4.3 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăOp & EdColumnistZiua oceanelor. Declarația de la Cluj. ADN-ul. Maslow. Mohamed. Pintea. Rorty. Yourcenar.

Ziua oceanelor. Declarația de la Cluj. ADN-ul. Maslow. Mohamed. Pintea. Rorty. Yourcenar.

632. A murit, la Medina, Muhammad/Mohamed, întemeietorul religiei islamice, mesager și ultim profet al lui Allah. (născut în jurul anului 570).

Citește și:  Zece idei greşite despre islam.

1810. S-a născut compozitorul german Robert Schumann.

1838. La Colegiul Sf. Sava s-a deschis prima bibliotecă publică din București. Fondul acesteia se află, în prezent, în colecţia Bibliotecii Metropolitane Mihail Sadoveanu.

1862. A fost asasinat fostul prim-ministru Barbu Catargiu, de către o persoană neidentificată, sub clopotniţa Mitropoliei.

Citește și: Barbu Catargiu, enigma unei crime politice.

1876. A murit scriitoarea franceză George Sand.

1897. Cinematograful Lumière a prezentat primele trei subiecte de actualități românești, filmate la 10 mai 1897, de către operatorul Paul Menu, din inițiativa ziarului L’Independance Roumaine.

1903. S-a născut Margueritte Yourcenar, una dintre cele mai mari scriitoare ale lumii, prima femeie din Academia Franceză (Memoriile lui Hadrian, Piatra fiolosofală).

1916. S-a născut Francis Crick, un bio- și neuro-fizician britanic, laureat al Premiului Nobel, unul din cei patru co-descoperitori (alături de James D. Watson, Maurice Wilkins și Rosalind Franklin) a structurii ADN-ului în 1953.

1922. La Belgrad are loc nunta principelui Alexandru al Iugoslaviei cu principesa Maria de România. Totodată se desfășoară primul meci din istoria echipei naționale de fotbal a României. Primul gol al echipei României a fost marcat de Francisc Rónay, iar Aurel Guga a marcat golul victoriei. Sub conducerea antrenorului Teofil Moraru, România s-a impus cu 2-1.

Citește și: Regele Gol: Carol al II-lea și „Afacerea Montevideo”

1930. Carol de Hohenzollern este proclamat rege al României, sub numele de Carol al II-lea. După trei ani de domnie, fiul său, Mihai, în vârstă de nouă ani, redevine prinţ moştenitor ca mare voievod de Alba-Iulia.

1937. S-a născut criticul ș iistoricul literar Gelu Ionescu.

1949. Apare prima ediție a volumului 1984 de George Orwell.

1951. S-a născut cântăreață britanică Bonnie Tyler.

1970. A murit Abraham Maslow, psiholog american, cunoscut pentru ierarhia (piramida) nevoilor.

1992. S-a deschis piaţa valutară în România.

1995. A fost lansată naveta Discovery, această misiune marcând al 100-lea zbor spaţial american cu personal uman la bord (Cap Canaveral, Florida).

1999. A fost publicată Declaraţia de la Cluj, semnată de mai mulţi intelectuali ardeleni, care s-au pronunţat pentru iniţierea unor dezbateri publice despre perspectivele unei autonomii administrative pentru Transilvania şi Banat, cu adunări legislative regionale care să reprezinte în viitor o alternativă reală la modelul statului centralizat.

2001. Guvernul a adoptat un proiect de modificare a Codului Penal, prin care abrogă articolul 200, referitor la relaţiile homosexuale.

2004. Pentru prima dată după 1882 s-a produs un fenomen astronomic deosebit: planeta Venus a trecut prin faţa Soarelui, între orele 05.20 şi 11.24 GMT, fenomen observat de peste trei sferturi din populaţia Terrei.

2007. Comisia Juridică şi pentru Drepturile Omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat, la Paris, raportul elaborat de Dick Marty privind închisorile CIA. Raportorul special al Consiliului Europei, Dick Marty, a dezvăluit că în Polonia şi România au existat centre de detenţie ale CIA, între 2002 şi 2005, cu acordul preşedinţilor celor două ţări.

2007. A murit filosoful ameican Richard Rorty.

2007. A murit actorul Adrian Pintea.

Ziua Mondială a Oceanelor

Citește și:

MEBO. Trei miliarde de dolari amendă. Vatican suveran. Coandă, Gaugin, Pamuk. Femeia fatală a anilor 1930.

Ziua Z. Regina Maria către fiul său. Chrysler. Recordul Iolandei Balaș. Polul Sud. Lumière: FIN.

Ziua Mediului. Năstase câștigă Roland Garros. Holografia. Prima cursă Orient Express. Keynes&Smith.

 

 

 

Cele mai citite

Pompierii și specialiștii IT, în topul încrederii românilor. Politicienii și jurnaliștii, pe ultimele locuri (sondaj IRES)

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de aproape o mie de persoane, prin metoda CATI Pompierii și specialiștii IT sunt profesiile în care românii...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...

Escrocherie turistică în Satu Mare: Treizeci de turiști păgubiți

Grupul a formulat o plângere penală colectivă, depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare Treizeci de persoane, inclusiv doi minori, care au plătit...
Ultima oră
Pe aceeași temă