9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialProtestatarii de la "Somvetra" au blocat soseaua nationala

Protestatarii de la “Somvetra” au blocat soseaua nationala

Peste 200 de angajati ai fabricii de sticla “Somvetra” Gherla (judetul Cluj) au blocat soseaua nationala care trece prin apropierea societatii. Protestatarii sustin ca nu vor debloca drumul pana cand conducerea AVAS nu va decide repreluarea pachetului majoritar de actiuni la “Somvetra”.
Drumul national a fost blocat ieri, in jurul orei 11.00. Initial, angajatii s-au adunat in curtea unitatii si i-au cerut primarului orasului Gherla, Ovidiu Dragan, sa vina sa discute despre anularea contractului de privatizare. Pentru ca edilul a refuzat, oamenii au decis sa iasa in strada.
Liderul sindicatului din cadrul fabricii, Tiberiu Benta, a spus ca muncitorii sunt disperati, pentru ca au ramas fara salarii si nici nu au dreptul sa primeasca ajutoare de somaj.
Actionarul majoritar al “Somvetra”, compania “Feromat” Bucuresti, a produs fabricii pagube de minimum 600.000 de dolari, prin deterio-rarea unui cuptor de sticla. Subprefectul Calin Platon s-a intalnit la Bucuresti cu reprezentantii AVAS pentru a incerca sa dezamorseze bomba sociala de la Gherla.
Cumparatorul fabricii a destituit conducerea “Somvetra” si a cerut apoi rezilierea contractului de privatizare semnat in decembrie anul trecut. In doar un an, societatea s-a transformat dintr-o companie care supravietuia la limita de plutire intr-o societate pentru care falimentul este inevitabil.
Mai mult, actionarul majoritar nu si-a indeplinit nici una dintre obligatiile asumate la semnarea contractului de privatizare. Insa toate aceste obligatii sunt scadente la finalul lunii decembrie 2005, iar blocarea fabricii a intervenit in noiembrie. Asa ca AVAS nu are deocamdata nici o posibilitate sa reactioneze la aceasta situatie, mai ales ca bucurestenii de la “Feromat” au fost cei care au cerut rezilierea contractului de privatizare, dupa ce au vandut bunurile fabricii la un pret de cateva ori mai mare decat cel platit pentru pachetul majoritar de actiuni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă