12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSociologii recomanda concedieri masive la Primaria Cluj-Napoca

Sociologii recomanda concedieri masive la Primaria Cluj-Napoca

Primaria municipiului Cluj-Napoca ar trebui restructurata, iar o serie de servicii ar trebui externalizate. Aceasta este concluzia principala a unei cercetari sociologice realizate in administratia locala de catre activistii din judet ai Ligii Apararii Drepturilor Omului (LADO), in cadrul unui program finantat de Ambasada SUA la Bucuresti si care ar urma sa se finalizeze cu elaborarea unui Cod de conduita pentru functionari.
Toti cei circa 450 de angajati ai municipalitatii au primit chestionarele elaborate de sociologul Ana Ludusan. Un numar de 173 dintre ei au completat datele in luna ianuarie. Marja de eroare a cercetarii sociologice este de 2,5 la suta.

Trei sferturi dintre functionari vor sa iasa la pensie de la Primarie

Conform sondajului facut de LADO, o treime dintre cei care au raspuns lucreaza in Primarie din perioada in care a fost instalat in functie Emil Boc, iar restul au lucrat si in perioada administratiei Gheorghe Funar. Un procent de 28 la suta dintre respondenti lucreaza in administratia locala de mai mult de zece ani.
Procentul ridicat al celor cu vechime mica in cadrul institutiei se explica prin faptul ca exista un numar mare de politisti comunitari preluati recent de municipalitate de la Corpul Gardienilor Publici. 20 la suta dintre cei intrebati considera ca unii dintre functionari ofera servicii preferentiale celor care le ofera contraservicii sau alte beneficii, iar 18 la suta admit ca uneori se intampla acest lucru. De asemenea, un procent 59 la suta dintre angajatii municipalitatii nu sunt de acord cu aceasta afirmatie, iar 3 la suta s-au abtinut sa raspunda.
Totodata, 38 la suta dintre salariatii Primariei considera ca functionarii sunt determinati sa acorde servicii preferentiale unor cetateni din cauza influentei unor persoane sus-puse, 11 la suta sunt de parere ca banii ar fi adevaratul motiv, iar 10 la suta considera ca dorinta de promovare ii determina sa faca acest lucru. Mai mult, 13 la suta dintre respondenti sunt de parere ca unii dintre colegii lor sunt incompetenti, dar sunt pastrati in continuare in serviciu din cauza unor servicii clientelare.
Cu toate acestea, 51 la suta dintre cei chestionati au mentionat ca in perioada administratiei Funar, coruptia nu era mai mare, in timp ce 9 la suta sunt de parere ca in perioada precedenta acest fenomen era mai consistent. De asemenea, 25 la suta sustin ca doar in anumite cazuri coruptia era mai mare.
Un procent de 31 la suta dintre functionari sunt de parere ca problemele din sistem sunt provocate de rivalitatea dintre sefii de servicii si de compartimente, iar 71 la suta vor sa iasa la pensie din Primarie.

Tranzitie lenta

Sociologul Ana Ludusan, care este in acelasi timp cadru didactic universitar si presedintele LADO, a afirmat ca administratia clujeana se afla in plin proces de tranzitie. Din punctul de vedere al managementului, fostul primar Gheorghe Funar ar fi promovat un stil autoritar, iar Emil Boc incearca sa promoveze unul democratic. Tranzitia se desfasoara, insa, cu greutate, pentru ca posturile din organigrama sunt blocate de catre Guvern.
Ana Ludusan a afirmat ca actualul primar ar fi mostenit un corp masiv de functionari cu comportament conservator. Ea crede ca municipalitatea ar putea sa isi desfasoare activitatea si cu o organigrama mai restransa, dar cu oameni bine pregatiti. Sociologul recomanda externalizarea unor servicii.
Potrivit sursei citate, imaginea pe care o ofera acest sondaj coincide cu cea pe care activistii LADO si-au facut-o despre administratia locala in ultimii ani, de cand ofera servicii gratuite de consultanta cetatenilor. Departamentul cu cele mai mari probleme ar fi Camera Agricola, din cauza situatiilor bizare provocate de restituirea unor terenuri.
Concluziile studiului au fost confirmate independent de un control paralel al Prefecturii, care s-a incheiat zilele trecute. Ana Ludusan nu este singura persoana care vorbeste despre concedieri serioase la Primarie si despre externalizarea unor servicii. Anul trecut, viceprimarul PNL Adrian Popa sustinea ideea reorganizarii administratiei locale, astfel incat unele servicii publice sa treaca sub controlul direct al Consiliului Local.
De asemenea, primarul Emil Boc amintea despre posibilitatea comasarii unor servicii si despre descentralizarea birourilor. El a infiintat deja o primarie de cartier in Manastur si ar dori ca anul acesta sa mai deschida una, in cartierul Marasti.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...
Ultima oră
Pe aceeași temă