De ce nu poate fi redeschisă Arena Naţională din Capitală. Noi documente oficiale

de Carla Popa , 02 martie 2016 - stire actualizata la ora 09:35, 03 martie 2016
De ce nu poate fi redeschisă Arena Naţională din Capitală. Noi documente oficiale

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, reiterează că legea şi conştiinţa nu îi permit să deschidă stadionul Arena Naţional atâta timp cât nu are aprobările necesare, publicând totodată şi răspunsul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă referitor la prevederile legale în baza cărora PMB poate organiza evenimente în această locaţie, până la data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu. 

"Am văzut cu toţii ce a însemnat tragedia de la Colectiv. Atunci nu s-a respectat legea şi s-a mers pe principiul "merge şi aşa". Ca primar, am obligaţia să respect legea. Am obligaţia ca prin deciziile pe care le iau să nu pun în primejdie viaţa, bunurile şi mediul. Asta spune şi legea 307/2006, asta îmi spune şi IGSU prin adresa de mai jos. Stadionul nu are autorizaţie de securitate la incendiu, iar legea şi conştiinţa mea mă împiedică sa deschid stadionul atâta timp cât el nu are aprobările necesare şi prezintă un risc. Nu contează cât de mic este riscul sau nu, contează doar respectarea legii şi protejarea vieţii cetăţenilor", a scris edilul, miercuri, pe pagina sa de Facebook, citate de Agerpres

De asemenea, el a publicat răspunsul primit de la IGSU, în urma unei solicitări adresate de către PMB pe 19 februarie. "Vă precizăm că trebuie să respectaţi prevederile art. 5 şi art. 6 al 1 din legea 307/2006, privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare, prin care "persoanele fizice şi juridice, răspund, potrivit legii, de stabilirea şi aplicarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, precum şi de consecinţele producerii incendiilor", respectiv "persoanele fizice şi juridice sunt obligate să respecte reglementările tehnice şi dispoziţiile de apărare împotriva incendiilor şi să nu primejduiască, prin deciziile şi faptele lor, viaţa, bunurile şi mediul" în corelare cu prevederile art. 9 din Legea 307/2006", se arată în adresa IGSU. 

Inspectoratul arată că, potrivit Legii 307/2006, înainte de punerea în funcţiune a unei construcţii sau amenajări care intră sub dispoziţia HGR 1739/2006, modificată, este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. "În situaţia în care construcţia este pusă în funcţiune fără autorizaţie de securitate la incendiu, proprietarul acesteia poate fi sancţionat cu amendă, potrivit Legii nr. 307/2006. Subliniem faptul că obiectivul Arena Naţională nu intră sub incidenţa dispoziţiilor HGR 915/2015 care stabileşte criteriile pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu", se menţionează în document. 

Totodată, IGSU precizează că în prezent este în dezbatere la comisiile Camerei Deputaţilor, unde a fost avizat, proiectul "Lege de aprobare a OUG nr. 52/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor" care prorogă termenul de intrare în legalitate până la 31 decembrie 2016, pentru obiectivele care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, interval de timp în care răspunderea asigurării măsurilor de apărare împotriva incendiilor revine proprietarilor ori beneficiarilor construcţiilor. 

"De asemenea, noile prevederi legale, scot de sub incidenţa dispoziţiilor sancţionatorii ale Legii 307/2006 privind apărarea împotriva incediilor, numai până la 31 decembrie 2016, obiectivele care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu", adaugă IGSU în documentul transmis. 

Comentarii

 • Cristi

  03 martie 2016 14:54

  Sta inchis pentru ca va fi vehicol electoral pentru cineva care va fi salvatorul stadionului si asa va ajunge sa castige primaria.Tehnocratia actuala = Birocratie.

  raspunde comentariului
 • Horea

  03 martie 2016 13:58

  O adunatura de politruci incapabili in care nu se gaseste nici macar unul dornic sa rezolve problema! Materialul are aprobare in Germania, asa ca firma care a instalat acoperisul trebuie sa intrebe oficial si public institutia abilitatata din Romania DACA acepta aprobarea din Germania SAU daca poate testa materialul. In cazul in care vor sa-l testeze la noi, asta dureaza fix o saptamana. Daca nu pot, materialul poate fi trimis la ACELASI laborator acreditat din Germania care l-a trestat si prima oara, caz in care dureaza mai mult si e desigur o prostie...redundanta.Cei care nu-si fac treaba trebuie sanctionati, si nu scuzati - cum face dl Ciolos - pe motiv de "frica de DNA".

  raspunde comentariului
 • manuela

  03 martie 2016 12:34

  Cautam colaboratori pentru publicare anunturi si vanzari de carti pe piata nationala si international. Se lucreaza de acasa cu fisiere word,pdf si navigare online. Cerinte - calculator - conexiune internet - rabdare - cunostinte minime PC - seriozitate - perseverenta - atentie la detalii. Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Program part-time. Oferim si solicitam seriozitate! Lasati un mesa pe e-mail ionescu1408gmail.com

  raspunde comentariului
 • Dan Plesoianu

  03 martie 2016 11:09

  Demontati domnule temporar acoperisul ala care nu are autorizatie ! S-ar putea astfel obtine o autorizatie temporara... E posibil sa fie mai ieftin asa, decit sa fie inchis stadionul...

  raspunde comentariului
 • CALMANTUL

  03 martie 2016 8:18

  Invatati sa ganditi ca americanii. Se da foc la un capat de acoperis si daca arde bine ca a ars daca nu arde inseamna ca rezista la incendiu.Da asta se face repede doar sa dea cineva ordin , adica propietaru si pompieru.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design