4.5 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialRezultatele alegerilor parlamentare din Constanța. Recorduri, dezamăgiri, consecințe

Rezultatele alegerilor parlamentare din Constanța. Recorduri, dezamăgiri, consecințe

Biroul Electoral Județean Constanța a comunicat, luni, rezultatele finale la alegerile parlamentare. PSD conduce autoritar la nivelul județului, cu circa 45%. A câștigat 62 din cele 70 de unități administrative din județ, a spus Decebal Făgădău, șeful de campanie al partidului și primarul Constanței. Singurul oraș pe care l-au pierdut, în fața liberalilor, este Eforie, ceea ce se traduce printr-o mutare de votanților tradiționali ai PSD, din mediul rural în urban, spune analistul politic Mihai Petre. ”Ca să înțelegem dezastrul PNL din municipiul Constanța vă spun că din cele 210 secții de votare, PSD a câștigat în 206, iar în două din cele 4 a câștigat USR”, a subliniat Petre. În municipiul pe care îl conduce însă, scorul PSD este mai mic, circa 40%. PNL se situează peste 20% și scapă, cel puțin pentru moment, de emoțiile celor care sunt sub această limită. Față de scorul de la alegerilor locale, când PSD și PNL au fost despărțite de mai puțin de o sută de voturi, diferența este colosală. PSD reușește acest scor deși pe listă se regăsesc și parlamentari din vechea gardă, susținuți de Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, și care nu au dovedit mai nimic în patru ani de mandat. Pe listele lor a ajuns, de la București, și Iulian Iancu. Pentru PNL, scorul slab va avea probabil consecințe, în condițiile în care partidul a mizat pe o mișcare curajoasă: niciun parlamentar în funcție nu a candidat. Evident, aceștia nu sunt nici acum foarte mulțumiți de decizie. Scorul filialei este însă peste media națională.

USR a devenit a treia forță politică din județul Constanța, după ce filiala de aici s-a înființat relativ recent. Președintele ei, avocatul Ion Stelian Cristian, care s-a remarcat prin mai multe victorii în instanță pentru protejarea spațiilor verzi, ajunge în Parlament, de unde promite că va face mai mult pentru acest domeniu decât din postura de avocat. Este posibil chiar să mai obțină un post de senator. Marți dimineață vor ști sigur, în funcție de redistribuiri.

În județul Constanța s-a înregistrat și un record: cel mai bun scor al unei organizații PMP din țară. Partidul lui Băsescu a reușit, în județul în care acesta s-a născut, aproape 10%. ”În municipiul Constanța au obținut 10%. Traian Băsescu a făcut acest scor, în primul rând. Aici este electoratul lui Băsescu, dar și o infrastructură de partid care a zbârnâit, creată de Claudiu Palaz (n.r. președintele organizației județene)”, a spus Mihai Petre. PMP l-a scos deputat pe Robert Turcescu și speră și la un senator, Dorel Onaca. Va fi ori el, ori reprezentantul USR.

ALDE nu a reușit să treacă, în județul Constanța, de media națională, deși l-a cooptat în partid pe primarul independent din Medgidia, care a câștigat localitatea cu aproape 60% în vară, și l-a pus pe locul secund pe liste pe un reprezentant al uniunii tătare. În Medgidia, ALDE a obținut circa 20%. Scorul final nu aduce partidului decât un singur mandat de parlamentar, pentru Mircea Banias, fost președinte al PDL. Gigi Chiru, candidat la Senat, de asemenea fost președinte PDL, condamnat penal în primă instanță, nu mai prinde parlamentul.

Pentru tătari, situația este destul de ingrată: nu vor avea reprezentant în parlament, pentru prima dată după 1990. După 18 decembrie, vor pierde și finanțarea pe care o asigura statul român pentru această etnie, circa un milion de euro anual. Lupta nu este pierdută, spune președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, care spune că mai sunt soluții pentru obținerea banilor de la stat, fără de care sediile uniunii s-ar închide.

De remarcat și faptul că reprezentantul Comunității Evreiești, care numără aici 42 de membri, a obținut 197 de voturi.

Iată rezultatele finale înregistrate la nivelul județului.

Camera Deputaților:

PSD: 44,76%

PNL: 20,27%

USR: 8,88%

PMP: 8,59 %

ALDE: 6,38 %

Senat:

PSD: 45,44%

PNL: 21,64 %

USR: 8,80%

PMP: 8,55%

ALDE: 6,29%.

Cele mai citite

Banca Națională a României lansează o monedă din aur dedicată Tezaurului de la Apahida

Banca Națională a României (BNR) anunță lansarea, începând de luni, a unei monede din aur cu tema "Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida",...

Comisia Europeană menține politicile stricte privind emisiile auto, în ciuda presiunilor

Comisia Europeană nu are în vedere modificarea politicilor actuale pentru reducerea emisiilor de carbon ale autoturismelor, a declarat comisarul pentru climă, Wopke Hoekstra, într-o...

Banca Națională a României lansează o monedă din aur dedicată Tezaurului de la Apahida

Banca Națională a României (BNR) anunță lansarea, începând de luni, a unei monede din aur cu tema "Istoria aurului – Tezaurul de la Apahida",...
Ultima oră
Pe aceeași temă