18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSfanta afacere imobiliara

Sfanta afacere imobiliara

Eparhia Romana Unita cu Roma (Greco-Catolica) de Cluj-Gherla a intrat intr-o organica stare de letargie. Pe la colturile orasului se spune ca functionarii sfintei episcopii sunt mult mai preocupati de “valorificarea” terenurilor din Baisoara ale Bisericii si de constructia de vile in Faget, decat de turma ratacita prin locasuri de cult improvizate sau de recuperarea fostelor proprietati.
Nu stim exact daca functionarii si-au bagat mana mai sus de cot in vistieria Romei, dar vom avea grija ca uleiul din candela sa nu se imputineze in veghea asupra acestei chestiuni. Turma studentilor de la Teologie Greco-Catolica peregrineaza bezmetic si cam fara folos dintr-un capat al Clujului in altul pentru a audia vreo prelegere teologica ori de alta specialitate, in timp ce fidelii altor academii invata in fostul institut greco-catolic.
Cladirea actualei Academii de Muzica “Gheorghe Dima” a fost redobandita in instanta de ceva timp, insa epigonii Scolii Ardelene asteapta masochist a doua venire a Domnului pentru a intra in posesie. La atacurile din partea cultului majoritar, greco-catolicii au dovedit ca nu prea au glas, dar nici vitamine in vine, caci au raspuns tardiv si anemic.
Personalitati de marca ale greco-catolicismului transilvan, precum celebra disidenta anticomunista, Doina Cornea, sunt tinute la naftalina, iar vocea lor mai deranjeaza din cand in cand linistea Cancelariei episcopale, prin luari publice de pozitie in favoarea Bisericii Unite. Biserica Greco-Catolica nu prea mai are intelectuali si pe cei care i-au mai ramas ii marginalizeaza.
O fi habotnicie la mijloc sau interesul de a mentine taceri ocrotitoare? Papa Ioan Paul al II-lea a pus in valoare indemnul lui Isus: “Nu va temeti!”. De ce se teme Episcopia de Cluj-Gherla? Sa nu starneasca valuri? Si Isus a starnit valuri, numai ca El nu avea nimic de ascuns…
Ma gandeam ca poate confratii mei greco-catolici se revendica mai mult decat alte confesiuni de la mioritisme, si de dragul linistii prefera taierea capului. Mai nou, ma intreb daca acest silentium prelungit al mieilor Romei nu este de fapt un mecanism de conspirare a banchetelor platonice si neortodoxe ale unora dintre privilegiatii altarelor?
Oare cand Iuliu Cardinal Hossu, martir al Bisericii Romane Unite, o sa-si intalneasca la Judecata de Apoi succesorii, va intra la ei cu biciul in mana, ca si Isus la negutatorii din Templu?

Cele mai citite

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă