13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialREVISTA BLOGURILOR. Cartele cu buletinul: amenințare la adresa libertății sau gargară inutilă?

REVISTA BLOGURILOR. Cartele cu buletinul: amenințare la adresa libertății sau gargară inutilă?

Blogurile de marţi scriu despre auspiciile sub care îşi va începe al doilea mandat în fruntea DNA Codruţa Kovesi, dar şi despre controversele iscate de cartelele prepay folosite de terorişti. 

Moise Guran ne îndeamnă să “înţelegem exact ce este Kovesi şi, mai ales, de ce NU trebuie ea zeificată” şi crede că şefa DNA îşi va începe al doilea mandat sub auspicii nefaste. “În primul rând că, orice ar spune public procurorul şef, orice ar comenta unii mai disperaţi că se transformă DNA în serviciu secret, adevărul simplu este că DNA-ul este departe de capacitatea tehnică a SRI-ului, că o vreme succesele sale se vor limita la aria Capitalei şi a structurii centrale, în detrimentul celorlalte zone ale ţării. Mare minune dacă peste trei ani, atunci când Kovesi îşi va încheia al doilea mandat şi ultimul, că nu-i dă voie legea la mai multe, DNA-ul va ajunge din nou la performanţele pe care le-a avut în 2015. Ceea ce ne aduce în mod inevitabil la a doua problemă a doamnei Kovesi, aceea că prin performanţele de până acum a ridicat ştacheta de aşteptare publică atât de sus, încât primul mandat al lui Kovesi devine o problemă de percepţie pentru al doilea mandat. Altfel spus, dacă am dreptate (eu sper să mă înşel) această Ecaterina Teodoroiu a luptei anticorupţie tocmai şi-a atins maximul de popularitate şi exact nevoia noastră de a avea un erou va fi motorul dezamăgirii ulterioare”.

Zoso se întreabă simplu “Cartele cu buletinul: amenințare la adresa libertății sau gargară inutilă?” şi redă argumentul unui ascultător al unui post de radio “dacă eu îmi dau datele când cumpăr o cartelă și apoi renunț la număr, iar persoana care ia numărul meu face prostii, compania are numele meu la dosar și vina poate cădea pe mine”. Iar contraaargumentul vine imediat: “ce o să facem, o să dăm buletinul și când cumpărăm cuie”. Da, pentru că nu faci nimic ilegal. Cumperi cuie. E regula toporului: unii îl folosesc să construiască case, alții să omoare oameni. Nu interzici topoarele”. Concluzia? “Aici e vorba de terorism, de corupție, de subminarea statului, nu de ce pamperși cumperi tu la copii“.

Cristian China Birta ne îndeamnă, pe blog, să folosim medicamente generice, care sunt mai ieftine dar au aceleași efecte ca produsele pe care le-au copiat.

“Medicamentele generice intră în fabricaţie în momentul în care brevetul unui medicament inovativ expiră, în medie după 10 -15 ani. La finalul acestei perioade, orice companie îl poate produce şi dezvolta, fără însă a schimba formula substanţei active, iar produsul rezultat se numeşte medicament generic”, spune Chinezu.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă