudose.

Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a declarat, într-o conferință de presă, că se urmărește cumpărarea unor sisteme moderne de rachetă Patriot, arătând că în luna noiembrie s-ar putea face o plată în contul achiziției.

„Vom urmări achiziția unor echipamente moderne. Proiectul este în stadiul de analiză. Suntem interesați pentru dezvoltarea în România a unor facilități de producție. Este încă prea devreme pentru a intra în detalii", a spus ministrul Apărării.

Țuțuianu a precizat că vor exista un acord între Guvernul României și cel al SUA și o lege specială în Parlament pentru achiziția de sisteme Patriot.

„Este nevoie de aprobarea Congresului. Va fi un acord între Guvernele României și SUA. Vom promova o lege specială în Parlament. (…) Apreciem ca undeva la sfârșitul lunii octombrie să putem avea un rezultat final pe care să-l comunicăm opiniei publice, iar în noiembrie am putea face o plată în contul achiziției", a arătat ministrul Apărării.

Totodată, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu,  a precizat: „Pe lângă achiziția rachetelor #Patriot, o să începem procedurile pentru achiziția sistemului de rachete HIMARS, cu precizarea că ele nu vor fi achiziționate în acest an și nu vom face plăți, vom începe să derulăm o procedură pentru achiziția de camioane pentru transportul soldaților – 173 de bucăți ne-am propus într-o primă etapă. (…) Vom discuta și negociem achiziția de transportoare blindate – nu tot ceea ce are nevoie Armata Română, pentru că e un efort pe mulți ani de zile. De asemenea, v-am spus că achiziționăm și vom plăti autobuze și microbuze. Este un contract subsecvent care se va semna zilele acestea”.

În 15 iulie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că achiziţionarea rachetelor Patriot se face pentru ca România să aibă o Armată dotată mai bine şi mai eficient.



„Trebuie să vedem pentru ce se fac aceste achiziţii, noi nu ne pregătim să atacăm pe nimeni. Noi ne pregătim să fim mai bine dotaţi, ca armata noastră să beneficieze de dotări moderne, eficiente, pentru a garanta securitatea românilor", a precizat șeful statului, la Cincu.

Premierul Mihai Tudose şi miniştrii Apărării Naţionale şi Economiei au analizat necesarul de înzestrare a Armatei, raportat la capacitatea actuală şi viitoare a industriei româneşti de apărare. În acest context, Adrian Ţuţuianu a precizat că o decizie în privinţa tipului de rachete pe care partea română vrea să le achiziţioneze se va lua după ce vor fi stabilite toate detaliile tehnice şi toate elementele care ţin de acest program, menţionând că există şi alte oferte de la alte state partenere care sunt analizate.



Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari. Congresul SUA a fost notificat în legătură cu această posibilă tranzacţie în data de 10 iulie. 


 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă