Un AVENTURIER pe tronul României: Carol al II-lea

de Mihai Diac , 04 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 07:59, 05 ianuarie 2016
Regele Carol al II-lea și fiul său, Mihai

Acum 90 de ani, la 4 ianuarie 1926, Parlamentul României lua o decizie dificilă, care ar fi trebuit să aibă consecințe ireversibile.

Prin decizia Parlamentului, prințul Carol al II-lea, fiul cel mare al regelui Ferdinand, era exclus de la succesiune în Familia Regală a României. Conform acestei decizii a Parlamentului, fiul lui Carol al II-lea, Mihai, era desemnat prinț moștenitor.

Sancțiunea împotriva lui Carol al II-lea a venit după un lanț întreg de încălcări ale normelor Casei Regale. În primul Război Mondial, Carol al II-lea dezertase din armată (probabil că, pe un soldat obișnuit, un asemenea gest l-ar fi trimis în fața plutonului de execuție), apoi se căsătorise, fără acordul Familiei Regale, cu o femeie sub rangul lui: Ioana (Zizi) Lambrino. Carol al II-lea a cerut în acel moment să renunțe la tron, dar tatăl lui, regele Ferdinand, s-a opus.

Căsătoria dintre Carol și Zizi a fost anulată de Tribunalul Ilfov la data de 8 ianuarie 1919, dar relația lui Carol cu Zizi a continuat. Așa se face că, în 1920, s-a născut primul fiu (nelegitim) al principelui Carol, rămas în istorie sub numele de Mircea Grigore Lambrino.

Citește și:  Paul de România, MONARH de Facebook. După DNA vine EXECUTAREA silită

Ulterior, prințul Carol al II-lea a pornit într-o călătorie în jurul lumii. Pe parcursul ei, Carol a cunoscut-o pe principesa Elena a Greciei, cu care s-a căsătorit în martie 1921. În octombrie 1921, s-a născut principele Mihai, ca fiu al lui Carol al II-lea și al pricipesei Elena.

Totuși, la scurtă vreme, Carol al II-lea și-a părăsit familia. El a rămas în Franța, împreună cu Elena Lupescu, în decembrie 1925, declarând din nou că renunțâ din nou la tron și alegându-și numele de Carol Caraiman. La 31 decembrie 1925, Consiliul de Coroană al României a acceptat decizia principelui Carol.

Acesta a fost contextul istoric al hotărârii Parlamentului României, din 4 ianuarie 1926, prin care principele Carol al II-lea era exclus de la succesiune.

Un an mai târziu, în 1927, regele Ferdinand a murit, iar principele Mihai, în vârstă de numai șase ani, i-a urmat pe tron, devenind rege. Întrucât noul suveran era minor, el a fost ajutat de o regență formată din patriarhul Miron Cristea, președintele Înaltei Curți de Casație, Gheorghe Buzdugan și prințul Nicolae de Hohenzollern – fratele mai mic al lui Carol al II-lea.

Viața Familiei Regale a României și, implicit, viața politică a României s-au tulburat iarăși, în anul 1930, când Carol al II-lea a decis să se întoarcă acasă și să fie rege – deși tronul nu era vacant, ci era ocupat de regele Mihai. Partidele parlamentare au rediscutat statutul principelul Carol. Singurul partid care s-a opus ferm  acestei restaurații a fost PNL.

Vechii liberali au adoptat o rezoluţie prin care condamnau atitudinea principelui Carol şi afirmau că PNL urmează cu „nestrămutată hotărâre”  decizia Parlamentului din 4 ianuarie 1926. I.G. Duca, devenit ulterior președinte al PNL și prim-ministru, declara: „Fapta de astă noapte (revenirea lui Carol și intenția lui de a prelua tronul – n.n.) este cea mai primejdioasă consolidării noastre naţionale şi situaţiunii ţării în toate privinţele (…). Mai bine îmi tai mâna dreaptă decât să colaborez cu acest aventurier!”.

Citește și: TERORISM în România. Premierul Duca, asasinat de LEGIONARI în 1933

Cu toate acestea, Carol a reuşit să atragă de partea sa pe toţi ceilalţi lideri politici, profitând de divergenţele existente  între ei. Carol a obținut chiar sprijinul tinerilor liberali conduşi de Gheorghe Brătianu – ceea ce, de altfel, a dus la eliminarea lor din PNL.

La data de 8 iunie 1930,  Parlamentul a acceptat numirea Alteţei Sale Regale Carol al II-lea ca rege al României. Au urmat zece ani de domnie a lui Carol al II-lea, în care România a străbătut câteva dintre cele mai dificile evenimente ale istoriei sale. Printre acestea s-au numărat criza economică, ascensiunea legionarilor  și crimele acestora, dictatura personală a lui Carol al II-lea și marile pierderi teritoriale din anul 1940.

Domnia lui Carol al II-lea se va sfârși tot cu o abdicare, iar fostul rege va muri în anul 1953 în străinătate. Pentru a exprima, încă o dată, dezacordul Familiei Regale a României față de atitudinea controversatului suveran, fiul lui Carol, regele Mihai, nu a participat nici la înmormântarea din 1953, nici la reînhumarea de la Curtea de Argeș, din anul 2003.

Citește și: Dictatul de la Viena. Acum 75 de ani, România a pierdut nord-vestul Transilvaniei. Cum s-a făcut Ungaria Mare

 

Comentarii

 • r adu

  06 ianuarie 2016 15:57

  Răsuflu ușurat că am aflat de la unii că .......... nici Horia, Cloșca și Crișan ......... nu au fost decât ........ niște criminali. Mai aveam ceva dubii, ........ după ce a fost deconspirat afemeiatul de-și zicea Crăișorul Munților, numit și Avram Iancu. Nu mai spun de amăreala produsă de cei ce și-au părăsit obârșia,........ așa ......... ca familia Cândea din Hațeg, sau ca cei din neamul Corvinilor. Zilele astea ........ sigur se vor găsi buletinele de analiză de sifilis ....... de la ultimul control medical periodic al lui Ștefan cel Mare, ......... că nu se poate să fi fost doar la femei ....... curate........ Apoi ........ Cantemir ........ a trădat otomanii, stăpânii de atunci ......... și s-a dus să se îmbogățească la împăratul Rusiei, după ce otomanii îl învățaseră pe Cantemir ....... și carte și muzicologie. Pe de altă parte, nu cred că Decebal s-a sinucis, cred că i-a pus pe alții să-i taie capul, ............ iar capul de la Mănăstirea Dealu ........ nu poate fi al lui Mihai Viteazu, că el pe cap avea căciulă cu pană, iar craniul de la Mănăstire ........ nu are căciulă cu pană. Când se pun unii pe gândit, .......... gândul lor este ca piatra aruncată în apă ........ de nu o mai poate scoate nimeni ......... de valurile făcute.

  raspunde comentariului
 • r adu

  04 ianuarie 2016 17:44

  Și Napoleon a avut hemoroizi și lua morfină pentru dureri, dar nu este făcut morfinoman .......... era mic de statură, a învins în multe războaie și mai avea și chelie ........... și cu toate astea avea numeroase amante ......... de la care sigur a luat boli cu transmitere sexuală.......... și și-a mai pus și copii și prietenii în fruntea unor teritorii ........ că apoi s-a inventat noțiunea de .......... nepotism. Dar strămoșii ......... au, însă, un merit ........... au trăit înaintea noastră și au fost, ca și noi, oameni, cu comportamentele epocilor în care au trăit. La timpul lor, strămoșii........... nu se deosebeau de cei din jur, ......... erau ca și bunicii și bunicile noastre de ........ morali. Pe de altă parte NU știu și nu înțeleg de ce N.Ceaușescu și soția sa sunt acum plânși ......... cu dragostea .......... slugii ce nu și-a găsit stăpân, .......... și pe de altă parte ........ regii, reginele și oamenii politici ai țării ........ se descoperă că erau plini de bube, ....... depravați, ......... bolnavi de toate bolile ........ lumești și psihiatrice ....... Nici Creangă nu scria dacă nu era epileptic, iar Eminescu nu murea dacă nu avea tulburări de comportament și dacă nu era tratat ca sifilis.

  raspunde comentariului
 • Zagura

  04 ianuarie 2016 17:03

  De unde se vede ca politicienii din anii 30 nu erau mai breji decat cei de astazi. Ma intreb din ce in ce mai des daca nu cumva si-au meritat soarta harazita ulterior de comunisti.

  raspunde comentariului
 • Dinu

  04 ianuarie 2016 16:31

  -Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.-NU este necesara niciun fel de experienta!-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.-Se lucreaza part-time in timpul liber sau full-time, la alegere.-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online. -Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email gorun.constantingmail.com

  raspunde comentariului
 • dorin valeriu

  04 ianuarie 2016 16:11

  Nu doar aventurier ci si criminal. Din ordinul lui au fost omorati FARA JUDECATA sute de romani ! Nu-mi spuneti ce politica faceau, au fost omoriti fara judecata niste romani !

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  04 ianuarie 2016 16:08

  Carol al ll lean-a fost numai un aventurier !!!,Carol al ll lea impreuna cu Lupeasca au fost capii mafiei intre 1930-1940 ,ei au JEFUIT Romania ,ei au furat banii pentru inzestrarea armatei ,vezi AFACEREA SKODA !!!,vezi DISPARITIA BANILOR PENTRU CELE 50 DE AVIOANE militare !!!,vezi LISTA BUNURILOR INCARCATE IN CELE 12 VAGOANE cu care a plecat din tara cand a abdicat .

  raspunde comentariului
 • serban

  04 ianuarie 2016 14:58

  Regele Ferdinand , referindu-se la copilul Carol, viitorul Carol al II lea a declarat " Prin fiul meu dinastia a dat tarii un bun Roman minte, insala si fura" .

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design