15 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăȘtirile zileiTimiş: Primele două foste cinematografe au intrat oficial în reabilitare

Timiş: Primele două foste cinematografe au intrat oficial în reabilitare

“Primele doua foste cinematografe, ‘Victoria’ şi ‘Dacia’, au intrat oficial în procesul de reabilitare şi refuncţionalizare, prin publicarea în sistemul electronic de achiziţii a anunţului de participare la licitaţia de proiectare. Parte a programului investiţional în domeniul cultural şi parte a candidaturii Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, fostele cinematografe vor deveni spaţii multifuncţionale culturale, dotate cu aparatură de proiecţie, dar potrivite şi pentru alte arte ale spectacolului – teatru, concert”, a declarat marţi viceprimarul Dan Diaconu.

Potrivit acestuia, excepţie face cinematograful “Studio”, care va deveni exclusiv cinematograf de artă, prin colaborarea cu Institutul Francez şi cu organizaţiile din domeniul promovării filmului din Timişoara.

Destinaţia celor şapte săli de cinema, ”Timiş”, ”Victoria”, ”Arta” – cu grădina de vară, ”Dacia”, ”Unirea”, ”Fratelia”, ”Freidorf” a trecut printr-o dezbatere publică, decizia fiind că aceasta va fi exclusiv culturală. Unul dintre acestea va fi atribuit ca sediu pentru Casa de Cultură a Studenţilor.

Aceste cinematografe au fost construite înainte de anul 1990, iar Primăria a purtat ani de zile procese cu RADEF pentru a le prelua. RADEF a mai fost nevoită să cedeze anii trecuţi cinematograful “Capitol” şi Grădina de Vară a acestuia Filarmonicii Banatul, sala fiind construită de primărie în 1929, iar în 1956 a fost naţionalizată de regimul comunist, pentru ca în 2007 să fie preluată de municipalitate, printr-o lege specială.

În perioada interbelică, în Timişoara existau aproape 30 de cinematografe de stat şi private.

Cele mai citite

6 piese de mobilier esențiale în amenajarea unei camere pentru tineret

Cu siguranță, amenajarea unei camere pentru tineret este o sarcină care necesită atenție și creativitate....

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...
Ultima oră
Pe aceeași temă